Dĺžka:
45 minút
Krajina:
USA
Rok:
1987
Réžia:
Richard Donner
Napísal:
Shane Black
Hrajú:
Mel Gibson, Danny Glover, Gary Busey, Mitch Ryan, Tom Atkins
Obsah:
Príbeh zasadený do Los Angeles začína tragickým okamihom, keď za horúcej letnej noci vyskočí z okna svojho bytu Mandy Hunsakerová. Vyšetrovaním je poverený Roger Murtaugh, skúsený čierny detektív pred penziou, ktorý lipne na svojom rodinnom zázemí a vždy sa snaží o nenásilné riešenie. Ako parťák je mu proti vôli pridelený Martin Riggs, špecialista z protidrogového oddelenia, nervovo labilný chlapík so samovražednými sklonmi. Martin je skľúčený smrťou svojej manželky a nikto s ním nechce spolupracovať, pretože je to nebezpečné. Silná averzia medzi oboma musí na čas ustúpiť udalostiam, ktoré nadobudnú dramatické tempo. Rogera navštívi otec zavraždenej, jeho bývalý kolega z Vietnamu, a chce od neho, aby vrahov jeho dcéry nezatýkal, ale zabil.

Keď policajti navštívia jedného z Mandyiných priateľov, dostanú sa do divokej prestrelky a Martin zachráni kolegovi svojou nezvyčajnou odvahou život. Roger ho pozve k sebe domov na večeru, kde je Martin zaskočený rodinnou pohodou. Muži k sebe začínajú byť zmierlivejší. Ďalší deň chcú navštíviť Mandyinu kamarátku Dixie, tá však zahynie pri explózii svojho domu. Martin zistí, že bola použitá vietnamská nálož a Hunsaker prizná, že za všetkým je bývalý generál McAllister, ktorý za vojny vo Vietname organizoval obchod s heroínom. Keď bol vyhodený z armády, opäť obchod rozbehol, tentoraz samozrejme nie pre vládu, ale na vlastné triko.
Tiež prizná, že Mandy bola zabitá ako výstraha, aby Hunsaker neprezradil chystanú zásielku veľkej ceny. Skôr ako stačí povedať všetko, zastrelí ho McAllisterov zabijak Joshua. Skutočne do tuhého ide v okamihu, keď je unesená Rogerova dcéra Rianne a obaja muži sa ocitnú v zajatí bezcitného generála...