Dĺžka:
110 minút
Žáner:
Animovaný
Rok:
2005
Réžia:
Chris Wedge , Carlos Saldanha
Napísal:
Ron Mita , Jim McClain , Babaloo Mandel , David Lindsay-Abaire , Lowell Ganz
Hrajú:
Halle Berry, Paula Abdul, Lucille Bliss, Terry Bradshaw, Jim Broadbent
Obsah:
Starý opotrebovaný robot Herb Copperbottom si s manželkou zaobstarali malého robota Rodneyho. Talentovaný "chlapec" je veľmi zvedavý a ustavične sa rodičov na všetko vypytuje. Zistí, že otec pracuje ako umývačka riadu v reštaurácii a večne sa s prácou oneskoruje.
Ako Rodeny rastie, nové náhradné diely si nemôžu chudobní rodičia dovoliť kúpiť, a tak ich dedí po dospievajúcich príbuzných. Rodneyho to hnevá, a tak keď raz v televízii vidí reportáž z veľkej Bigweldovej továrne v Robot City, kde sa vyrábajú náhradné diely pre všetky typy robotov, rozhodne sa, že aj on bude rovnakým vynálezcom ako pán Bigweld. Rodney sa rozhodne opustiť rodinu a hľadať šťastie v Robot City. Otec mu dôveruje a nechce, aby syn stratil zmysel života, tak ako kedysi on, keď sa na otcov nátlak vzdal muzikantskej kariéry.
V obrovskom Robot City sa Rodney cíti stratený. Zoznámi sa so smoliarom Fenderom a vyberú sa do Bigweldovej továrne. Zistí, že dnu sa nedá dostať a pán Bigweld sa odobral do ústrania, ale nikto nevie kam. Podnik vedie ambiciózny nablýskaný Ratchet Gasket, podriaďujúci sa svojej dominantnej matke, ktorá vlastní šrotovisko. Rázna madam Gasketová nechce, aby sa vyrábali náhradné diela, ale len nové a ďaleko drahšie "upgrady".
Staré typy robotov postupne prestávajú fungovať. Na uliciach ich zbierajú kombajny podobné tankom a dopravujú ich do taviarne Ratchetovej matky. Ratchet sa na jej popud chystá zabiť pána Bigwelda, pretože sa obávajú jeho návratu.
Rodneyho potupne vyhodia z továrne, kam priniesol ukázať svoj vynález. Fender ho zoznámi so svojou sestrou Piper a súrodenci ho vezmú k tete Fanny, ktorá poskytuje vo svojom dome útočisko strateným existenciám. Rodeny začne opravovať kaziacich sa robotov. Mladík sa rozhodne nájsť pána Bigwelda, aby urobil nápravu.
Spolu s milovanou krásnou Cappy, ktorá vytrvalo odoláva Ratchetovmu dvoreniu, sa dostanú do Bigweldovho domu. Zistia, že starý robot sa uzavrel do svojho detinsky hravého sveta a žiadnej pomoci sa od neho nedočkajú. Rodney pochopí, že všetkého sa musí ujať on sám a s pomocou priateľov sa rozhodne zorganizovať vzburu. Prichádza rozhodujúca bitka.