Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Rebel, vojak či prezident: Otec Charlieho Sheena je mimoriadne všestranný

Martin Sheen a Charlie Sheen Zobraziť galériu (2)
Martin Sheen a Charlie Sheen (Zdroj: aceshowbiz.com)

Americký herec Martin Sheen, vlastným menom Ramón Gerardo Antonio Estévez sa v pondelok 3. augusta dožíva 75 rokov.

Diváckej verejnosti je známy najmä z úspešnéhotelevízneho seriálu Západné krídlo (1999-2006), vktorom stvárnil amerického prezidenta. Presvedčivý výkon vroli prvého muža Ameriky mu vyniesol päť nominácii na Zlatý glóbus, ktorý vroku 2001 aj získal. Herecké umenie predviedol tiež vo filmoch Incident (1967), Apokalypsa (1979), Wall Street (1987) alebo Chyť ma, ak to dokážeš (2002).


Mohlo by vás zaujať:Pomsta tvorcov Dva a pol chlapa: Neslávny "návrat" Charlieho Sheena!


Martin Sheen sa ako Ramón Gerardo Antonio Estévez narodil 3. augusta 1940 vmeste Dayton vamerickom štáte Ohio. Sdeviatimi súrodencami vyrastal vprisťahovaleckej rodine španielskeho robotníka aírskej emigrantky. Pre herectvo sa nadchol už vmladom veku apo stredoškolských štúdiách odišiel za svojím snom do New Yorku. Zobavy pred diskrimináciou kvôli španielskemu menu si zvolil umelecký pseudonym Martin Sheen akoncom 50. rokov 20. storočia debutoval na svetoznámom Broadwayi.

Martin Sheen
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Do širšieho diváckeho povedomia sa dostal vďaka psychologickej dráme The Incident (Incident, 1967), kde si zahral teenagera terorizujúceho spolucestujúcich vmetre. Vpriebehu 70. rokov minulého storočia sa Sheen presadzoval rolami mladých mužov, ktorí sa búria apohŕdajú spoločenskými konvenciami či už zpresvedčenia alebo následkom psychickej depresie. Výborný výkon podal najmä vúlohe masového vraha vkriminálnej dráme Badlands (Zapadákov, 1973), za ktorý bol právom ocenený na Medzinárodnom filmovom festivale v San Sebastiáne v Španielsku v roku 1974.


Mohlo by vás zaujať:Výhovorky slávnych: Umelý penis a iné nezmysly, zasmejete sa!


Obdivuhodné herecké kreácie vytvoril tiež vo vojnovej dráme Apocalypse Now (Apokalypsa, 1979) avtelevíznom seriáli Kennedy (1983). Po boku svojho syna, známeho búrliváka Charlieho Sheena si zahral v úspešnomtrileri zo zákulisia americkej burzy Wall Street (1987). Vposledných rokoch sa herec predviedol napríklad vo filmoch The Amazing Spider-Man (Spider Man, 2012), Selma (2014) alebo Badge of Honor (2015).

Sympatický Martin Sheen si získal celosvetovú popularitu ako predstaviteľ amerického prezidenta vcenami ovenčenom televíznom seriáli The West Wing (Západné krídlo, 1999-2006). Seriál z prostredia Bieleho domu vtiahol do deja tisíce divákov aSheenovi vyniesol šesť nominácii na cenu Emmy apäť nominácii na Zlatý Glóbus, zktorých jednu premenil na výhru (2001).


Mohlo by vás zaujať:Rebel Charlie Sheen sa otrávil: Chceli to utajiť!


Herec je od roku 1961 ženatý s Janet Sheenovou avšetky ich štyri deti sa venujú hereckej kariére. Sheen sa popri umeleckých aktivitách angažuje vniekoľkých charitatívnych organizáciách, pomáha pri svetových kampaniach týkajúcich sa problému AIDS aaktívne sa zasadzuje proti výrobe nukleárnych zbraní.

Viac o téme: Martin Sheen
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu