Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Odvrátená strana filmov: Tieto snímky si znovu určite nepustíte!

Mučeníci
Mučeníci (Zdroj: toptenfilms.net)

Nechutné, zvrátené, šokujúce. Jednoducho nepríjemné. Aj takéto kúsky, po ktorých vám do spevu zaručene nebude, ponúka pre filmových nadšencov dnešná kinematografia.

Zdá sa, že expertami na podobné znepokojivé snímky, kde môžeme nájsť prvky hororu, brutality, psychologického teroru a šokujúcich momentov a ktoré v bežných kinách len tak nenájdete, sa stali európski tvorcovia, pričom záľubu v tomto žánri očividne našli najmä francúzski režiséri. Vrhnite sa s nami na výber piatich takýchto filmov, ktoré vás po pozretí nenechajú spať minimálne na niekoľko dní.

Srbský film (2010)

Snímka režiséra Srdjana Spasojeviča v roku 2010 šokovala filmovú verejnosť na mnohých festivaloch. Srbský film sa veľmi hlasno prihlásil o titul najhnusnejší film všetkých čias, a to nielen tým, ako prezentoval zvrátené správanie, ale aj faktom, že okrem šokovania aj znepokojoval. Snímka totiž obzvlášť kruto vyobrazuje sexuálne násilie páchané hlavným protagonistom. Rovnako ako aj ostatné kúsky z nášho výberu, film pôsobí naozaj nepríjemne na ľudskú psychiku a snaží sa diváka "vtiahnuť do deja", ak to tak môžeme vzhľadom na jeho obsah označiť.

Zaujímavosti

  • Aby sa film mohol vôbec premietať v Spojených štátoch, muselo byť vystrihnutých takmer 19 minút scén.
  • Bol v Nórsku zakázaný kvôli zobrazovaniu sexuálneho násilia na deťoch a extrémnej brutality. Zaradil sa tak k snímkam ako Itchi The Killer (2001) a Grotesque (2009).
  • Premiéra v Brazílii bola zrušená jeden deň pred premietaním, film bol omilostený až po viac ako polroku.

Mohlo by vás zaujať:Drsné aj nechutné: Na tieto filmy treba naozaj pevné nervy


Mučeníci (2008)

Aj ďalší nami vybraný film šokoval a v kruhoch ľudí, ktorí projekty podobného razenia obdivujú, dosiahol kultový status. Snímka z roku 2008 patrí do vlny nového francúzskeho extrémneho hnutia, pričom musíme uznať, že režisérPascal Laugier sa usiloval extrémnosť dosiahnuť tak veľmi, ako to len bolo možné. V Mučeníkoch ide o mučenie ľudí, ktoré vykonáva tajné spoločenstvo za účelom dosiahnutia akéhosi osvietenia, čím ich uspkojovanie sadistických chúťok dostáva "vznešený charakter". Mimoriadne nechutný je záver filmu prinášajúci nepríjemný pohľad, ktorý radšej opisovať nebudeme.

Zaujímavosti

  • Režisér Pascal Laugier sa vyjadril, že ho inšpiroval Hostel (2005), avšak nechcel urobiť film o utrpení, ale o bolesti.
  • Mučeníci získali ako prvý francúzsky horor v histórii rating NC-17. Po lobingu režisérov a filmových kritikov bolo rozhodnutie komisie zmenené a rating bol znížený.
  • Tvorca masiek Benoît Lestang spáchal týždeň pred uvedením filmu na festivale v Cannes samovraždu.

Mohlo by vás zaujať:Návrat hrôzostrašného klauna: Jeden film na to nestačí


Sám proti všetkým (1998)

Argentínsky rodák Gaspar Noé by sa v našom výbere mohol ocitnúť aj so snímkami Zvrátený (2002) či Carne (1991). Vo filme Sám proti všetkým sledujeme príbeh parížskeho mäsiara, s ktorým to ide dolu vodou a ako postupuje nižšie a nižšie, sťahuje so sebou aj diváka. K svojej dcére si vypracoval až takmer incestný vzťah, ktorý končí vraždou mladíka, o ktorom si omylom myslel, že ju znásilnil. Po návrate z väzenia nemá nič a vydáva sa na temnú a brutálnu cestu, pričom vie, že na konci tunela je síce svetlo, ale to patrí vlaku, ktorý ho zomelie ako mlynček na mäso a diváka nechá premýšľať a cítiť sa nesmierne nepríjemne.

Zaujímavosti

  • Film dokončuje príbeh začatý snímkou Carne z roku 1991.
  • V roku 1998 získal ocenenie na prestížnom filmovom festivale v Cannes.
  • Noé získal inšpiráciu na sfilmovanie príbehu mäsiara už ako tínedžer, keď sa ako argentínsky rodák prvýkrát ocitol vo Francúzsku. Jeho otec mu totiž povedal, že v tejto krajine jedia kone.

Mohlo by vás zaujať:Strach a hrôza z nemŕtvych: Tieto zombie filmy by ste nemali minúť


Kalvária (2004)

Aj Fabrice du Weiz, mimochodom ďalší režisér z krajiny galského kohúta, vie ako šokovať. Na divákov zakikiríkal príbehom o spevákovi Marcovi, ktorý sa ocitol v odľahlom penzióne z dôvodu pokazenej dodávke. Zoznamuje sa s čudným majiteľom ubytovacieho zariadenia a čoskoro zisťuje, že dostať sa odtiaľto preč bude mimoriadne náročná úloha. Klasická schéma rôznych hororov je v tomto prípade "obohatená" okrem neustáleho psychického deptania aj o znásilnenie zvieraťa. Viacerí recenzenti označili práve toto za prvok, prečo sa po filme cítili zhrození.

Zaujímavosti

  • Vo filme je minimum hudby - vyskytuje sa iba v krčmovej scéne, v závere a v titulkoch.
  • Zámerom režiséra Fabrica du Weiza bolo nakrútiť snímku, v ktorej by diváci viac fandili zápornej postave ako jeho obeti.
  • Scéna, v ktorejsaMarc (Laurent Lucas) a Bartel (Jackie Berroyer) rozprávajú pri večeri, bola inšpirovaná slávnym Hitchcockovým hororom Psycho.

Mohlo by vás zaujať:Halloweenska dávka strachu: 10 hororov, ktoré musíte vidieť


Secuestrados (2010)

Španielský thriller Secuestrados divákom ukazuje, že nie všetky príbehy sú ako z Hollywoodu. Jaimeho rodina oslavuje prvý deň v novom dome, no šťastné chvíle prerušia partia ozbrojených lupičov. Matka s dcérou sa však nedajú a kladú odpor, pričom lupičom sa situácia vymyká spod kontroly. V takejto chvíli by sa v americkom blockbusteri začalo všetko obracať na dobré, v Secuestrados ale bude iba horšie, aby vás nakoniec šokujúci záver požul a vypľul nečakane emocionálne poznačených.

Zaujímavosti

  • Rozpočet filmu bol iba 100 tisíc eur.
  • Snímku zvládli tvorcovia nakrútiť na 12 dlhých záberov.
  • Mená záporných postáv sa nikdy nedozvieme. V záverečných titulkoch sú uvedení ako "Silný zlodej", "Mladý zlodej" a "Hlavný zlodej".

Mohlo by vás zaujať:Natočia remake úspešnej Vrany: Toto je nové herecké obsadenie


Viac o téme: Horor
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu