Dĺžka:
105 minút
Krajina:
USA
Rok:
1998
Réžia:
Robert Rodriguez
Napísal:
Kevin Williamson
Hrajú:
Josh Hartnett, Jordana Brewster, Clea DuVall, Laura Harris, Shawn Hatosy
Obsah:
Na Herringtonskej strednej škole v Ohiu sa objaví smrteľný mimozemský parazit, ktorý sa najprv zmocní učiteľa telocviku Joea Willisa a ovládne jeho telo. Postupne sa jeho obeťami stanú aj ďalší členovia profesorského zboru, ktorých správanie sa radikálne zmení.
Do školy prichádza nová študentka Marybeth Hutchinsonová, ktorá sa postupne zoznámi s krásnou šéfredaktorkou školského časopisu Delilah Profittová, hviezdou školského futbalového tímu Stanom Rosadom, odbojnou samotárkou Stokely Michellovou, nesmelým Caseyom Connorom a rebelantským Zekeom Tylerom, ktorý si privyrába predajom drog.
Casey nájde na školskom ihrisku zvyšok akéhosi tkaniva, ale profesor Furlong tvrdí, že to nie je nič nebezpečné. V akváriu organizmus ožije a profesora napadne. Casey a Delilah sa stanú svedkami toho, ako sa parazitom ovládaní profesori Willis a Karen Olsonová zmocnia školskej zdravotnej sestry Rose Harperovej a vypočujú si ich plány na ovládnutie školy i celého mestečka. Všímajú si zmeny v správaní sa nakazených profesorov i žiakov a ich enormnú spotrebu vody.

Casey do všetkého zasvätí Stokely, ktorá je znalkyňou sci-fi literatúry. Dievča okamžite odhadne parazita na mimozemský organizmus. Pripojí sa k nim Marybeth a Zek, ktorého droga sa ukáže ako bezpečný prostriedok na odhalenie votrelca.
Študenti spočiatku nevedia, čo robiť, rádio nefunguje a všade v meste sú vojenské kontroly. Zeke výskumom tela mŕtveho profesora Furlonga potvrdí, že skutočne ide o parazita z vesmíru, závislého od množstva vody. Stokely navrhne, aby našli vodcu parazitov, ich "matku" a zbavili ju života. Spolužiaci sa čoskoro začnú vzájomne podozrievať, Zeke ich prinúti vziať si drogu, ktorá obsahuje diuretikum, a teda ich ochráni pred votrelcami. Súčasne odhalí, kto je nakazený. Po šnupnutí sa pred nimi Delilah zmení a utečie.
Pätica sa vracia späť do školy, aby našli kráľovnú-matku. V tom čase je celé mesto na futbalovom stretnutí. V telocvični sa im podarí chytiť riaditeľku Drakeovú. Po jej smrti z tela vytečie prúd parazitov, ktorých Marybeth posype drogou. Stan ide preskúmať situáciu a po návrate tvrdí, že vodcom je Willis. Rozvážny Zeke príde na to, že aj Stan je nakazený. Stokely, ktorá ho tajne miluje, si zúfa.

Zostávajúca štvorica sa vyberie do Zekeovho auto po ďalšie drogy, ale cestou ich napadnú hroziví futbalisti. Marybeth sa náhle zmení v obludu a napadne Stokely, ktorú stiahne do školského bazénu. Casey dievča zachráni. Keď sa v budove objaví Zeke, premení sa obluda na Marybeth a tvrdí, že kráľovnou je Stokely. Zeke rýchlo pochopí, že pri šnupaní drogy Marybeth podvádzala. Na obludu sa však zmení aj Stokely.
Zeke sa s Caseyom zavrú v šatni a vezmú si drogu, aby sa presvedčili, že sú normálni ľudia. Obluda prenasleduje Caseya až do telocvične. Mladík podbehne pod mechanickým hľadiskom, ktoré spustil, a to sa postupne skladá. Príšera v ňom uviazne, ale stačí ho ešte nakaziť...
Keď ju definitívne hľadisko rozdrví, parazity v jeho tele, našťastie, odumrú. Casey potom vyhľadá Zekea a Stokely. Je po všetkom. O mesiac neskôr tréner Willis znovu buzeruje svojich zverencov. FBI potvrdila správy o mimozemšťanoch. Casey, z ktorého je mediálna hviezda, chodí s Delilah. Druhou novou dvojicou sú Stan a Stokely...
Dĺžka videa: 01 min. 04 sek.