Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Skvelý darček pre veľkú herečku: Toto dostala Jiřina Bohdalová od televízie

Jiřina Bohdalová Zobraziť galériu (2)
Jiřina Bohdalová (Zdroj: SITA)

Darčekom Českej televízie k 85 herečky Jiřiny Bohdalovej, ktoré oslávi 3. mája, je snímka režiséra a scenáristu Zdeňka Zelenku Každý milión dobrý.

Jubilantka stvárnila v tomto rodinnom psychologickom príbehu energickú majiteľku veľkej firmy, ktorá sa po vážnej autohavárii rozhodne prehodnotiť svoj doterajší život. Firmu chce predať a získané prostriedky venovať potrebným. Narazí ale na odpor svojho syna (Ondřej Vetchý), ktorý po nátlaku manželky (Tatiana Vilhelmová) usiluje o to, aby bola vyhlásená za nesvojprávnu.V ďalších úlohách sa objaví Zdeněk Piškula - jeden z "troch bratov" vo Svěráková filmovej rozprávke, Jitka Smutná, Viktor Preiss, Jaromír Dulava, Miroslav Hanuš a Jan Hrušínský.

Prvý politický thriler v dejinách Slovenska: Únos odhalí prepojenie zločinu, mafie a polície

Zelenka obsadil Bohdalovú do viac ako dvoch desiatok hlavných rolí. Prvýkrát s ňou spolupracoval pred dvadsiatimi piatimi rokmi. Väčšina z nich boli komédie či rozprávky. Aj preto si teraz rád odskočil k žánru psychologického rodinného drámy. Inšpiroval sa skutočným príbehom jednej z najbohatších žien sveta, ktorá začala pomáhať potrebným a v očiach svojich potomkov sa tak stala bláznom."Za tú dobu sa už dokonale poznáme. Táto herečka síce moju prácu ako scenáristu rešpektuje, ale na druhej strane je jedným z najlepších dramaturgov a prispieva dobrými radami," povedal Zelenka ČTK. V tomto prípade vraj trval na čítaných skúškach, pri ktorých Bohdalová veľa dialógov zlepšila. Podľa neho jej postrehy ocenili aj Vilhelmová či Vetchý.

Česká televízia pripomenula herecké umenie Bohdalovej radom snímok vrátane príbehu Svedkyňa z roku 1991, ktorý bol prvý z radu jej spoločných prác so Zdeňkom Zelenkom.

Viac o téme: Jiřina Bohdalová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu