Dĺžka:
130 minút
Rok:
2002
Réžia:
Alice Nellis
Napísal:
Alice Nellis
Hrajú:
Kryštof Hádek, Iva Janžurová, Theodora Remundová, Igor Bareš, Sabina Remundová
Obsah:
Je to už skoro šesť mesiacov, čo otec zomrel, ale jeho popol stále stojí na príborníku babičky Valerie. Nikto z rodiny však netuší, že plastiková urna môže byť pre ich životy čosi ako dobre načasovaná bomba. Dlho odkladaná výprava na slovenský cintorín, kde si otec údajne želal ležať, zvedie dohromady ľudí, z ktorých každý žije inde a po svojom. A už spoločný rodinný obed pred cestou naznačuje, že medzi nimi nepanuje žiadna rodinná idyla.

Mladšia dcéra Zuzana, nepríliš úspešná výtvarníčka a "dizajnérka" obkladačiek do kúpeľne, ťažko znáša naivne iritujúce poznámky svojho muža Pavla. Prehlbujú totiž jej silnejúcu obavu, že so svojím manželstvom asi bude musieť niečo urobiť. Ak k tomu pripočítame jej - možno až príliš atraktívneho, úspešného a nezávislého - milenca, maliara abstraktných obrazov Lubora Šplechtu, je jasné, že Zuzanu rodinné historky o starých kompótoch príliš nezaujímajú.
Staršia sestra Ilona sa na výlet vydáva vo vysokom stupni tehotenstva. Dúfa, že ako nenápadná mučenica môže najlepšie oživiť ochabujúci záujem svojho znudeného muža Vítka. Okrem mindrákov zo stereotypného manželstva nasadá s Ilonou do auta aj napätie medzi ňou a matkou Miladou, ktoré deň za dňom prehlbuje spoločné súžitie v jednom dome.

Dôvod pohnúť sa konečne z miesta má aj Zuzanina a Ilonina matka Milada. Tá sa ako čerstvá vdova a často aj nevítaná svokra cíti čím ďalej, tým väčšmi zneuznanejšia a zbytočnejšia. Je to aj preto, že ešte neprišla na to, čo si bez večného upratovania, varenia a starostlivosti o domácnosť môže so svojím životom vlastne počať. A čo je pre ňu najtrpkejšie, vôbec netuší, ako sa má bez svojho manžela - kedysi takej spoľahlivej opory a komunikačného mostu - dohovoriť s dcérami, s ktorými sa možno po prvý raz stretáva úplne sama.
Ani úmysly babičky Valerie nie sú späté iba s pietnym aktom. Všetkým síce stále pripomína, ako veľmi chcel jej syn odpočívať na cintoríne vo svojom slovenskom rodisku. Jej nadšenie, že sa do rodného Nového Mesta nad Váhom pozrie sama, je však predsa len až príliš nápadné. Nikto si na začiatku neuvedomuje, že je to možno pre ňu skutočne posledný výlet v živote a aj preto chce navštíviť Telč, kde prežila krásne chvíle mladosti.

Dámsku posádku dopĺňa Zuzanin manžel Pavel. Ten - až na miernu nadváhu, ktorá ho občas trochu trápi - vyzerá ako jediný spokojný a možno až naivne šťastný člen rodiny. Jeho prítomnosť sa však počas cesty ukáže ako veľmi podstatná a Pavel sa z nevyhnutného pánskeho "doplnku" stane prirodzeným vodcom celej výpravy.
Aj Leon, päťročný Ilonin syn, vyzerá celkom spokojný cestujúci, najmä preto, že mu nikto neprezerá a nevyklepáva obsah jeho priateľa Žahoura, plyšového psíka so zapínacím bruškom.
A spolu s plynúcimi kilometrami a časom stráveným v malom uzavretom priestore na povrch postupne vyplávajú všetky tajomstvá i problémy, ktoré navzájom všetci pred sebou tajili. A nie je ich málo...