Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Legendárnych 30 prípadov majora Zemana: Ľudí pohoršujú dodnes!

30 prípadov majora Zemana Zobraziť galériu (3)
30 prípadov majora Zemana (Zdroj: Česká televize)

Len máloktorý český seriál rozpútal po novembri 1989 tak vášnivé diskusie a vzbudil takú vlnu rozhorčenia ako 30 prípadov majora Zemana. Dielo režiséra Jiřího Sequensa je totiž preniknuté komunistickou ideológiou a dodnes môže slúžiť ako názorná ukážka propagandy.


Seriál, ktorého prvý diel sa na obrazovkách objavil 18. apríla 1975,vznikol k 30. výročiu vzniku Zboru národnej bezpečnosti. A príslušníci komunistickej polície tiež mali veľký vplyv na písanie scenára.

V úvodnom dieli, nazvanom Smrť pri jazere, sa televíznym divákom prvýkrát predstavil hlavný hrdina celej 30-dielnej série, mladý člen SNB Jan Zeman. Zásadový príslušník v podaní Vladimíra Brabca sa počas troch dekád z obyčajného policajta vypracoval až na eso pražskej kriminálky, počas kariéry sa pritom potýkal nielen s obyčajnými zločincami, ale aj politickými protivníkmi. Veľký dôraz kládli tvorcovia seriálu najmä na udalosti roku 1968, ktorým venovali dokonca tri diely.

30 prípadov majora Zemana
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Česká televize)

V mnohých častiach si scenáristi na čele so Sequensom - ktorému sekundoval nielen dramaturg Jiří Procházka, ale aj pracovníci rozviedky či tlačového odboru Federálneho ministerstva vnútra - vybavovali účty s ideovými nepriateľmi komunistickej strany. Častým terčom bola katolícka cirkev, bývalí nacisti skrývajúci sa pred spravodlivosťou v západnom Nemecku či Južnej Amerike alebo agenti tajných služieb, ohrozujúcipofebruárovéČeskoslovensko. Zabudnutínezostali ani predstavitelia alternatívnej kultúry.


Najlepšie české krimi a detektívky: Napätie, tajomno, ale aj humor


Major Zeman má dodnes rad fanúšikov, ktorí poukazujú na jeho údajnéfilmovékvality a zároveň sa pokúšajú znižovať význam ideologického podfarbeniaseriálu. To je však silné, účelové ohýbanie dejín sa dá nájsť nielen v dielach, kde hrá politika dôležitú úlohu (Hon na líšku alebo Vrah sa skrýva v poli), ale aj tam, kde je námet na prvý pohľad politiky prostý.

Je tomu tak napríklad aj v legendárnej Studni, až hororovo ladenom príbehu vraždy v rodine, ktorý ale obsahuje narážky odsudzujúce rok 1968.

Z pohľadu dnešného diváka - ale tiež napríklad z pohľadu človeka znalého československých filmových detektívok z 60. rokov a 70. rokov - pritom neobstoja ani často používané tvrdeniao remeselnej kvalite seriálu. Cez veľké finančné prostriedky totiž pôsobí 30 prípadov majora Zemana občas až parodicky. Nájdu sa síce aj diely vyslovene dobrodružné (najmä špionážnadvojepizódaRukojemníci v Bella Vista a Posolstvá z neznámej krajiny), niekedy ale Zeman odhalí zločinca skôr náhodou, ako vďaka detektívnejprácu.

30 prípadov majora Zemana
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Česká televize)

V 30 epizódach, ktoré pokrývajú obdobie rokov 1945 až 1973, avšak nechýbajú ani aj tie, ktoré povesti o dôstojnej detektívke predsa len spĺňajú- napríklad Kvadratúra ženy, inšpirovaná vraždou z počiatku 50. rokov. Pôvodná ideaseriálu k výročiu vzniku SNB pritom počítala práve s tým, že v ňom budú najzaujímavejšie a najznámejšie povojnovékriminálne prípady. Nápad sa ale začal meniť, z plánovaných desiatich dielov bolo najprv 13, potom 28 a nakoniec 30, a navyše začala hrať veľkú rolu politika.


Česká Sanitka vyrazila pred 30 rokmi: Kultový seriál nemal ľahký štart


Seriál, ktorého sa vo finále ujal skúsený režisér vacátkovských hriešnych ľudí mesta pražského Jiří Sequens, ale neservíroval divákom politickéoznámeniavždycotvorene. Oveľa častejšie bolitotiž podprahové vnímanie, často kombinujúcereálny predobraz s ideologickým zafarbením. Inšpiráciu skutočnými udalosťami, v scenáriprekrútenými, možno ľahko odhaliť napríklad v epizóde Strach (prípad bratov Mašínovcov) alebo v Mimikrách (undergroundoví hudobníci kombinovanís únoscami lietadla).

30 prípadov majora Zemana
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Česká televize)

Práve kvôli ideologickému ovplyvneniunebol seriál po roku 1989 dlho reprízovaný, Česká televízia ho do programu zaradila až v roku 1999. Uvedenie doplnila vysvetľujúcimi dokumentmi a besedami, napriek tomu ale zožala kritiku od jednotlivcov aj organizácií na čele s Konfederáciou politických väzňov. Neskoršie reprízyna komerčných televíziách, naposledy na TV Barrandov - už ale takú pozornosť nepritiahli. Seriál tiež, podobne ako rad ďalších prednovembrových diel, vyšiel úspešne aj na DVD.


Žijeme si svoj Discopříběh: 7 vecí, ktoré ste o filme nevedeli


Major Zeman (hrdina sa ale mohol volať aj Hurych, Herych či Horák) má tiež skalných fanúšikov, ktorí organizujú napríklad stretnutie s hercami. A objavili sa dokonca úvahy o natočenípokračovania seriálu, zatiaľ ale zostalo vždy len u nápadu. Na druhú stranu vzniklo aj niekoľko kritických štúdií, najznámejšou z nich je rozsiahla kniha Daniela Ružičky nazvaná Major Zeman - propaganda alebo krimi? V nej je podrobne popísané napríklad pozadie vzniku seriálu alebo spory, ktoré medzi sebou viedli jeho tvorcovia.

Viac o téme: 30 prípadov majora ZemanaJiří SequensVladimír Brabec
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu