Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Život na samotke, zlomeniny, smrť: Pre Oscara riskovali svoje zdravie aj život

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: internet)

Hoci to tak môže vyzerať, ani herectvo nie je najľahšie povolanie. Tie najväčšie, najuznávanejšie a najslávnejšie hviezdy na ceste za svojím úspechom museli riskovať to najcennejšie – svoje zdravie. Vyhrať sošku Oscara a zaradiť sa tak k tým najžiarivejším hviezdam si totiž vyžaduje o niečo tvrdšiu prácu, väčšiu obetavosť a ochotu riskovať svoj život pre umenie. Niekedy aj doslova.

Leonardo DiCaprio spal vo vypitvanomzvieracom tele

Leo (41) je jeden znajdlhšie čakajúcich hercov, ktorého si ale uznanie anajvyššie ocenenie vpodobe zlatej sošku Oscara konečne našlo začiatkom tohto roka. Získal ju za stvárnenie lovca Hugha Glassa vo filme The Revenant (2015). Počas nakrúcania však siahol doslova na dno svojich hereckých aj ľudských možností. Neustále sa totiž natáčalo vukrutných mrazoch a vnehostinných podmienkach. „Môžem vymenovať asi 30 alebo 40 obrazov, ktoré patrili k najťažším veciam, ktoré som kedy musel urobiť,“ povedal DiCaprio. Herec musel niekoľkokrát vliezť do ľadovej rieky, spať vskutočnom tele vypitvaného uhynutého koňa, jesť surovú bizóniu pečeň aznášať permanentné podchladenie.

Leonardo DiCaprio vo filme
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)


Mohlo by vás zaujímať:10 top postáv Leonarda DiCapria: V ktorej úlohej sa vám páčil najviac?


Brie Larson žila istý čas vizolácii

Brie Larson (26) je americká herečka, ktorá získala Oscara vkategórii Najlepšia herečka za postavu slobodnej matky vo filme Room (2015). Aby sa čo najlepšie pripravila na úlohu matky, ktorá žije uväznená so svojím päťročným synom vmalej miestnosti abez akéhokoľvek iného kontaktu s ľuďmi, musela herečka navštíviť aj odborníka na traumy. Stav človeka, ktorý je izolovaný od akéhokoľvek kontaktu so svetom sa snažila pochopiť štúdiom podobných prípadov. Istý čas dokonca žila úplne mimo spoločnosti, dokonca sa vyhýbala aj pohľadu na ľudí, pretože už to sa považuje za formu komunikácie. Priznala, že posledné dni nemohla prestať plakať azážitok opísala ako istú formu smrti. „Je to emocionálne vyčerpávajúce. Vyžadovalo si to viac energie ako bežne strávený deň,“ priznala. Na to, aby toto umelé vypätie prežila, potrebovala podporu rodiny apriateľov, ktorí jej boli neustále nablízku avprípade potreby boli schopní zakročiť.

Brie Larson
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)


Mohlo by vás zaujímať:Pikošky tohtoročných oscarových nominácií: Kto ich má najviac a kto vytvoril rekordy?


Matthew McConaughey takmer prišiel o zrak

46 ročný herec si počas svojej bohatej hereckej kariéry prešiel rôznymi úlohami. Rola Rona Woodruffa, pacienta trpiaceho ochorením AIDS vo filme Dallas Buyers Club (2013) však bola doposiaľ zrejme jeho maximom. Príprava na túto úlohu si vyžadovala extrémnu premenu postavy, herec vtom období schudol viac ako 22 kilogramov. Fyzická záťaž, ktorú si premena vyžadovala, sa však skončila s takmer fatálnymi následkami. „Akonáhle som sa dostal na váhu 55 kilogramov, začal som strácať zrak,“ poznamenal vjednom zrozhovorov. Ani rok po skončení nakrúcania filmu McConaugheyho zrak nebol vrovnakej kondícii ako predtým, no po čase sa mu aj spomocou lekárov podarilo zdravotné problémy úspešne zažehnať.

Dallas Buyers Club
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Youtube)


Mohlo by vás zaujímať:Najväčšie zmeny postáv kvôli filmom: Toto hviezdam nezávidíme


Daniel Day-Lewis si na vozíku zlomil rebrá

Hviezdny Brit Daniel Day-Lewis (59) je skutočne skvelým hercom, čo priznal aj jeho kolega Joseph Gordon-Levitt, sktorým si zahrali vo filme Lincoln (2012). „Nikdy som nič podobné nevidel. Úplne som uveril tomu, že sa rozprávam so skutočným Abrahamom Lincolnom,“ povedal. Day-Lewis totiž ani počas prestávok medzi nakrúcaním neprestával svojou postavou doslova žiť. „Nie že by sme sa medzi nakrúcaním nemohli rozprávať, ale oLakers by sme sa určite nezhovárali,“ vysvetlil Gordon-Levitt. Vroku 1989 pri nakrúcaní filmu My Left Foot, kde herec stvárnil Christy Browna, írskeho básnika trpiaceho detskou mozgovou obrnou, Daniel Day-Lewis odmietol opustiť svoj vozík. Do svojej úlohy sa vžil tak silno, že si vsediacej polohe doslova zlomil dve rebrá. Podľa jeho vlastných slov to bol ale jediný spôsob, ako svoju postavu pochopiť atak aj dôveryhodne stvárniť. Aj vďaka svojmu prístupu môže doma na poličke obdivovať hneď troch Oscarov.

My Left Foot
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Youtube)


Mohlo byvás zaujímať:Písali dejiny: Najlepšie filmy podľa historických osobností


Život Hilary Swank ohrozila vážna infekcia

Ako lepšie sa pripravíte na úlohu profesionálnej boxerky, než začal naplno box trénovať? Hilary Swank kvôli úlohe Maggie Fitzgerald vo filme Million Dollar Baby (2004) navštevovala športové centrum Gleason’s Gym, ktoré patrilo legendárnemu boxerovi Muhammadovi Alimu. Jej tréning bol fyzicky náročný anebezpečný sa stal vo chvíli, keď sa jej na nohe vytvoril obrovský pľuzgier. Do rany sa jej totiž dostala infekcia atá rýchlo začala šíriť po celom tele. „Tak som šla klekárovi, ktorý sa na mňa pozrel apovedal, že je to naozaj vážne. Vraj ak by som prišla odve hodiny neskôr, mohla by som pobudnúť vnemocnici aj tri týždne. Aak by sa infekcia dostala až ksrdcu, bolo by po mne,“ opísala trápenie herečka. Režisérom filmu bol ďalší uznávaný herec, Clint Eastwood, ktorý na margo zdravotných problémov herečky poznamenal, že je to len ďalší krok na ceste ktomu, aby sa stala veľkou hereckou osobnosťou.

Million Dollar Baby
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Million Dollar Baby)


Mohlo by vás zaujímať: Slávna herečka zrušila zásnuby: Namiesto svadby rozchod?!


Heath Ledger trpel psychickými poruchami

Osudnou sa mu stala postava psychopatického záporáka Jokera vo filme The Dark Knight (2008). Austrálsky herec sa pomoci nedočkal av22. januára 2008, šesť mesiacov pred premiérou filmu, ho našli mŕtveho vnewyorskom apartmáne. Úloha psychopata Jokera sa mu natoľko dostala pod kožu, že sa čas od času zamkýnal vo svojej hotelovej izbe, kde si viedol denník askúšal rôzne hlasy. „Nakoniec som sa úplne dostal do kože skutočného psychopata, niekoho bez akejkoľvek empatie, či svedomia,“ povedal sám Ledger na margo svojej prípravy. Niektorí členovia štábu sa dokonca obávali ohercovo zdravie adnes už vieme, že oprávnene. Herca totiž onejaký čas neskôr našli mŕtveho ležať vjeho newyorskom byte aposledný odkaz zjeho diára dnes doslova mrazí. Stálo vňom totiž napísané „Bye, bye.“Heath Ledger nakoniec posmrtne získal za svoju postavu Oscara vkategórií Najlepší herec vo vedľajšej úlohe.

Joker
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: batman.wikia.com)

Viac o téme: Daniel Day-LewisLeonardo DiCaprioMatthew McConaugheyHeath LedgerHilary SwankBrie Larson
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu