Dĺžka:
175 minút
Rok:
1999
Réžia:
Michael Mann
Napísal:
Michael Mann , Eric Roth
Hrajú:
Russell Crowe, Christopher Plummer, Al Pacino, Diane Venora, Philip Baker Hall
Obsah:
Film bol nakrútený podľa skutočných udalostí, zhrnutých v obsiahlom článku novinárky Marie Brennerovej, uverejnenom v roku 1996 v májovom čísle časopisu Vanity Fair. Insiderom, teda osobu zasvätenou do dôverných informácií, je tu Jeffrey Wigand, bývalý vedúci pracovník výskumného laboratória tabakovej firmy Brown&Williamson. Ten však bol prepustený kvôli tomu, že interným listom nepriamo obvinil šéfa firmy z krivoprísahy. Bossovia siedmich veľkých tabakových spoločností totiž pred americkým kongresom odprisahali, že nikotín podľa nich nie je návykový. V skutočnosti však firmy tabak upravovali chemickými aditívami, ktoré návykovosť nikotívu ešte viac zvyšujú. Renomovaný producent investigatívneho televízneho programu "60 minút" Lowell Bergman primäje Wiganda, aby svoje informácie zverejnil.
Avšak vzhľadom k mimoriadne silnému protivníkovi sa obaja muži musia vysporiadať so zákonnými prekážkami ohľadom Wigondovej zmluvy o mlčanlivosti, s vyhrážkami smrti, s neuveriteľnými ohováračkami, s enormným psychickým tlakom či s pomermi v zákulisí televíznej stanice. Film má veľmi silnú psychologickú rovinu, Wigond sa zmieta vo vnútornom boji - medzi strachom z pomsty a prirodzenou potrebou zverejniť pravdu o zločine a vyhrať tak morálny boj. Vnútornú dilemu však majú aj ďalší účastníci rozohranej "hry". Šéf televíznej stanice Mike Wallace je ochotný do zverejnenia prípadu ísť len po tú mieru, aby nemusel ukončiť dlhoročnú kariéru tým, že zničí celú stanicu jedinou reportážou.

Avšak po tom, čo New York Times zverejní pravdu o ohováračskej kampani proti Wigandovi a o rozporoch v CBS, Mike zmení svoj názor. CBS News nakoniec odvysiela celú reportáž navzdory vedeniu spoločnosti. Dosiahne tak odhalenie snáď najväčšieho podvodu voči verejnosti v amerických dejinách.
Vyčerpaný a znechutený Bergman, navyše sklamaný novými pomermi v CBS, dáv výpoveď a dnes vyučuje žurnalistiku na univerzite v Berkeley. Dr. Wigand bol v r.1996 menovaný učiteľom roku v štáte Kentucky. Doteraz sa však nezistilo, kto sa mu vyhrážal smrťou.
V dôsledku týchto udalostí žiadalo 50 štátov od tabakových spoločností 246 miliónov dolárov...
Dĺžka videa: 02 min. 24 sek.