Dĺžka:
150 minút
Rok:
1999
Réžia:
Martin Scorsese
Napísal:
Paul Schrader
Hrajú:
Nicolas Cage , Patricia Arquette , Nicolas Cage, Patricia Arquette, John Goodman, Tom Sizemore, Cliff Curtis
Obsah:
Vo štvrtok nastupuje Frank Pierce z pohotovostnej záchrannej služby (EMS) na nočnú smenu s dobráckym kolegom Larrym. Zachránia život starého pána Burkea. Sanitka prechádza nočným New Yorkom. Frankovi sa zdá, že jedna prostitútka je jeho milovanou Rose, ktorá zomrela pred šiestimi mesiacmi.
Pierce je psychicky na dne, pretože mu v poslednom čase veľa pacientov v sanitke zomrelo a súžený vidinami pochybuje o svojom zdravom rozume. Ďalší výjazd ho zavedie ku krvácajúcemu samovrahovi Noelovi, ktorý ohrozuje ľudí na ulici črepinami. Vzápätí ide sanitka k postrelenému černošskému gangsterovi. Zdá sa, že sa začína vojna gangov. Je ráno a služba sa končí...

V piatok dorazí Frank neskoro do práce, ale odmietnu mu dať voľno, aj keď by si ho vyčerpaný muž želal. Naviac dostane nového partnera, výrečného černocha Marcusa. Frank sa mu zverí, že všade po meste vidí duchov mŕtvych pacientov. Pri výjazde do klubu sa Frankovi podarí oživiť predávkovaného hudobníka. Za pánom Burkeom dovezie jeho dcéru Mary, ktorá sa už tri roky s otcom nestýka. On sa jej zase zverí, že bol ženatý a so sanitkou jazdí päť rokov.
Pri ďalšej ceste za pacientom Marcus so sanitkou havaruje, čo znamená koniec služby. Frank sa stretne s Mary, ktorá v nemocnici vyvolala škandál, keď uvoľnila z pút bezdomovca Noela. Hoci Mary predtým tvrdila, že už nefetuje, Frank zistí, že klamala.

Priateľský díler drog Cy Coates ponúkne upokojujúci prášok aj Frankovi. Muž má sugestívne vidiny duchov a vracia sa mu spomienka, ako sa márne snažil oživiť Rose. Keď sa preberie, odvedie Mary domov a od únavy u nej zaspí.
V sobotu pridelia Piercea k jeho bývalému partnerovi, surovcovi Tomovi Wollsovi. Starý pán Burke dostane nový záchvat. Prvým sobotňajším prípadom je samovrah - bezdomovec. Frank mu vynadá a vysvetlí, ako sa má zabiť. Muž radšej utečie. Nový prípad ich zavedie do bytu Cy Coatesa - niekto zastrelil jeho milenku a Coatesa zhodil zo schodiska, ktorý sa nabodol na zábradlie, ale ešte žije. Odvezú ho do nemocnice.

Tam sa Frank zase stretne s Mary a pobozkajú sa. Tom tvrdí, že stres si treba vybiť, len to prinesie úľavu. A tak napadne na ulici Noela, tomu sa za Frankovej pomoci podarí na chvíľu uniknúť. Keď ho však Tom objaví v podzemí, zúrivo ho zbije. Frank dopraví ťažko poraneného Noela do nemocnice.
Na jednotke intenzívnej starostlivosti navštívi Frank pána Burkea, ktorý prežil už sedemnásť zástav srdca. Ten ho nečujne prosí, aby mu pomohol zomrieť. Frank tak nepozorovane urobí. Frank ide za Mary a oznámi jej otcovu smrť. Frank zaspáva na Maryiných prsiach a zdá sa mu, že Rose mu odpúšťa. Do izby náhle vnikne biele svetlo...