Dĺžka:
125 minút
Rok:
1985
Réžia:
Robert Mandel
Napísal:
Robert T. Megginson , Gregory Fleeman
Hrajú:
Angela Bassett, Bryan Brown, Brian Dennehy, None, Diane Venora
Obsah:
Rolland "Rollie" Tyler, odborník na špeciálne efekty (v angličtine F/X), sa orientuje predovšetkým na zobrazenie rôznych násilných krvavých scén pri nakrúcaní filmov. Ba čo viac, je nielen šikovný, ale aj extrémne lacný. Raz ho osloví istý muž, ktorý sa mu predstaví ako agent FBI Lipton, ktorý ho má nezvyčajnú žiadosť.
Mafiánsky šéf Nicholas DeFranco je údajne ochotný vypovedať pred vyšetrovateľmi, ale obáva sa pomsty svojich bývalých kumpánov. Preto mu vláda prisľúbila, že zariadi jeho údajnú smrť a zaradí ho do programu na ochranu svedkov.

A šikovný Rollie to má zariadiť tak, aby DeFranco naoko zomrel. Liptonovi podriadení vraj Tylerovi pomôžu sfalšovať gangstrovu smrť, ktorá však musí vyzerať naprosto vierohodne, aby ho mafiáni nehľadali. Tyler sa spočiatku zdráha prijať zákazku, pretože si nie je istý, či je schopný to realisticky pripraviť. Napokon súhlasí. Všetko sa však začína komplikovať.
Odhalí, že všetko je podvod a jeho samého hľadajú za údajné zastrelenie Liptona. Spojí sa svojou priateľkou Ellen, ale ženu zabije guľka, ktorá bola určená jemu. Vtedy sa rozhodne odhaliť pravdu. S pomocou špecialistky na vizuálne efekty Andy "zmizne" a pokúša sa zistiť, kto skutočne stojí sa celým komplotom.

Ani vyšetrovateľovi Liptonovej vraždy, newyorskému detektívovi Leovi McCarthymu sa niečo nepozdáva. Privolali ho na vyšetrovanie vraždy gangstra DeFrancosa, ale detektív zistí, že to nie je mafiánova mŕtvola. Nechápe, prečo mu FBI pri vyšetrovaní kladie polená pod nohy a odmieta spolupracovať.
Rollie medzitým využije svoje vedomosti a dokonalé triky, aby sa zbavil prenasledovateľov a vrahov svojej priateľky Ellen. To sa mu podarí a na dôvažok získa aj kľúč od trezoru v švajčiarskej banke, kde je uložených 15 miliónov. Musí sa síce o ne podeliť s Leom, ktorý mu zachránil život, ale taká čiastka je hádam dostačujúce pre oboch...