Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pripravte sa na najväčšiu spevácku udalosť roka: X-factor je späť!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: internet)

Presne tak, X-factor sa vracia a vy budete pri tom. Veľká Británia sa opäť ponorí do víru hľadania nových speváckych talentov. Na čele so Simonom Cowellom sa staronová porota pokúsi nájsť opäť niečo originálne. Diváci televízie WAU budú mať exkluzívnu možnosť sledovať 13. sériu britskej populárnej show od 3. septembra.

Televízia Joj však ponúkne priaznivcom britskej speváckej súťaže prvé diely 31. augusta. Porota bude zložená zo stálice a zakladateľa súťaže Simona Cowella, speváčky Nicole Scherzinger, ďalšou členkou budeSharon Osbourne a posledným je Louis Walsh. Na niektorých kastingoch Scherzinger nahradí speváčka Mel B, ktorá bola v porote už predtým.

Porota 13.série (zľava) Louis Walsh, Sharon Osbourne, Nicole Scherzinger a Simona Cowell
Zobraziť galériu (5)
Porota 13.série (zľava) Louis Walsh, Sharon Osbourne, Nicole Scherzinger a Simona Cowell  (Zdroj: ITV)

Už teraz je známe, že súčasťou kastingov bol aj Čech. To, či bude na kastingoch úspešný sa dozvieme až neskôr, zatiaľ je však jasné, že porotu riadne pobavil. Podľa jeho slov žije už päť rokov v Londýne, pracuje ako manažér v spoločnosti McDonalda do súťaže prišiel skúsiť šťastie. Jeho verzia piesne Friday night nielen pobavila, ale dokonca aj roztancovala jednu z porotkýň Nicole Scherzinger.

Všetko má svoj začiatok

Spevácku súťaž s prvkami reality showX-factor založil v Británii stály člen poroty Simon Cowell. Prvýkrát ju vysielala televízia ITV v roku 2004 ako náhradu predchádzajúcej show Pop Idol (2001 - 2003). Hlavnou cenou zvyčajne býva nahrávacia zmluva a možnosť postaviť sa na obrovské pódia a stať sa verejne známou osobnosťou. X-factor je možnosťou preraziťvo svete hudbynielen pre mladé talenty, ale aj pre tie staršie.

Pripravte sa na najväčšiu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Youtube)

Show sa stala populárnou po celom svete, vysiela sa nielen vo Veľkej Británii, ale aj v Spojených štátoch, Číne, Českej a Slovenskej republike, v Bulharsku, Austrálii a v mnohých ďalších krajinách. Na rozdiel od iných súťaží, kde porotcovia súťažiacich kritizujú a hodnotia, v X-faktore dostane každý porotca jednu kategóriu astane sa jej mentorom. Jeho úlohou je viesť súťažiaceho až do víťazného konca.

Medzi najznámejších víťazov patrí napríklad Leona Lewis, James Arthur čiskupina Little Mix. Okrem víťazov sérií sa uplatnili aj tí, ktorí skončili na druhých či tretích miestach akoOlly Murs či populárna chlapčenská skupina One Direction. Víťazkou poslednej dvanástej série sa stala mladučká Louisa Johnson, jej mentorkou bola speváčka Rita Ora.

Moderátormi série boli Caroline Flack a Olly Murs, ktorý sa sám speváckej súťaže zúčastnil a podarilo sa mu preraziť. Trinástu sériu však moderovať nebude: "Bolo to neuveriteľne ťažké rozhodnutie, ktoré som musel spraviť. Moderovanie súťaže som si naozaj užil, bolo to dobrodružstvo a miloval som každú minútu. Hudba je však mojou srdcovou záležitosťou a chcem sa jej venovať na sto percent. Chcem sa venovať novému albumu a tomu, aby som sa sám vrátil na pódium," povedal magazínu InStyle. Novou sériou by mal divákov prevádzať staronový moderátor Dermot O'Leary.

Pripravte sa na najväčšiu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: internet)

V porote len skúsení ľudia

Súťaž má zvyčajne niekoľko štádií, ktorými musia súťažiaci prejsť. Najprv sa predstavia vkastingochpred producentmi súťaže dlhé mesiace pred oficiálnym začiatkom. Tí výberú šťastlivcov, ktorí sa postavia aj pred porotu. Nasledujú kastingy pred porotcami aneskôr tzv bootcamp. V ňom porotocovia robia rôzne výzvy a znich saúspešní spevácidostanú ďalej. Jeden z výnimočných kastingov sa konal minuý rok, kedy jeden zo spevákov rozplakal "tvrďáka" Simona Cowella.

Ďalšímkastingovýmprekvapenímdvanástej série, a zrejme jednýmz najlepších kastingových vystúpení vôbec,boli štyri sestry z Filipín. Do Británie prileteli ohromiť najobávanejšieho porotcu. Počiatočnú skepsu vystriedalobrovskýpotlesk - všetkým vyrazili dych.

Ďalším stupňom sú "Domy porotcov". Tých, ktorí sa dostali do užšieho výberu rozdelia do niekoľkých skupín - zvyčajne sú to dievčatá, chlapci, skupiny a súťažiaci nad 25. Tieto štyri skupiny sú rozdelené medzi štyroch porotcov a v ich domoch sa následne konajú výbery do živých prenosov aj v podobe tzv. "six chairchallenge". V nichsa už na základe hlasovania divákov a rozhodnutí porotcov vyberie ten najlepší.

Počas dvanástich sérií sa v speváckej súťaži predstavilo niekoľko skúsených porotcov, ktorísa vo svojej brandži vedia skvelo pohybovať. Súťažiacim dávajú cenné rady, mentorujúich a tí vyvolení dôjdu dovíťazného konca. V britskom X-factore sa predstavilo dokopy 13 porotcov vrátane stálice Simona Cowella, ktorý nesmie chýbať ani v jednej sérii. Medzi najznámejšie tváre okrem porotocov najnovšej série patrí Rita Ora, Cheryl Cole (v súčasnosti známa pod menomCheryl Fernandez-Versini), Kelly Rowland, Danii Minoque čiNick Grimshaw.

Zľava porotcovia 12. série Rita Ora, Nick Grimshaw, Cheryl Cole, Simone Cowell a moderátori Caroline Flack a Olly Murs.
Zobraziť galériu (5)
Zľava porotcovia 12. série Rita Ora, Nick Grimshaw, Cheryl Cole, Simone Cowell a moderátori Caroline Flack a Olly Murs.  (Zdroj: MTV)

Speváčka Rita Ora sa novej série ako porotkyňa nezúčastní napriek tomu, že jej jediná účasť bola úspešná. Podľa jej vyjadrení sa plne sústredí na nahrávanie vlastnej hudby a aj vďaka iným povinnostiam sa v jej rozvrhu nenašiel čas aj na porotcovanie.

X-factor v číslach

- Súťažiaci a finialisti spolu vyprodukovali 37 piesní, ktoré sa udržali na prvej pozícii britských rebríčkov a 58 hitovUK chart.

- Čísla z predajov ukázali, že speváci predali spolu 30 miliónov singlov a 18 miliónov albumov.

- One Direction predalicelosvetovo vyše 65 miliónov nahrávok a stali sa tak najúspešnejšími umelcami zo všetkých súťaží X-faktoru ktorejkoľvek krajiny a takistonajúspešnejšou chlapčenskou skupinou všetkých čias.

- V roku 2008 finalisti piatej série naspievali cover piesne Hero od Mariah Carey, aby zarobili peniaze pre charitu "Help for Heroes", s piesňou sa takisto dostali na prvé miesto britského rebríčka

- X-factor vyhralo celosvetovo 144 spevákov.

- Louisa Johnsonsa stala najmladšou víťazkou X-factoru, v tom čase mala 17 rokov.

- Najstarším účastníkom sa stal 94-ročný Bill s kapelou The Nostalgics s coverom piesne od Katy Perry.

Viac o téme: Simon CowellNicole ScherzingerX-factorSharon OsbourneLouis Walsh
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu