Dĺžka:
125 minút
Rok:
1975
Réžia:
John Huston
Napísal:
John Huston , Gladys Hill , Rudyard Kipling
Hrajú:
Sean Connery, Christopher Plummer, Michael Caine, Saeed Jaffrey, Doghmi Larbi
Obsah:
India, 80. roky 19. storočia. Spisovateľ Rudyard Kipling pomôže svojim dvom krajanom, sympatickým dobrodruhom, príležitostným zlodejom a podvodníkom, Danielovi Dravotovi a Leachymu Carnehanovi, aby sa dostali z väzenia. Tí sa rozhodnú pokúšať šťastenu, aby sa zmocnili vlády v dosiaľ divokom a necivilizovanom Kafiristane, kdesi sa afgánskymi pustinami. Po strastiplnej ceste sa im to aj podarí.
S pomocou tlmočníka Billyho Fisha presvedčia domorodcov, ktorí sa ich spočiatku boja, že ich poslalo samo nebo, aby ich ochránili pred nepriateľmi. Pomáhajú vybudovať armádu, donútia susedný kmeň k mierovej koexistencii. Dannyho považujú domorodci za prevtelenie boha Sikandera. Postupne dobyjú celý kraj a neobmedzene vládnu.

Danny sa chce oženiť s miestnou kráskou Roxanne. Kafiristanskému veľkňazovi Kafu-Selimovi a jeho mníchom sa belosti nepáčia, ohrozujú totiž ich moc. Dannyho domorodci vyhlásia za kráľa a otvorí sa mu veľkolepá pokladnica, pochádzajúca ešte z čias dobytia krajiny Alexandrom Macedónskym.
Hoci Leachy chce s pokladom ujsť, Danny sa natoľko vžil do úlohy panovníka, že odmieta, a sníva o vytvorení mocnej a veľkej ríše. Napokon však jeho poddaní, ktorých mnísi presvedčia, že nie je božského pôvodu, povstanú. Danny zomiera a Leachymu sa podarí takmer zázrakom prežiť. Navštívi Kiplinga, porozpráva mu svoj neuveriteľný príbeh a ako dôkaz pravdivosti svojich slov predloží Dannyho hlavu aj so zlatou kráľovskou korunou...