Dĺžka:
105 minút
Rok:
1969
Réžia:
Otakar Vávra
Napísal:
Ester Krumbachová , Otakar Vávra
Hrajú:
Soňa Valentová , Elo Romančík, Vladimír Šmeral, Soňa Valentová, Josef Kemr, Lola Skrbková
Obsah:
Mladý fanatický kňaz Schmidt, vidí čarodejníctvo aj tam, kde ho v podstate niet. Svätá hostia, ktorú z poverčivosti ukradla v jeho kostole pre chorú kravu žobráčka Maryna Schuchová, aby dojila, spustí lavínu udávania, zatýkania, mučenia a habania majetkov.
Pod zámienkou očistenia kraja od čarodejníc presvedčí šumperskú grófku de Galle, aby povolala inkvizítora. Inkvizítor Boblig z Edelstadtu, sa spolieha na najnižšie ľudské pudy a vášne, no najmä na všadeprítomný temný strach, a zinscenuje proces, vďaka ktorému zahynú desiatky nevinných obetí.

Pripraví a zinscenuje všetko tak, aby ukojil predovšetkým svoje potreby a komplexy. Dobre vie, čo dokáže väzenie a mučenie z ľudí urobiť, a vie rovnako dobre, že strach napokon donúti ľudí k hocičomu. Udať zo žiarlivosti či smilstva, z pomsty či ziskuchtivosti, zo strachu pred ďalším mučením, či len preto, aby sami neupadli do podozrenia.
Lebo tých presvedčených udavačov, ktorí by skutočne chceli bojovať proti diablovi, by - až na mladého kňaza Schmidta - veľa nenašiel. A tak ho čaká pochybná sláva, nesmierne bohatstvo po popravených a tvrdo vynútený rešpekt ostatných. Spolu so svojimi komplicmi sa ukojí pohľadom na mučenie a nahotu vypočúvaných žien, uspokojí svoju samoľúbosť a žiarlivosť tým, že dá zatknúť svojho domnelého rivala, dekana Kryštofa Lautnera, muža, ktorý ho po všetkých stránkach ubíjajúco prevyšuje.
Je pyšný na strach a hrôzu, ktoré sa mu podarí vyvolať aj medzi duchovnými, na svoju stupňujúcu sa neobmedzenú moc, ktorá mu dovolí Lautnera zničiť napriek (či práve kvôli) tomu, že cíti jeho intelektuálnu, duchovnú i mravnú prevahu...