Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zasmejte sa i vy: Veľká sláva Oscarov zatienená trápnymi momentmi

Selfie v Cannes
Selfie v Cannes (Zdroj: vogue.co.uk)

Odovzdávanie prestížnych Oscarov je v hereckej komunite zrejme tou najočakávanejšou udalosťou roka. Prípravy programu, scén a rovnako i samotných sošiek trvajú aj niekoľko týždňov. Čas na poctivú prípravu si pritom doprajú aj samotní nominanti na víťazstvo a ostatní herci. Potom však môže prísť jeden kratučký moment a všetko sa zmení na jednu z najtrápnejších chvíľ v živote.

Bola taká vďačná, až sa jej nechcelo odísť zpódia

Hviezda strieborného plátna Greer Garson, ktorá si počas svojej takmer šesťdesiatročnej kariéry vyslúžila sedem nominácii na zlatú sošku, jednu znich aj premenila na víťazstvo. Vroku 1943 za úlohu vo filme Mrs. Miniver Oscara získala azároveň získala aj prvenstvo vkategórii najdlhšia ďakovná reč vhistórii. Jej prejav vtedy prítomní i diváci museli počúvať dlhých sedem minút. Pre porovnanie, dnes sa herci aherečky musia so svojou „ďakovačkou“ vmestiť do 45 sekúnd, najviac však do jednej minúty aluxus, ktorý si dopriala Garson, by ste čakali márne.

Podporoval Indiánov aodmietol Oscara

Vroku 1973 sa Marlon Brando stal len druhým hercom vhistórii, ktorý odmietol prebrať ocenenie vkategórii Najlepší herec za úlohu Dona Vita Corleone vo filme Krstný otec. Bola to už jeho druhá soška, no tentoraz sa rozhodol celú ceremóniu bojkotovať. Adôvod? Brandovi sa nepáčilo, ako vtom čase Hollywood zobrazuje vo svojich snímkach Indiánov, atak na odovzdávanie Oscarov namiesto seba poslal aktivistku za indiánske práva Sacheen Littlefeather. Vyslankyňa prezentovala hercove myšlienky vtradičnom apačskom odeve, možno trochu placho, no napriek tomu si vyslúžila potlesk, atak mohla zpódia napokon odísť s hrdosťou.


Mohlo by vás zaujímať: Fenomén menom Oscar:Toto ste o zlatej soške nevedeli!


Snehulienka utrpela traumu

Presnejšie jej predstaviteľka Eileen Bowman, ktorá si vroku 1989 na otváracom ceremoniáli mala zahrať jednu znajpopulárnejších disneyho postavičiek. Bowmanová si spolu s hercom Robom Loweom zaspievala aj prepracovanú verziu piesne Proud Mary kde boli texty prepísané tak, aby sa vzťahovali k filmovému priemyslu. Pôvodný zámer sa však minul účinku, atak sa aj po dvadsiatich šiestich rokoch radí toto číslo medzi najpamätnejšie, no vôbec nie vdobrom zmysle slova. Bowmanová po absolútnom fiasku utrpela traumu, atak vroku 2013 dokonca napísala esej otejto skúsenosti, ktorá sa sňou vliekla po ďalšie roky. Nepríjemnosti mali však isúdnu dohru, keďže spoločnosť Walta Disneyho podala na tvorcov žalobu za neoprávnené použitie podoby Snehulienky, porušenie autorských práv azneužitie dobrej povesti. Prezident akadémie sa však okamžite ospravedlnil aobžaloba bola následne zrušená.

Inak skvelý Franco tentoraz nezabodoval

Kým Anne Hathaway je vposledných rokoch na pódiu pri odovzdávaní zlatých sošiek ako účinkujúca takmer pravidelne, James Franco jej vroku 2011 ako moderátor sekundoval vôbec po prvýkrát. Cieľom organizátorov bolo práve prostredníctvom týchto skvelých hercov prilákať kobrazovkách mladšie publikum. Franco prijal výnimočnú ponuku, no kritici napokon jeho výkon označili za najhoršie televízne vysielanie vhistórii. Upodozrievali ho dokonca ztoho, že udalosť moderoval pod vplyvom drog. Herec však neskôr vtalk show Davida Lettermana svoj výkon obhajoval takto: „Moderovanie Oscarov nikdy nebolo na mojom zozname želaní. To však neznamená, že mi to bolo jedno aže som sa nesnažil.“ Pokiaľ ide okritiku na jeho neenergický výkon, aj na to mal Franco odpoveď: „Myslím, že aj tasmánsky čert by pri Anne vyzeral ako skamenený. To dievča má toľko energie!“


Mohlo by vás zaujímať: Vytúžený Oscar im stále uniká: Naozajsi ho za svoje výkony nezaslúžili?


Hviezda-nehviezda, gravitácia funguje

Ak by existovali ocenenia vkategórii Najviac padajúca herečka, prvenstvo by si sprehľadom odniesla jedna znajtalentovanejších herečiek súčasnosti, iba dvadsaťpäť ročná Jennifer Lawrence. Vroku 2013 totiž padla na schodoch pri tom, ako si šla prevziať sošku za víťazstvo vkategórii Najlepšia herečka za film Terapia láskou. Na tlačovej konferencii po slávnostnej ceremónii niekoľko reportérov tejto udalosti venovalo pozornosť ana otázku čo jej vmomente, keď spadla, preletelo hlavou Jennifer vtipne poznamenala, že to bolo „Neslušné slovo, ktoré začína na F...“. Pád si však herečka zopakovala aj orok neskôr, tentoraz však na červenom koberci, takže okrem stoviek fotografov akameramanov si jej nešikovnosť mnoho hercov nevšimlo. Veľkolepú šou vtedy moderovala obľúbená moderátorka Ellen DeGeneres známa svojím sarkastickým humorom, ktorá pád Jennifer pripomenula aj vsále, atak sa mohli zasmiať aj ostatní herci. Nakoniec podotkla, že "Ak dnes večer vyhráš, myslím, že by somsošku mala priniesť k tebe."

Časť sJennifer Lawrence začína v čase 5:13.

Viac o téme: Jennifer LawrenceMarlon BrandoJames FrancoGreer GarsonEileen Bowman
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu