Dĺžka:
105 minút
Krajina:
USA
Rok:
1995
Réžia:
Brad Silberling
Napísal:
Joseph Oriolo , Sherri Stoner , Deanna Oliver
Hrajú:
Chauncey Leopardi, Spencer Vrooman, Malachi Pearson, Cathy Moriarty, Eric Idle
Obsah:
Chamtivá Carrigan Crittendenová zúri, keď zistí, že jej otec odkázal všetok majetok na dobročinné účely a jej odkázal iba starý dom blízko dedinky Friendship. Keď v záchvate zlosti hodí testament do ohňa, objaví sa tajné písmo s informáciou o poklade, ktorý je v dome ukrytý.
Rozhodne sa okamžite poklad nájsť. Carrigan však netuší, že dom už niekto obýva - sú to duchovia! Malý Casper a jeho traja druhovia, zlomyseľní duchovia Smraďoch, Pérovák a Tučniak. Carrigan a jej milenec Dibsa sa síce s pomocou exorcistov a krotiteľov duchov dom duchov zbaviť, ich úsilie je však márne.
Casper, ktorý márne hľadá kamaráta, zazrie v televízii psychiatra Jamesa Harveya a jeho malú dcérku Kat. Kým doktor je údajne odborníkom na terapiu duchov, Casperovi sa na prvý pohľad zapáči jeho dcérka. Nenápadne navedie Carrigan, aby si doktora najala.
James je ponuku prijme, ale Kat nie je príliš nadšená, pretože to znamená ďalšie sťahovanie, už deviate za posledné dva roky. Chcela by sa už konečne usadiť a nájsť si kamarátov. Jej otec však neprestáva hľadať svoju mŕtvu manželku Amelie, ktorá podľa neho blúdi svetom ako nezmierená duša.

Prvé stretnutie dopadne ako vždy. Kat s krikom ujde a panike podľahne aj James, ktorého riadne potrápi trojica zlomyseľných duchov. Postupne sa však situácia upokojí. James uzavrie prímerie s trojicou duchov, ktorým sľúbi, že im pomôže od Carrigen výmenou za sľub, že mu umožnia stretnutie s duchom Amelie, čo však ani jedna strana nehodlá dodržať.
Casper sa pomaly zbližuje s Kat, vezme ju na nočný let nad morom a potom jej na starom majáku rozpráva o sebe a o tom, že si vôbec nespomína na svoj prechádzajúci život. S pomocou hračiek, ktoré Kat nájde v podkroví, si však malý duch spomenie na to, keď ako malý chlapec neposlúchol otca, nachladol a zomrel.
Z novín Kat zistí, že jeho otec bol vynálezcom, ktorý vymyslel prístroj na oživovanie mŕtvych, ale látky potrebnej na oživenie je veľmi málo, len na jedno použitie. Casper by sa chcel s pomocou prístroja vrátiť medzi živých. Lakomá Carrigan sa fľaštičky zmocní, pretože si Casperove reči vykladá ako rozprávanie o poklade. Zlá ženská sa chce zbaviť Dibsa a zmeniť ho na ducha, ktorý by jej pomáhal kradnúť.

Pri vražednom útoku však padne aj s autom z útesu a sama sa zmení na ducha. Zlomyseľní duchovia však premenia na ducha aj Katinho otca. Casper má dilemu - pomôcť Kat a oživiť Jamesa, ktorá otca potrebuje, alebo bude egoistický a jedinú dávku využije pre seba....
Napokon sa rozhodne správne a Jamesa oživí. A počas halloweenového večierka, ktorý sa v dome koná, dostane aj odmenu - Amelie, ktorá je nežnou nebeskou bytosťou, daruje na pár hodín Casperovi jeho bývalú ľudskú podobu. Konečne si tak môže zatancovať s Kat. A to, že sa Amelie naozaj zjavila, je zásluha zlomyseľných duchov, ktorá predsa len dodržali slovo.
Dĺžka videa: 01 min. 55 sek.