Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Krásy Slovenska v úspešných filmoch: Aj tieto snímky natáčali u nás!

Dračie srdce Zobraziť galériu (4)
Dračie srdce (Zdroj: fanpop.com)

O krásach Slovenska sa vie aj v Hollywoode! Mnohé slávne režisérske mená si našu krajinu vybrali za miesto na natáčanie svojich najúspešnejších snímok. A možno ste na ich obľúbených lokalitách boli niekoľkokrát aj vy. Viete, ktoré známe filmy sa natáčali práve u nás?

Dračie srdce vsrdci Európy

Naše krásne hrady učarovali producentke Raffaelle De Laurentiis, keď hľadala vhodné exteriéry na natáčanie veľkofilmu Roba Cohena Dračie srdce. Vďaka tomu si vsnímke zroku 1996 môžeme užiť prostredie Strečna, Čachtického iSpišského hradu, ako aj nádhernú prírodu vSlovenskom raji. Zábery dvadsaťmetrového draka, ako poletuje nad slovenskými horami ahradmi, si vtom čase vyslúžili aj nomináciu na Oscara za najlepšie vizuálne efekty. Film si zaslúžene získal srdcia divákov aj nemilosrdných kritikov.

Dračie srdce
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: fanpop.com)

Krásne Slovenky prerazili za hranicami: Tieto herečky sa presadili v českých filmoch

Krvavý gróf Nosferatu na Orave

Svet nemého filmu uchvátila vroku 1922 hororová snímka Nosferatu, za ktorú bol zodpovedný režisér F.W. Murnaua. Keďže tvorcovia nevlastnili práva na Stokerov román Dracula, zmenili mená hlavných hrdinov azamierili natáčať na Slovensko, ktoré malo stvárniť drsnú rumunskú krajinu. Nemecký štáb tak mohli Slováci stretnúť vDolnom Kubíne, Vrátnej, Vysokých Tatrách apredovšetkým na Oravskom zámku. Drsná krása Oravy vo veľkom prispela ktomu, že tento film je považovaný za jednu znajlepších filmových adaptácií Stokerovho diela.

.

Z Bratislavy razom Sarajevo, Viedeň či New York

Tvorcovia trileru Mierotvorca dokázali využiť fakt, že Bratislava sa vzhľadom nepodobá iným veľkým či hlavným mestám. Vďaka tomu vnej mohli natáčať scény odohrávajúce sa vSarajeve, Viedni ale aj New Yorku. Mierotvorca tak vroku 1997 priniesol do nášho hlavného mesta Georgea Clooneyho aj Nicole Kidman. Okrem tohto trileru Slovensko nahradilo juhoslovanské exteriéry aj vo vojnovej dráme Za nepriateľskou líniou, vďaka čomu sa unás vyskytol Owen Wilson či Gene Hackman.

Mierotvorca
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Paramount )

Slovák sa stal hviezdou v obľúbenom seriáli Hra o tróny! Poznáte ho?

Rímske vojská na Spišskom hrade

Spišský hrad sa stal obľúbenou filmárskou destináciou avroku 2007 bol dokonca aj niekoľko dni zatvorený práve kvôli natáčaniu snímky Posledná légia sBenom Kingsleym či Colinom Firthom.

VSúľovský skalách ľudia zcelého sveta

Na Slovensko prišli vroku 2015 aj tvorcovia televízneho seriálu Marco Polo. Vo Vysokých Tatrách, Slovenskom raji či Súľovských skalách natáčal okolo 500-členný filmový štáb. VSuľovských skalách ste pri nakrúcaní scén zMongolska aČíny mohli stretnúť ľudí približne 20 národností zcelého sveta.

Marco Polo na Slovensku
Zobraziť galériu (4)

Z Hlohovca priamo do Hollywoodu: Slovenka splnila svoj sen, podmanila si filmový priemysel

VEragonovi tie najkrajšie letecké zábery

Početné zábery zo Slovenska sa objavili aj vo fantasy snímke Eragon sJeremy Ironsom vhlavnej úlohe. Niekoľkokrát vo filme uvidíte majestátny Kriváň, Slovenský raj či letecké zábery zTatier. Celý film sa však natáčal prevažne vMaďarsku.

Krásy Slovenska v úspešných
Zobraziť galériu (4)

Navštívil nás aj van Damme

Aj Jean-Claude van Damme zavítal na Slovensko. Ato vroku 2002 počas natáčania snímky Teror vo vlaku, keď sa ako agent Jacques Kristoff snažil zastaviť skupinu teroristov pred použitím biologickej zbrane. Ako sa to skončilo, snáď netreba ani vysvetľovať.

Povstali aj slovenskí herci

Jedným znajkvalitnejších filmových počinov točených unás je rozhodne televízny film zroku 2001 ovpadnutí Nemcov do Varšavského ghetta – Povstanie. Kvôli tejto snímke vznikla vBratislave aj replika ghetta. VPovstaní sa okrem zahraničných mien objavili aj tie slovenské, konkrétne Martin Mňahončák, Monika Hilmerová či Tomáš Maštalír.

Viac o téme: EragonMierotvorcaDračie SrdceNosferatu
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu