Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slováci prekvapili Rodena: Toto som naozaj nečakal, dúfam, že sa moja misia nekončí

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: TASR)

Jeden z najúspešnejších českých hercov Karel Roden, ktorý zažiaril v mnohých domácich i zahraničných produkciách, si v piatok na Art Film Feste prevzal ocenenie Hercova misia.

Organizátorom sa 54-ročnú hviezdu podarilo zaskočiť, keď si naňho pripravili prekvapenie v podobe bývalých hereckých partneriek. Na odovzdávanie ocenenia zavítali Lucia Siposová, Danica Jurčová a Diana Mórová.

Slováci prekvapili Rodena: Toto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Kým Lucia Siposová, ktorá si s Rodenom zahrala v snímke Hlídač č. 47 (2008), zaspomínala na prvé stretnutie s hereckou legendou, Danica Jurčová, ktorá po Rodenovom boku účinkovala vo filme Beštiár (2007), prezradila, že ju herec zachránil, keď sa pri nakrúcaní topila. “Karel je veľmi vnímavý, citlivý herec, ktorý nehrá na seba, ale hrá s kolegom,” povedala tiež.

Slováci prekvapili Rodena: Toto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

“Moje kolegyne rozprávajú, aký si milý, priateľský, kolegiálny. Viete, čo mi dalo roboty, aby som sa s ním vôbec zblížila? Aby si ma začal vnímať?” zažartovala zasa Diana Mórová, ktorá sa s Rodenom stretla v snímke Kuře melancholik (1999). Okrem toho Rodena počas piatkového večera prostredníctvom videa pozdravila aj anglická herečka Anna Friel, ktorú diváci a diváčky s Rodenom videli v historickej dráme Juraja Jakubiska Bathory (2008).


Mohlo by vás zaujímať:Odborníci sa zhodli: Filmovú lokáciu snov nájdete len kúsok od nás!


Na odovzdanie ocenenia ako prekvapenie zavítal aj Marian Roden, brat Karla. “Keď mal dva roky, rodičia mu oznámili, že sa narodím. Dalo by sa povedať, že tým pádom sa z jeho života stalo peklo, pretože mladší brat vždy sleduje toho staršieho a ten zasa nevie, ako sa ho zbaviť. Vtedy Karel začal pracovať na svojom talente. Každý deň hľadal nejakú hereckú etudu, ako sa ma zbaviť,” porozprával Marian Roden o hereckých začiatkoch svojho brata. “Takže som chcel povedať, že tá krásna cena, ktorú dnes Karel dostane, je vlastne trošku i mojou zásluhou,” zavtipkoval.

Slováci prekvapili Rodena: Toto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

“Hodilo by sa povedať, že misia je na konci, ale ja dúfam, že nie,” uviedol Roden, ktorý si Hercovu misiu za potlesku publika prevzal z rúk prezidenta Art Film Festu Milana Lasicu. “Ja veľmi ďakujem za to krásne privítanie. Toto som nečakal,” povedal.

Roden po štúdiu na Divadelnej fakulte Akadémie múzických umení v Prahe pôsobil v divadle. Výraznejšie na seba poukázal v roku 1984, keď sa objavil druhej časti básnickej série s názvom Ako básnici prichádzajú o ilúzie, pričom úlohu Honzu si zopakoval aj v tretej časti Ako básnikom chutí život (1987). Diváci a diváčky ho môžu poznať aj z filmov Copak je to za vojáka... (1987), Čas sluhov (1989), Vták Ohnivák (1997), Kytice (2000), Habermannův mlýn (2010), Lidice (2011), Alois Nebel (2011), Štyri slnká (2012) alebo Fotograf (2015), v ktorom dokonale a realisticky stvárnil Jana Saudka. Na Českého leva ho nominovali 12-krát, pričom v prípade snímky Hlídač č. 47 ocenenie aj získal.

Roden sa stihol odfotiť aj so svojím fanúšikom
Zobraziť galériu (5)
Roden sa stihol odfotiť aj so svojím fanúšikom  (Zdroj: TASR)

Svoj talent, ktorý zdedil po otcovi a starom otcovi, pritom zúročil aj v zahraničných filmoch. Prvou úlohou v hollywoodskej produkcii bola rola zločinca Emila Slovaka v snímke 15 minút (2001), kde si zahral s Robertom De Nirom. Záporné postavy mu ponúkli aj v tituloch Blade 2 (2002) a Nepriestrelný mních (2003). Po nich nasledovali filmy Hellboy (2004), Bournov mýtus (2004) a RocknRolla (2008).Po odovzdaní ceny Hercova misia piatkový večer pokračoval projekciou Rodenovej snímky Nikdy nie sme sami (2015). Herec v dnes popoludní pripevní tabuľku so svojim menom na Hlavnej ulici pri Morovom stĺpe Immaculata.

Viac o téme: Karel Roden
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu