Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Slováci a Česi zažiarili aj v zahraničí: Toto sú naše najväčšie ocenenia!

Zuzana Mauréry vo filme Učiteľka Zobraziť galériu (4)
Zuzana Mauréry vo filme Učiteľka (Zdroj: PubRes)

Na medzinárodných festivaloch bývajú nominované rôzne druhy filmov. Medzi oceňovanými sa zväčša nachádzajú najmä tie najznámejšie hollywoodske filmy či herci. No aj slovenská a česká produkcia sa môže pýšiť niekoľkými zahraničnými oceneniami. Toto sú tie najvýznamnejšie z nich.

Zuzana Mauréry

Snáď najčerstvejšie ocenenie patrí Zuzane Mauréry za úlohunekompromisnej komunistickej učiteľky v rovnomennej snímke Učiteľka. Tento film bol prvým majoritne slovenským filmom, ktorý sa predstavil v hlavnej súťaži Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch.Za hlavnú úlohu vo filme Jana Hřebejka získala Mauréry cenu za najlepší ženský herecký výkon. Herečka poďakovala Hřebejkovi za to, že film natáčal na Slovensku a že s ním mala tú česť spolupracovať.

Slováci a Česi zažiarili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Karel Roden

Roden patrí k jedným z českých hercov, ktorísa presadili v slávnych filmoch nielen v Českej republike, ale aj v zahraničí. Tento rok si prevzal v košickej Kunsthalle počas festivalu Art Film Fest ocenenie Hercova misia. Zahral si v snímkach Beštiár (2007),Habermannov mlyn (2010), Lidice (2011), Fotograf (2015) čiRodinný film (2015).Najbližšie uvidíme Karela Rodena vo filme Masaryk.

Slováci a Česi zažiarili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)


Mohlo by vás zaujímať:Študent VŠMU uspel za veľkou mlákou: V New Yorku vyhral prvú cenu sci-fi filmov!


Eva Nová

Film Marka Škopa Eva Nová vyvolaltakisto veľmi pozitívne ohlasy a diváci aj kritici ho prijali veľmi dobre. V hlavnej úlohesa predstavila vynikajúca Emília Vášaryová, ktorej patril celý film. Príbeh o alkoholičke snažiacej sa o obnovenie vzťahu sosvojím synom (Milan Ondrík) získal cenu za Najlepší klubový film na Medzinárodnom festivale filmových klubov Febiofest.

Chronos

Prestížne ocenenie za sci-fi film si vyslúžil študent Vysokej školy muzických umení Martin Kazimír. Prvú cenu za krátky desaťminútový študentský film získal naštvrtom ročníku medzinárodného festivalu sci-fi filmov The Philip K. Dick Science Fiction Film Festival, ktorý sa konal v New Yorku. Vo filme mladého tvorcu o vyčerpanom podnikateľovi nachádzajúcom sa na mieste,kde čas plynie inaksa v hlavnej úlohe predstavil Richard Stanke.

Slováci a Česi zažiarili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: camerimage.pl)


Mohlo by vás zaujímať:Slováci a Česi sa rozbehli: Tieto filmové novinky ohúrili divákov!


Obchod na Korze

Túto snímku netreba predstavovať. Československá vojnová dráma z roku 1965 to dotiahla až do Hollywoodu a vyslúžila si Oscara za Najlepší cudzojazyčný film. V réžii Jána Kadára a Elmara Klosa sa Obchod na Korze zapísal do dejín svetovej kinematografie hneď niekoľkými témami, ktoré zobrazil - prenasledovanie Židov počas nacizmu, prvýkrát poukázal na aktívnu účasť Slovenského štátu na holokauste a vymanil sa zo štandardného rámca stvárnenia kolektívnych hrdinov. V hlavných úlohách sa predstavili Jozef Kroner a Ida Kamińska.

Kolja

O niekoľko rokov neskôr sa v kategórii Najlepší cudzojazyčný film uchádzala o cenu ďalšia tentokrát česká snímka Kolja. Nomináciu premenila na cenu a Česká republika sa tešila zo svojho prvého Oscara. Film Jana Svěráka v hlavnej úlohe so Zdeňkom Svěrákom z roku 1996 opisujepríbeh starého muža a mladého chlapca, ktorí si nerozumejú, no čaká ich dlhá cesta. V snímke si zahrali aj Libuše Šafránková, Ondřej Vetchý či Stella Zázvorková.

Viac o téme: Karel RodenZuzana MauréryEva NováChronosObchod na KorzeKolja
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu