Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zaujímajú vás životy slávnych? Tieto filmy vám o nich povedia všetko!

(Zdroj: internet)

Umenie o umení. Aj tak by sa dali nazvať životopisné snímky o slávnych ľuďoch, ktorí nám utkveli v pamäti. V istom smere totiž zmenili svet svojou hudbou, obrazmi, filmom či životom tak, že stálo za to premietnuť ich životy na filmové plátna. Tieto filmy vám o nich prezradia to, čo sa nedozviete nikde inde... alebo ešte lepšie, tieto bravúrne snímky vám to ukážu.

Chaplin (1992)

Najväčšia postava nemého filmu. Zrejme tak pozná Charlieho Chaplina každý z nás. Veselá, pojašenáa čierno-biela postavička. Stvárniť život geniálneho komika bolo pre režiséraRicharda Attenborougha ťažkým orieškom. Zachytiť 88 rokov života a tony nepreskúmaného materiálu vo vyše dvojhodinovom filme dalo zabrať, ale podarilo sa. Robert Downey Jr. v úlohe Chaplina exceloval. Snímka sa nesústredí len na pozitívne okamihy jeho slávy, ale aj na problémy s manželkami, mladými dievčatami, na neslávny odchod z Ameriky a jeho triumfálny návrat do Hollywoodu. Chaplin je komplexným pohľadom na život nemej hviezdy 20. storočia.

Frida (2002)

Mexická surrealistická maliarka Frida Kahlo sa stala centrom záujmu režisérky Julie Tymor. V životopisnej dráma vyobrazila život vášnivej maliarky s ťažkým životným údelom, jej cestu na výslnie, ako aj jej kontroverzné manželstvo s umelcom Diegom Riverom. Fridu vo filme stvárnila Salma Hayek a v úlohe jej manžela sa predstavil Alfred Molina. V snímke sa po ich boku objavujú ďalší známi herci – Edward Norton, Ashley Judd,Antonio Banderas či Geoffrey Rush. Film zožal veľký úspech u kritikov najmä vďaka svojej vášni, živočíšnosti a vizuálnemu majstrovstvu.


Mohlo by vás zaujímať:Pripravte si vreckovky: Týchto osem scén vás určite rozplače!


Edith Piaf (2007)

Marion Cotillard v úlohe Edith Piaf. Mnohí si túto krásku v úlohe jednej z najslávnejších francúzskych šansonierok nevedeli predstaviť. Herečka však všetkým svojím výkonom vyrazila dych. Snímka predstavuje odvrátenú stranu života Edith Piaf, ktorej šansóny znejú nielen vo francúzskych kaviarňach, ale aj v kaviarňach po celom svete. Život sa s ňou nemaznal a čo ste sanedozvedeli z článkovo nej, no možno ste sa dočítali v knihách, presne to vám táto snímka ukáže. Ak ste zvedaví ako sa Edith stala slávnou, ako vznikali jej hity, prečo sa vlastne volala Piaf a kto jej zlomil srdce, ste na správnej adrese.

Walk the Line (2005)

Johnny Cash. Osobnosť, ktorá svojím originálnym zvukom vniesla do amerického hudobného priemyslu nový zvuk. V roku 1955 vkročil na scénu odvážny, trochu drzý,no neobyčaný J. R. Cash. Snímka predstavuje v úlohe Johnnyho Casha skvelého Joaquina Phoenixa a po jeho boku oskarovú Reese Witherspoon. Režisér James Mangold ponúka pohľad na stúpajúcu viezdu gitaristu a speváka a na jeho začínajúci vzťah s June Carterovou, jeho osudovou láskou, ale aj problémy, ktoré ho na ceste za slávou sprevádzali.


Mohlo by vás zaujímať: Kniha v tieni filmu: Vedeli ste, akými príbehmi sa inšpirovali režiséri?


Letec (2004)

Meno Howarda Hughesa vám možno nebolo až také známe. Snímka Letec však preslávila nielen jeho život, odvahu a vášeň pre lietadlá, ale opäť ukázala Leonarda DiCapria ako skvelého herca. Napriek tomu, že táto snímka neposkytuje kompletný obraz o letcovi, stala sa jednou z najlepších životopisných drám. Ukazuje nielen život leteckého priekopníka, režiséra, producenta a ropného magnáta, ale najmäjeho slabosti. Dôraz sa kladie na nie až tak slávnu časť jeho života – obsesívno-kompulzívnu poruchu, ktorá mala v jeho živote veľkú úlohu a nakoniec ho takmer zničila. Martin Scorsese sa preto rozhodol sústrediť svoju pozornosť práve na tútočasť príbehu jednej z najzaujímavejších postáv 20. storočia. To ako sa vyrovnáva s úzkosťou počas svojej kariéry je fascinujúcejšie než nehoda, ktorú akýmsi zázrakom prežil.

Kráľova reč (2010)

V centre pozornosti Kráľovej reči stojí syn nečakane zosnulého Juraja V. Bertie. Po jeho smrti ho napriek jeho rečovej vade korunujú a stane sa z neho kráľ Juraj VI. Snímka prináša pohľad do života jedného z anglickýchpanovníkov, možno nie až tak známych, a zároveň pokrýva jednu z najšpecifickejších častí jeho života – vyrovaniesa s jeho rečovou vadou. Jeho manželka mu najala rečového terapeutaLionela Loguea, s pomocou ktorého dokázal pôsobiť ako sebavedomý panovník stojaci na prahu2. svetovej vojny. Časom sa z nich stali priatelia až do smrti. V hlavných úlohách sa predstavili Colin Firth, Helena Bonham Carter a Geoffrey Rush ako kráľov terapeut apriateľ Lionel.


Mohlo by vás zaujímať:Toto vo filme neuvidíte: Z týchto nepodarených scén budete slziť od smiechu!


Nixon (1995)

Anthony Hopkins ako jedna z najkontroverznejších postáv americkej politiky – Richard Nixon. V spojení s režisérom Oliverom Stoneom ponúka skvostnú sondu do života politika.Trojhodinová životopisná dráma nás prevedie životom bývalého prezidenta Spojených štátov. Od jeho detstva, cez jeho cestu k prezidentskému kreslu, až po zahanbujúci koniec jeho kariéry. Obraz Richarda Nixonaokom skvelého režiséra ponúka okrem jehopolitickejkariéryaj pohľadna všetky fázy života kedysi najmocnejšieho muža Ameriky.

Pianista (2002)

Film režiséra Romana Polanskeho v hlavnej úlohe s Adrienom Brodym je životopisnou drámou z druhej svetovej vojny. Predstavuje životWladyslawa Szpilmana, poľského žida a vynikajúceho piaistu. Wladyslaw čelí holokaustu a je vystavený osudu, ktorému máloktorý žid dokázal uniknúť. Dva a pol hodinová dráma je skvostom vo svetovej kinematografii a bravúrny výkon hlavného protagonistu nenechá ani jedného diváka chladným.

Viac o téme: Charlie ChaplinKráľova rečPianistaEdith PiafLetecNixonWalk the LineFrida
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu