Dĺžka:
45 minút
Žáner:
Dokumentárny
Rok:
2014
Réžia:
Su Rynard
Napísal:
Gary Lang
Hrajú:
Stephen Bogaert, Doug MacLeod, Rick Hughes, Christopher Russel, Neil Girvan
Obsah:
12. decembra 1985 sa stalo najväčšie letecké nešťastie na území Kanady. Vojenský charterový transatlantický let 1285 spoločnosti Arrow Air z Káhiry do USA pristál na letisku Gander International Airport na kanadskom ostrove Newfoundland, aby dočerpal palivo. Po medzipristátí ho čakala už len posledná časť letu na vojenskú základňu Fort Campbell v Kentucky, USA.
Niekoľko sekúnd po štarte však lietadlo McDonnell Douglas DC-8-63CF nevysvetliteľne stratilo rýchlosť aj výšku a zrútilo sa do husto zalesnenej oblasti v okolí mesta Gander. Zahynulo všetkých 256 ľudí na palube, z toho 8 členov posádky a 248 elitných amerických vojakov 101. leteckej divízie, ktorí sa po šiestich mesiacoch pôsobenia na vojenskej mierovej misii na Strednom východe vracali domov k rodinám na vianočné sviatky.
Bezprecedentná katastrofa nie je len najväčším leteckým nešťastím na kanadskom území, ale jednou z najhorších pohrôm v celej leteckej histórii, ktorej príčiny neboli dodnes spoľahlivo objasnené. Pri vyšetrovaní dospela komisia len k množstvu nejednoznačných záverov a uvádza len pravdepodobné varianty udalostí, pretože kľúčový dôkaz skutočnej príčiny nešťastia dodnes nenašli.
Za príčinu leteckej katastrofy napokon označili "pravdepodobnú námrazu na krídlach lietadla", neoficiálne sa však hovorilo aj o možnej explózii na palube alebo tvrdom náraze stroja vo vzduchu.