Dĺžka:
100 minút
Krajina:
USA
Rok:
1999
Réžia:
M. Night Shyamalan
Napísal:
M. Night Shyamalan
Hrajú:
Bruce Willis, Haley Joel Osment, Toni Collette, Olivia Williams, Trevor Morgan
Obsah:
Odborník na detskú psychológiu doktor Malcolm Crowe je úspešný muž. Cenia si jeho prácu, má milujúcu manželku Annu, je šťastný. Vo chvíli, keď si už nemôže od života viac želať, vtrhne do ich domu lupič, jeho bývalý detský pacient Vincent Grey, ktorý ho obviní z profesijného zlyhania.
Pred rokmi mu ako psychiater nepomohol, a tak Vincent strieľa - najprv na Malcolma a potom do svojej hlavy. Prejde rok. Malcolmovi sa rozpadá rodinný život, chce očistiť sám seba z profesionálneho zlyhania. Všetku pozornosť venuje malému introvertnému pacientovi Coleovi Searovi. Tentoraz je Malcolm odhodlaný dieťaťu pomôcť. Cole žije iba so svojou rozvedenou matkou Lynn a má podobnú anamnézu ako Grey. Cole má v škole problémy s učiteľmi aj spolužiakmi, nedôveruje však ani psychológovi, ktorý sa s ním márne pokúša nadviazať kontakt.
Psychológove ťažkosti sa stupňujú. Manželka Anna s ním už vôbec nekomunikuje a keď Malcolm príde neskoro na oslavu výročia ich svadby, bez jediného slova ho nechá v reštaurácii samého. Ako Malcolm náhodne zistí, začína sa dokonca zbližovať so svojím kolegom Seanom.

Napriek osobným problémom sa naplno venuje svojmu malému pacientovi. Všíma si zvláštne veci, ktoré sa okolo chlapca dejú. Čudného záblesku, ktorý sa objavuje na všetkých jeho fotografiách, divného nutkania rozprávať morbídne príbehy z viac či menej vzdialenej minulosti alebo nevysvetliteľnej znalosti detailov zo života ľudí, ktorých takmer nepozná.
Keď spolužiaci zavrú Colea na povale, skončí dobitý chlapec v nemocnici. Malcolm ho tu navštívi. V úsilí, aby sa mu Cole čo najväčšmi otvoril, mu rozpráva o tom, že mal kedysi pacienta, ktorému nedokázal pomôcť, a tak dúfa, že keď pomôže Coleovi, odčiní svoje dávne profesionálne zlyhanie.
Cole sa mu konečne zverí so svojím tajomstvom. Tajomstvom, ktoré znie priam neuveriteľne. Senzitívny chlapec totiž vidí duchov mŕtvych ľudí, ktorí k nemu hovoria. A nevie sa s tým vyrovnať. Čo od neho mŕtvi chcú? Môže mu Malcolm pomôcť? Vlastne, kto z nás, dospelých, by sa s tým vedel vyrovnať?!

Malcolm si myslí, že ide o duševnú poruchu, na ktorú pomoc psychológa nestačí. Chlapec však trvá na tom, aby mu Malcolm pomohol, a odmieta iného lekára. Jeho situácia je čoraz ťažšia. Malcolm sa pokúsi hľadať stopu v prípade Vincenta Graya a skutočne objaví dôkaz, ktorý ho donúti chlapcovi uveriť. Ten sa v noci vo svojej izbe stretne s prízrakom mŕtveho dievčatka. Sprevádzaný Malcolmom sa vyberie na druhý koniec mesta, kde sa v malom dome práve koná kar po pohrebe malej Kyry Collinsovej.
V jej izbe sa Cole znovu stretne s prízrakom, ktorý mu ukáže skrytý kufrík. Cole ho odovzdá prekvapenému otcovi mŕtveho dievčaťa s tým, že mu chce dcéra niečo povedať. Malcolm a Cole pochopia, že duchovia násilne zabitých ľudí chcú aby im chlapec pomohol. Ak tak urobí, dajú mu potom pokoj...
Dĺžka videa: 02 min. 01 sek.