Dĺžka:
150 minút
Krajina:
USA
Rok:
1992
Réžia:
David Fincher
Napísal:
Dan O'Bannon , Ronald Shusett , Vincent Ward , David Giler , Walter Hill
Hrajú:
Sigourney Weaver, Charles S. Dutton, Charles Dance, Paul McGann, Brian Glover
Obsah:
Film nadväzuje na snímku Votrelci. Tí, ktorí prežili útok takmer nezničiteľných vraždiacich Votrelcov, sa vracajú kozmickou loďou späť na Zem. Jeden z Votrelcov sa však nepozorovane na lodi ukryl, ničil jej zariadenie a spôsobil požiar. Riadiaca jednotka rakety hibernovanú posádku nezobudí a v záchrannom module vystrelí k najbližšej planéte.
Modul tvrdo pristane a z posádky prežije iba Ellen Ripleyová. Ocitne sa na trestaneckej planéte, v rafinérii Fiorina 161. Jej jediných obyvateľov tvorí dvadsaťpäť mužov, ktorí si tu odpykávajú tresty za ťažké zločiny.
Aj keď si trestanci vytvorili určitý druh náboženstva a dodržiavajú prísne pravidlá brániace anarchii a vzbure, väčšina z nich si zachovala morálku zločineckej minulosti. Ripleyová musí byť ustavične v strehu, aby sa nestala obeťou znásilnenia. Zblíži sa s miestnym lekárom Clemensom a s černochom Dillonom, ktorí ju bedlivo ochraňujú.

Čoskoro sa začnú množiť čudné úmrtia, ktoré potvrdia to, čo Ripleyová tušila - v záchrannej kapsule sa na kolóniu dostal aj Votrelec. Situácia je takmer bezvýchodisková. Trestanci nemajú žiadnu, ani tú najprimitívnejšiu zbraň a neexistuje spôsob, ako planétu opustiť. Jednou z prvých obetí Votrelca je doktor Clemens. Muži podliehajú panike, vypuknú medzi nimi hádky o to, čo treba robiť, ako je možné sa brániť.
Unavená Ripleoyvá sa opäť ujíma akcie a navrhne plán, podľa ktorého by bolo možné Votrelca uzavrieť v chodbe rafinérie a spáliť pomocou sudov s horľavinou. Tá však vzplanie predčasne a muži sa jeden po druhom stanú obeťou netvora.
Ripleyová s hrôzou zistí, že jej Votrelec neublíži, pretože ona sama je už infikovaná - má v sebe zárodok nového Votrelca. Keď už sú takmer všetci muži mŕtvi, podarí sa konečne Votrelca zlikvidovať a vzápätí na planéte pristane kozmická loď Spoločnosti, ktorá má nepriamo na svedomí všetku hrôzu, ktorou musela Ripleyová prejsť.
Keďže Ripleyová nechce v žiadnom prípade dopustiť, aby Votrelec, vyňatý z jej tela, ďalej škodil, odmietne s ľuďmi zo Spoločnosti odletieť na Zem a radšej si zvolí dobrovoľnú a rýchlu smrť skokom do roztaveného železa...
Dĺžka videa: 00 min. 30 sek.