Dĺžka:
60 minút
Krajina:
USA
Rok:
2013
Réžia:
Greg Beeman
Napísal:
Kenneth Biller , Mike Sussman , Jason Ning , Warren Hsu Leonard
Hrajú:
Eric McCormack, Rachael Leigh Cook, Kelly Rowan, Arjay Smith, LeVar Burton
Obsah:
Wendy Garnerovú nájdu s podrezaným hrdlom v jej vlastnom aute, odstavenom pri diaľnici dva kilometre od posledného odpočívadla. Na mieste činu kriminalistka Catherine Willowsová nájde videokameru bez vloženej pásky. Ďalšie prekvapenie prinesie súdna pitva - obeťou vraždy nie je žena, ale operovaný muž - transsexuál, ktorého prerod na ženu nie je ešte celkom zavŕšený.
Stopy vedú do komunity transsexuálov, konkrétne, ku špecialistovi na zmenu pohlavia doktorovi Mercerovi, najlepšiemu odborníkovi v tejto oblasti. Doktor Mercer však Wendy kedysi odmietol ako pacientku - žiadateľku o zmenu pohlavia, pretože pred zákrokom nežila zákonom predpísaný čas ako žena, ale ako muž.
O tomto všetkom však zrejme nemal ani najmenšej potuchy Wendin snúbenec Aaron Laner.
Stopy zavedú Grissoma k osobe menom Mimosa, ktorá zrejme strávila s Wendy posledný večer jej života. Mimosa polícii prezradí, že Wendy bola v osudnú noc mimoriadne rozrušení a hysterická. Zavolala jej, či ju môže navštíviť, pretože jej musí ukázať istú videonahrávku. Keď sa Wendin čas do plánovanej svadby so snúbencom Aaronom už nebezpečne krátil a nevesta nemala istotu, či bude do svadobnej noci ako žena fyzicky celkom v poriadku, zo zúfalstva navštevovala psychoterapiu doktorky Dr. Mony Lavallovej...
Vyšetrovanie privedie kriminalistov na stopu pokútnym operatérom, nelegálnym chirurgom či obchodníkom s pašovanými hormónmi. Ale kto a prečo zavraždil Wendy?
Stopy na Wendiných osobných veciach zavedú tím CSI do opusteného skladu, ktorý slúži ako provizórna chirurgia. Kriminalistov šokuje desivý pohľad na mŕtvolu v rozklade, ktorá leží na operačnom stole. Je to Vern Salusky, ktorý si tiež chcel zmeniť pohlavie na ženské...
Kriminalisti zistia, že doktorka Lavallová sa kedysi volala Karl Benway. Tvrdí, že Saluského smrť bola tragická náhoda a s vraždou Wendy, ktorú tiež nelegálne operovala, nemá nič spoločné. V odpadkovom koši kliniky nájdu zničenú videokazetu. Čo ukáže rekonštruovaný záznam na páske? Zábery na Vernovo krvavé telo na operačnom stole v skladisku. Odtlačky prstov na kazete však nepatria doktorke Lavallovej.