Dĺžka:
175 minút
Žáner:
dráma, vojnový
Krajina:
USA
Rok:
2006
Réžia:
Clint Eastwood
Napísal:
Iris Yamashita , Paul Haggis , Tadamichi Kuribayashi , Tsuyoko Yoshido
Hrajú:
Ken Watanabe, Kazunari Ninomiya, Tsuyoshi Ihara, Ryo Kase, Shido Nakamura
Obsah:
Pred 61 rokmi stáli proti sebe na ostrove Iwo Jima americká a japonská armáda. Prešli desiatky rokov a na tomto ostrove sú stále v sopečnej pôde pochované stovky listov, ktoré doteraz neboli objavené. Tieto listy dávajú mužom, ktorí tu bojovali a generálovi, ktorý ich viedol tváre a hlas.
Japonskí vojaci odvelení na Iwo Jima vedeli, že domov sa už pravdepodobne nevrátia. Sú medzi nimi aj Saigo - pekár, ktorý chce žiť, aby znovu uvidel tvár svojej práve narodenej dcéry; Nishi - olympijský šampión v jazdectve, známy po celom svete pre svoj talent a česť; Shimizu - bývalý policajt, ktorého idealizmus ešte nebol skúšaný vojnou; a poručík Ito - prísny vojak, ktorý radšej prijme samovraždu ako kapituláciu...
Na čele obrany stojí generál Tadamichi Kuribayashi, ktorému cesty po Amerike odhalili nezmyselnosť vojny. Ale tiež mu dali strategické vedomosti o tom, ako čeliť americkej armáde.
Na ostrove, kde ako jediný úkryt slúžia odhodlanie a vulkanické skaly, sa generálovi Kuribayashimu podarí zmeniť jasnú krvavú porážku na takmer 40-dňovú hrdinskú a dômyselnú bitku.

Vojnový film, USA-Japonsko (2006)
Dĺžka videa: 02 min. 25 sek.