Dĺžka:
160 minút
Rok:
1975
Réžia:
Jiří Sequens
Napísal:
Jiří Sequens , Jiří Procházka
Hrajú:
Radoslav Brzobohatý, Vladimír Brabec, Ilja Prachař, Jiří Holý, František Hanus
Obsah:
Prevádzanie cez hranice, pašovanie tovaru zo západu, falšované potravinové lístky, skrývanie na fare, sprenevera lístkov na vlak, tajomné správy od informátorov zo západného Berlína, únik materiálov, básnik protestujúci proti socialistickej kultúre, predávkovaná študentka... aj to sú prípady pre majora Zemana.
1/30: Smrť pri jazere 1945
Príbeh prvý z roku 1945. Po skončení 2. svetovej vojny sa Jan Zeman (Vladimír Brabec) spolu s Václavom Kalinom (Miloš Willig) vracajú z koncentračného tábora domov. Radosť z návratu sa veľmi rýchlo zakalí počas oslavy Benátskej noci pri jazere niekto zavraždí Zemanovho otca (Jaroslav Rozsíval). Žandári prípad odložia, a tak Honza po páchateľovi pátra sám. Je úspešný a od Kalinu dostane ponuku, aby vstúpil do Zboru národnej bezpečnosti...
2/30: Vyznávači ohňa 1946
V roku 1946 sa riešila problematika povojnového odsunu nemeckého obyvateľstva z pohraničia. Jan Zeman (Vladimír Brabec) má tak svoj prvý veľký prípad sprevádza transport, ktorý odváža choromyseľných pacientov z nemeckého ústavu v Kateřinskej Hoře. Zeman zistí, že veci sa majú trochu inak. Niektorí hľadaní nacistickí zločinci by totiž radi využili túto cestu k úniku z územia Československa a ich nenápadný odchod medzi chovancami organizuje riaditeľ ústavu Dr. Wolf (Luděk Munzar).
V tejto epizóde je načrtnutá problematika povojnového odsunu nemeckého obyvateľstva z pohraničia. Najmä takzvané divoké odsuny si vyžiadali veľa zbytočných obetí na životoch. Príslušníci Revolučných gárd sa dopúšťali násilností na bezbranných ľuďoch. výročia oslobodenia ČSSR Sovietskou armádou a 30. výročia vzniku Zboru národnej bezpečnosti. Jeho cieľom bolo propagovanie a obhajovanie činnosti bezpečnostného aparátu socialistického Československa a súčasne očiernenie odporcov komunistického režimu. Každá epizóda prináša jeden prípad z istého konkrétneho obdobia rokov 1945-1973.
-       
Väčšina epizód sa síce nakrúcala podľa skutočných udalostí s radom nepozmenených faktov, ale ich celkové ideové vyznenie bolo poplatné svojej dobe a účelu vzniku seriálu. Rad skutočností bol uvádzaný do vymyslených súvislostí, niektoré fakty boli zmenené, aby vykreslili vtedajšiu Verejnú bezpečnosť, ŠtB a komunistickú stranu v pozitívnych farbách.