Dĺžka:
60 minút
Rok:
1987
Réžia:
Pavol Haspra
Obsah:
Prvá časť 3-dielnej inscenácie o živote, tvorbe a dobe klasika slovenskej literatúry Jozefa Gregora Tajovského približuje Tajovského detstvo. Jozef Gregor Tajovský sa narodil v roku 1874 v Tajove a zomrel v roku 1940 v Bratislave. Veľká časť života prozaika a dramatika Jozefa Gregora Tajovského je spojená s rodným Tajovom, s Banskou Bystricou a s obcami v jej okolí: Pohorelá, Lopej, Horná Lehota, Podlavice. Detstvo prežil v Tajove u starých rodičov. Hovorí o ňom ako najkrajšom období svojho života. Po vychodení základných škôl v Tajove študoval na gymnáziu v Banskej Bystrici a na učiteľskom ústave v Kláštore pod Znievom. Citovo priľnul najmä k Tajovu, ku ktorému sa vracal po celý život.

Druhá časť 3-dielnej inscenácie o živote, tvorbe a dobe klasika slovenskej literatúry Jozefa Gregora Tajovského približuje Tajovského štúdiá v Kláštore pod Znievom a jeho pôsobenie ako učiteľa a odporcu maďarizácie.

Záverečná časť 3-dielnej inscenácie o živote, tvorbe a dobe klasika slovenskej literatúry Jozefa Gregora Tajovského približuje Tajovského štúdiá v Prahe.