Dĺžka:
105 minút
Žáner:
Animovaný
Rok:
2002
Réžia:
Chris Wedge , Carlos Saldanha
Napísal:
Michael Berg , Michael J. Wilson , Peter Ackerman , James Bresnahan , Galen T. Chu
Hrajú:
Ray Romano, John Leguizamo, Denis Leary, Goran Visnjic, Jack Black
Obsah:
Veverička zahrabáva žaluď do ľadu, ale vytvorí tak prasklinu, z ktorej sa stane veľká ľadovcová trhlina. Nastane zosuv pôdy a zemetrasenie... Všetky zvieratá utekajú do bezpečia, jedine mamut Manny mieri opačným smerom. Zvieratá sleduje tlupa lovcov, za ktorými sa plazí svorka tigrov. Tie zaútočia na lovecký tábor, žena sa snaží pred nimi zachrániť bábätko a na úteku skočí do vodopádu. Manny stojí na brehu, keď sa vynorí topiaca sa žena a podá mu dieťa. Mani dieťa zachráni. Leňochod Sid sa chce dieťaťa zbaviť, ale Manny sa rozhodne vrátiť ho späť ľuďom. Znamená to cesto príkreho zrázu popri vodopáde. Správny sme im ukazuje tiger Diego, ktorý vidí v dieťati a dobromyseľnom mamutovi ľahkú korisť pre svoju svorku.
V noci hliadkuje Diego, ktorý sľubuje ostatným tigrom, že výpravu zavedie do pasce. Výprava na druhý deň stretne veveričku, ktorá ich upozorní na tigrov. Diego ich pokrytecky upokojuje. Potom zazrie v diaľke muža, hľadajúceho svoju ženu a dieťa. Navrhne preto novú trasu - "skratku" cez kopec. Z výšky vidia zvieratá zamrznuté more a na ňom lietajúci tanier. Dieťa im vykĺzne a zrúti sa nadol. Ostatní sa vrhnú za ním.
Keď sa zvieratá zastavia, nájdu na stene jaskyne prehistorické maľby. Mannymu sa pri pohľade na kresbu, znázorňujúcu lov mamutov, vybaví, ako mu lovci zabili ženu a malého potomka. Otec strateného dieťaťa sa na naliehanie ostatných lovcov vzdá hľadania. Manny zachráni v poslednej chvíli Diega pred pádom do horúcej lávy. Šelma sa tomu čuduje, ale podľa mamuta sa to v správnom stáde robí - jeden pomáha druhému.
Dieťa za nadšeného povzbudzovania urobí svoje prvé kroky. Výprava pokračuje ďalej, obmäkčený Diego im prezradí, že ich viedol pôvodne do pasce, ale teraz navrhne únikové riešenie. Sid predstiera, že dieťa nesie on, niektoré tigre za ním bežia. Zvyšok svorky sa pobije s mamutom, na ktorého stranu sa nakoniec pridá vďačný Diego. Spoločne ľudské mláďa zachránia, ale tiger je poranený. Nemôže pokračovať v ceste, ale prezradí Mannymu, kde videl ľudí.