Dĺžka:
145 minút
Krajina:
USA
Rok:
1999
Réžia:
Luc Besson
Napísal:
Andrew Birkin , Luc Besson
Hrajú:
Rab Affleck, Stéphane Algoud, Edwin Apps, David Bailie, David Barber
Obsah:
Rok 1412. Storočná vojna pokračuje pre Francúzov katastrofálne. V Domrémy sa narodilo dievčatko, ktoré o 17 rokov neskôr, v roku 1429, v rozhodujúcej bitke spasí Francúzsko a svojím presvedčením a odhodlaním pomôže zvrátiť vývoj situácie. O dva roky neskôr ju však mocní, ktorí ju už nepotrebujú, nechajú v rukách Angličanov, aby ju po nespravodlivom procese upálili...
Francúzsko zmietané storočnou vojnou, môže od úplnej skazy zachrániť len zázrak. Bude ním mladé nevzdelané vidiecke dievča Johanka?

Johanka (1412 - 1431), dcéra zo statku v Domrémy, je už od detstva posadnutá láskou k Bohu. Cestou domov z kostola počuje hlas z neba a na lúke nájde meč. Anglickí vojaci prepadnú jej rodnú dedinu, znásilnia a zabijú staršiu sestru. Sirote zostane iba matkin krížik. O niekoľko rokov neskôr prichádza 17-ročná dievčina, známa ako Panna orleánska, do Chinonu a žiada o prijatie na dauphinovom dvore. Šľachta pred ňou neistého Karola VII. varuje, ale jeho nevlastná matka, Jolanda Aragonská, sa za dievča prihovorí. Karol donúti kapitána Jeana d'Aulon, aby sa zaňho vydával. Johanka však lesť okamžite odhalí. V ústraní dauphinovi vysvetlí, že je len poslom, hlasy z nebies ju určili za spasiteľku Francúzska. Karol VII. jej uverí.

Johanku, nevzdelané a negramotné dedinské dievča bez vojenských skúseností, prijímajú skúsení vojaci s dešpektom. Dievča však prejavuje neuveriteľnú odvahu a sebadôveru. Svojím nadšením strhne francúzske vojsko a v roku 1429 pri Tourelles prekvapujúco porazia Angličanov. Neskôr oslobodia aj Orléans a Johanke sa splní sen - Karla VII. korunujú v Remeši za francúzskeho panovníka.
Karta sa však obracia. Kráľ už Johanku nepotrebuje a nepošle jej posily na dobytie Paríža. V roku 1430 pri Compiégne ju zajmú burgundskí žoldnieri v službách Angličanov. Johanku v cele navštívi jej Svedomie, personifikované starším mužom, ktorý jej kladie znepokojujúce otázky. Burgundský vojvoda za vysokú čiastku Johanku predá Angličanom. Dievča v Rouene obvinia z kacírstva, súdu predsedá zradný biskup Jean Cauchon z Beauvais.
Johanku vo väzení opäť navštívi Svedomie, ktoré spochybňuje jej vidiny božích znamení. Skorumpovaný súd sa po vynesení verdiktu trestu smrti na popravisku oprie o vyjadrenie Parížskej univerzity, ktoré bazíruje na malichernostiach (napr. že odsúdená chodila v mužských šatách). Johanka má však jedinú obavu - že by mohla zomrieť bez spovede, ktorú jej cirkevní hodnostári ako kacírke odmietajú. Preto odvolá svoje vízie a potvrdí to krížikom na listine. Biskup Cauchon ju odovzdá svetskej (anglickej) moci.
V cele sa Johanka oblečie do mužských šiat, ktoré jej podstrčili. To je vzápätí dôkazom jej čarodejníctva, za ktoré ju treba popraviť. Nešťastnica sa spovedá Svedomiu. Uznáva, že bola pyšná a sebecká, ale len preto, že bojovala za "svoju vec". Johanka dostáva rozhrešenie. Horí na hranici a nad plameňmi sa vznáša nehmotný kríž.
Johanku z Arcu upálili 30. mája 1431. Mala 19 rokov. O 500 rokov neskôr ju Vatikán kanonizoval ako sväticu.
Dĺžka videa: 01 min. 19 sek.