Dĺžka:
115 minút
Krajina:
USA
Rok:
1963
Réžia:
Alfred Hitchcock
Napísal:
Daphne Du Maurier , Evan Hunter
Hrajú:
Tippi Hedren, Suzanne Pleshette, Rod Taylor, Jessica Tandy, Veronica Cartwright
Obsah:
Mladý advokát Mitch Brenner a pekná, ale trochu chladná blondínka z lepšej rodiny Melanie Danielsová sa stretávajú v obchode so zdanlivo neškodnými vtákmi. Mitch Melaniu zaujme, a preto sa za ním vyberie do jeho rodného mesta Bodega Bay. Tam ju z nepochopiteľných dôvodov napadne čajka. Aj ďalší vtáci sa nepokojne zrhomažďujú na rôznych miestach v meste, akoby čakali na signál k útoku. Zatiaľ čo napätie, ktoré vyvolala Melanie svojím príchodom do Mitchovej rodiny, visí na vlásku, vtáčia agresivita prepukne naplno... V meste nastane panika. Mitcheho a Melaniu táto kríza zblíži a v okamihu nečakaného a zvláštneho pokoja opúšťa rodina dom, stále ohrozovaná zlovestne vyčkávajúcim zdivočelým vtáčím hejnom...

Hitchcock sa vo svojich filmoch vždy snaží o vytvorenie maximálneho napätia a zakaždým má v tiesnivej scenérii pripravených niekoľko šokujúcich momentov. Pritom štýlovo dokonale odvádza pozornosť divákov od podstatného momentu. Skľučujúca atmosféra je navodená neobyčajnou akustikou, charakterizovanou zvláštnymi zvukmi a škrekotom vtákov.
Kvôli nakrúcaniu vtáčích útokov bol angažovaný cvičiteľ vtákov a vierohodnosti scén, v ktorých nebezpeční vtáci napádajú ľudí, pomohlo 350 trikových záberov.
Dĺžka videa: 05 min. 12 sek.