Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bude to Leov rok? 5 dôvodov, prečo si Oscara konečne zaslúži

Leonardo DiCaprio Zobraziť galériu (4)
Leonardo DiCaprio (Zdroj: SITA)

Osud budúceho úspešného herca Leonarda DiCapria bol tak trochu predurčený už pri jeho príchode na svet. Narodil sa totiž v Hollywoode, priamo v centre amerického filmového priemyslu. Dnes má na konte viac ako 30 filmov, 161 nominácií na rôzne ocenenia, z toho 48 výhier. Na tú najcennejšiu sošku však stále čaká. Mnohí by mu ju práve tento rok dopriali oveľa radšej, než kedykoľvek predtým.

Najprestížnejšie ocenenie pre herca afilmových tvorcov je totiž práve pozlátená soška Oscara, ktorú ako jedinú DiCaprio ešte nevlastní. Tento rok ide už o jeho priatu nomináciu. Vminulosti si ju vyslúžil za filmy Čo trápi Gilberta Grapea (1993), Letec (2005), Krvavý diamant (2006) aVlk zWall Street (2013). Herec je práve vďaka tomu posmešne prezývaný ako najtrpezlivejší čakateľ na Oscara. Až 28. február, ukáže, či úloha lovca Hugha Glassa vsnímke Revenant: Zmŕtvychvstanie (2015) bude pre DiCapria konečne prelomová.

Mnohí kritici, fanúšikovia iostatní diváci sa však zhodujú vtom, že Leonardo DiCaprio je tento rok najhorúcejším kandidátom na víťazstvo vkategórií Najlepší herec vhlavnej úlohe. Tu sú ich dôvody:

1. Revenant je skvelý film

Všetky snímky, za ktoré si DiCaprio vyslúžil nomináciu, či už ako hlavná alebo vedľajšia postava, bezpochyby patria káčkovým filmom. Revenant: Zmŕtvychvstanie má však niečo naviac. Režisér Alejandro Gonzáles Iňárritu je totiž známy svojou záľubou vrealistickom poňatí práce. Herci si preto museli prejsť situáciami, ktoré neraz pripomínali výcvikový tréning americkej armády. DiCaprio si tak vnajnovšej snímke nomináciu si doslova vydrel.

Bude to Leov rok?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: internet)

2. Leonardo sa vezie na víťaznej vlne

Za úlohu lovca, ktorého poháňa túžba pomstiť svojho syna, DiCaprio doposiaľ získal Zlatý glóbus, Critics' Choice award a SAG Award pre najlepšieho herca. Aj keď s dávkou opatrnosti, mnohí si dovoľujú tvrdiť, že DiCaprio má Oscara istého. Za posledných 20 rokov sa totiž takmer všetkým hercom a herečkám po získaní spomenutých ocenení, pošťastilo získať i najcennejšiu sošku Oscara.

Zlatý glóbus, Leonardo DiCaprio
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

3. Konkurencia je silná, ale...

DiCapriovými spolunominovanými sú Bryan Cranston za životopisnú drámu Trumbo, Matt Damon za úlohu v snímke Marťan, Michael Fassbender rovnako za životopisnú drámu s názvom Steve Jobs a Eddie Redmayne za úlohu maliara v romantickej dráme Dánske dievča. Ani jednému z týchto filmov však nie je venovaná toľká pozornosť a reklama ako snímke Revenant, čo by mohlo DiCapriovi výrazne dopomôcť k víťazstvu.


Mohlo by vás zaujímať:Kritici im neprajú: Osem hercov, ktorí čakajú na významnejšie ocenenie


4. Všetci mu to doprajeme

Nielenže si DiCaprio zaslúži vyhrať, ale diváci ho konečne chcú vidieť vyhrať. Aj sarkastické obrázky zobrazujúce medveďa preberajúceho si zlatú sošku namiesto DiCapria, sú prejavom toho, že všetci vnímajú, ako dlho herec čaká na najvýznamnejšie ocenenie. Navyše, ktorý iný herec musel svoju pozíciu potvrdiť toľkými skvelými výkonmi ako práve DiCaprio?

Leonardo DiCaprio
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

5. Zostáva pri zemi

Hoci niektorí berú výhru DiCapria ako istú, samotný herec zostáva skromný. Informáciu o nominovaní na Oscara okomentoval takto: „Som veľmi vďačný Akadémii za uznanie tohto filmu. Práca na Revenant: Zmŕtvychvstanie bola jedným z najprínosnejších zážitkov v mojom živote. Nič z toho by nebolo možné bez Alejandrovho (režiséra Alejandra Gonzáleza Iňárritu) talentu, vízie a odhodlania. Náš zanietený štáb si tiež zaslúži zdieľať tento moment. Spolu vytvorili naozaj výnimočný filmový zážitok. Gratulujem všetkým mojim tohtoročným spolunominovaným.“

Viac o téme: Leonardo DiCaprioOscarRevenant: Zmŕtvychvstanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu