Dĺžka:
135 minút
Krajina:
USA
Rok:
1975
Réžia:
Steven Spielberg
Napísal:
Peter Benchley , Carl Gottlieb
Hrajú:
Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss, Lorraine Gary, Murray Hamilton
Obsah:
Všetko sa začína vo chvíli, keď niečo jednej noci napadne v mori mladú ženu. Na druhý deň objaví šéf miestnej polície Martin Brody spoločne s mladým policajtom Hendricksenom na pláži jej hlavu a časť trupu. Lekár je presvedčený že dievča napadol žralok.
Brody si uvedomuje nebezpečenstvo a chce dať uzavrieť pláže, čo sa však nepáči starostovi Larrymu Vaughnovi. Rekreačné mesto Amity, celkom závislé od krátkej turistickej sezóny, si podľa neho nemôže dovoliť taký luxus. O pár dní neskôr sa ďalšou obeťou stane šesťročný chlapec.
Aj keď starosta stále odmieta vydať zákaz kúpania, správa pomaly presakuje na verejnosť. Do pátrania sa zapojí nielen polícia a ichtyológ Matt Hooper, ktorý tvrdí, že ide o najnebezpečnejší druh žraloka - biely žralok, ale aj desiatky amatérskych lovcov, ktorí sa do mestečka zišli pod vidinou odmeny, čo za chytenie žraloka ponúkla matka zabitého chlapca.

Až keď priamo pred očami stoviek turistov v plytkej zátoke napadne zvieracia beštia ďalšieho muža, je starosta prinútený priznať vážnosť situácie a pod nátlakom Brodyho najať profesionálneho lovca Quinta. Spoločne s ním na more vypláva aj Hooper a napriek svojmu strachu z mora i Brody.
Keď sa im konečne podarí žraloka prilákať, šokuje ich jeho veľkosť. Postupne vyjde najavo, že žiadna z metód, ktoré Quint na lov používa, nie je účinná, iba žraloka rozdráždi.
Nakoniec rozzúrené monštrum zaútočí na Quintov čln a ak niekto z mužov nedostane nápad, ako beštiu zastaviť, pošle loď na dno...
Dĺžka videa: 03 min. 22 sek.