Rok:
2002
Réžia:
Kenneth Fink
Napísal:
Ann Donahue , Richard J. Lewis , Anthony E. Zuiker
Hrajú:
William Petersen, Marg Helgenberger, Gary Dourdan, George Eads, Jorja Fox
Obsah:
Vraždu 17-ročnej atraktívnej tínedžerky pomáha tímu C.S.I. počas Grissomovej neprítomnosti vyšetrovať nová posila z Baltimoru, kriminalista Mike Keppler. Na nahom tele obete dokáže najmodernejšia technika odhaliť stopy po zahryznutí, vedúce k odhaleniu sériového vraha, ktorý od roku 1975 dodnes zavraždil ešte ďalšie tri dievčatá a doteraz unikal spravodlivosti, pretože prípady ostali nevyriešené.
Catherine Willowsová a nová posila tímu C.S.I., kriminalista Michael Keppler z Baltimoru, zastupujúci dočasne neprítomného Grissoma, ktorý odišiel prednášať študentom kriminalistiky, vyšetrujú vraždu 17-ročnej atraktívnej tínedžerky. Krásnu, mladú mŕtvu dievčinu našli pohodenú celkom nahú vo štvrti, vykričanej pre drogy a prostitúciu. Vrah veľmi precízne odstránil všetky stopy nielen z jej tela, ale aj z miesta činu a širokého okolia. Na základe troch ďalších podobných nevyriešených prípadov vrážd z minulosti kriminalisti predpokladajú, že ide o ďalšiu obeť neznámeho sériového vraha, ktorý vraždí už od roku 1975 a doteraz unikal spravodlivosti. Prípady pomôže vyriešiť až súčasná najmodernejšia supercitlivá technika, ktorá odhalí nepatrné stopy chrupu po zahryznutí do tela obete, ktoré s javili ako nepatrné pomliaždeniny...
Šéfa tímu C.S. I. Gila Grissoma pozvali prednášať študentom kriminalistiky na vysokú školu. Počas jeho neprítomnosti v laboratóriu C.S.I. chýba kriminálke dôležitá pracovná sila. Pracovne oslabený tím forenzných detektívov dočasne posilní kriminalista Michael Keppler, ktorého prevelili z Baltimoru do Las Vegas. Hoci ho sprevádza vynikajúca reputácia za doterajšie zásluhy v policajných štruktúrach, členov zohratého tímu kriminalistických veteránov z C.S.I. v Las Vegas poriadne zaskočia jeho neortodoxné vyšetrovacie metódy či svojrázny humor. Hoci ho ťažko znášajú, musia si zvyknúť.
Catherine Willowsová sa s Mikeom Kepplerom zoznámi priamo na mieste činu, kam prichádza vyšetrovať vraždu neznámej tínedžerky. Jej nahé telo pohodili na svahu v mestskej štvrti, vykričanej pre drogy a prostitúciu. Vrah starostlivo očistil alkoholom jej mŕtvolu a zo širokého okolia odstránil všetky svoje stopy a odtlačky topánok.
Odtlačky prstov obete porovnané s odtlačkami v databáze nezvestných osôb identifikujú obeť. Je to Veronica Sorensenová, 17-ročné dievča, ktoré pred dvoma mesiacmi utieklo z domu a doteraz bolo nezvestné. Jej smrť zdrví rodičov, ktorí spočiatku nesúhlasia s pitvou, ale Catherine ich presvedčí, že je to jediný prostriedok na vypátranie netvora, ktorý ublížil ich dcére.
Súdny patológ Dr. Robbins nájde na jednom zo zubov obete strieborný amalgám, na krku podkožné pomliaždeniny a veľké množstvo extázy v krvi. Príčinou smrti je asfyxia, udusenie v dôsledku nedostatku kyslíka pri škrtení. Vrah pri sexuálnom zneužívaní dievča pomaly priškrtil až trikrát za sebou, kým sa zadusila.
Kriminalisti pátrajú v archíve po prípadoch so zhodným rukopisom vraha. Objavia tri staré nevyriešené prípady z rokov 1999, 1989 a 1975, kedy páchateľ na tele obete zanechal podobné stopy. S pomocou najnovšej supercitlivej techniky sa podarí odhaliť, že zdanlivá pomliaždenina na tele obete je v skutočnosti slabý odtlačok chrupu po uhryznutí. Podarí sa vyhotoviť podobu časti chrupu páchateľa, na ktorom sú zrejmé odborné kozmetické a chirurgické zákroky.
Kriminalisti skúmajú spoločné stopy všetkých štyroch prípadov vrážd a pátrajú, kto zo zubných lekárov vykonal podobné úpravy na chrupe pacienta. Pátranie v lekárskych záznamoch privedie políciu k zubnému lekárovi Dr. Davidovi Lowrymu (NED BEATTY), ktorý je medzi svojimi pacientmi mimoriadne obľúbený. Bude niektorý z jeho pacientov nepolapiteľným sériovým vrahom, ktorý beztrestne vraždí už celých 37 rokov? Alebo je hlavným podozrivým samotný zubný lekár Lowry, ktorého pacientkami boli všetky tri obete vrážd z rokov 1999, 1989 a 1975?
Zaujímavosť
Pri nakrúcaní v januári 2007 posilnil kriminalistický tím veteránov z laboratória C.S.I. v Las Vegas herec Liev Schreiber v úlohe kriminalistu Michaela Kepplera. Na slávnostnom ceremoniáli bola vyhlásená aj Divácka cena Zlatý Bažant za najúspešnejší film festivalu podľa hlasovania návštevníkov MFF Bratislava. Diváci zvolili za najlepšiu snímku film Lieva Schreibera. Ocenenie generálneho partnera festivalu - sošku v tvare bažanta - a cenu FIPRESCI si Liev Schreiber prišiel v decembri 2005 prevziať do Bratislavy osobne.