Dĺžka:
60 minút
Žáner:
Iné
Rok:
2011
Réžia:
Ian Toynton
Napísal:
Hart Hanson , Stephen Nathan , Kathy Reichs , Keith Foglesong
Hrajú:
Emily Deschanel , David Boreanaz , Emily Deschanel, David Boreanaz, Michaela Conlin, Tamara Taylor, T.J. Thyne
Obsah:
Na odpočívadle exploduje dodávka, v ktorej zahynie jej majiteľka. Agent Seeley Booth s Dr. Temperance Brennanovou prídu na miesto činu. V celej dodávke sú zvyšky po výbušnine a v okolitých kríkoch kovové čiastočky, čo naznačuje, že príčinou explózie bola bomba. Brennanová preskúma popálené pozostatky a nájde medailón s obrázkom malého dievčatka vo futbalovej uniforme. Booth a Brennanová sa čudujú, kto by chcel vyhodiť do vzduchu futbalovú mamu.
Zničenú dodávku prevezú do laboratória. Brennanová a Dr. Zack Addy odstraňujú spálené pozostatky, Dr. Jack Hodgins odoberie vzorky usadenín na preskúmanie výbušniny. Z FBI mu pridelia špeciálnu agentku Katherine Frostovú z oddelenia bômb, ktorá má dozerať na vyšetrovanie. Hodgins, ktorého zjavne Frostová priťahuje. Medzitým Booth vystopuje majiteľa dodávky - je ním Jeremy Nash. Po porovnaní fotografie so spálenou mŕtvolou sa všetci zhodnú, že žena, ktorá šoférovala, bude najskôr pani Nashová . Cestovala s kuframi so suvenírmi a oblečením. Je možné, že opustila manžela?
Jeremy potvrdí, že obeť je jeho žena Amy. Tvrdí, že šla navštíviť ich dcéru na internáte. Brennanová zistí, že Amyino ľavé rameno vykazuje posmrtný úder. Angela Montenegrová prezerá spálené kusy papiera z dodávky, na ktorých boli nejaké nápisy.
Booth, Brennanová, Hodgins a Camille Saroyanová sa zhromaždia okolo Angelinho počítača. Pokúšajú sa rozlúštiť Amyino ťažko rozpoznateľné tetovanie. Je to obrátený pentagram s päsťou uprostred - symbol Národnej oslobodeneckej armády, skupiny študentských radikálov, ktorí v 70. rokoch používali násilie v snahe zmeniť svet. Skupina bola zodpovedná za vraždu policajta v roku 1975. Dvoch členov, June Harrisovú a Neala Watkinsa, obžalovali za vraždu, ale nikdy ich nechytili. Fotky June Harrisovej a Amy Nashovej sú totožné.
Za vedcami príde prokurátorka Caroline Julianová. Vyjednávala, že June Harrisová sa vzdá. Malo sa to stať o štyri dni. Harrisová mala dostať skrátenú sadzbu - deväť rokov za zabitie policajta. Trest určite rozrušil Sama Reillyho, vedúceho agenta FBI na prípade, ktorý na ňom pracoval posledných 30 rokov. Caroline chce, aby Booth zadržal Leonarda Huntzingera, presláveného radikálno-liberálneho právnika June Harrisovej. Na FBI Booth a Caroline hovoria so Samom Reillym. Dá Boothovi tip, aby sa spýtal Huntzingera na starého priateľa June.
Booth vypočúva Lea Huntzingera, keď dnu vrazí Reilly a právnika napadne. Napokon im dá Hutzinger stopu - Danny Valenti, syn policajta, ktorého zabili, vyrástol a je tiež policajtom. Dokonca chcel od právnika zistiť, kde sa skrýva June. Je možné, že sa mu ju podarilo vypátrať a zabil ju?