Dĺžka:
105 minút
Žáner:
komédia, rozprávka, rodinný
Krajina:
Československo
Rok:
1983
Réžia:
Radim Cvrček
Napísal:
Markéta Zinnerová
Hrajú:
Jiří Císler, Josef Kemr, Ivana Andrlová, Štefan Kvietik, Petr Bednář
Obsah:
V jednom kráľovstve v lese, kde žije a pracuje uhliar Patočka, sa usadí dobrácky drak Mrak. Kráľovskí lokaji na neho narazia počas lovu a celí vydesení odovzdajú túto správu kráľovi. Ten práve usporiadal oslavu narodenín svojej dcéry Violy. Hlavný poľovník vykreslí draka v hrôzostrašných farbách a kráľ usúdi, že drak bude podľa tradície chcieť kráľovskú dcéru. Vyhlási preto odmenu za zabitie draka, nikomu sa však do boja s ním nechce. Jediný, kto sa prihlási, je princeznin obľúbený hudobník Marian, ktorého však kráľ nemá rád, a tak ho vyhodí.
Princeznú chce zachrániť jej brat Ján, tomu to zase kráľ nechce dovoliť. Medzičasom sa s drakom v lese stretne Patočkova dcéra Lidka a čoskoro zistí, že Mrak je neškodný dobrák od kosti. Skamarátia sa spolu a keď sa Lidka dozvie, že kráľ chce nechať Mraka zabiť, pošle ho do zámku, aby kráľa presvedčil o svojej neškodnosti. Tam sa ho však všetci boja a hrozí, že sa bude musieť stretnúť v boji s nahlúplym rytierom Černofúzom. Kráľ však dostane nápad: namiesto Violy by sa mohla stať drakovou nevestou Lidka.

Nie všetci draci sa živia princeznami! Pokojný život malého kráľovstva rozvíri prílet draka Mraka. Našťastie, je to veľký dobrák a pred princeznami dáva prednosť iným pochúťkam. Československá rodinná rozprávková komédia (1983). a ďalší.
Dĺžka videa: 02 min. 09 sek.