Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Herec, režisér a scenárista v jednom, Mádl oslavuje: Literárny talent nestačí

Jiří Mádl Zobraziť galériu (6)
Jiří Mádl (Zdroj: SITA)

Herec, režisér a scenárista Jiří Mádl, ktorý dnes oslávi tridsať rokov sa v najbližšej dobe objaví v snímke o spevákovi Petrovi Novákovi, historickej dráme o Mozartovi alebo v cykle portrétov osobností Gen. Vráti sa aj za kameru. Po úspechu svojej režijnej a scenáristickej prvotiny Pôjdeme k moru budúci rok bude opäť v dvojúlohe režiséra a scenáristu v komédii Na streche.

Mádl sa stal populárny rolami v tínedžerských komédiách Snowboarďáci a Rafťáci, potom v roku 2008 zažiaril v dráme Deti noci a na karlovarskom festivale získal Krištáľový glóbus. Na plátne sa objavil aj v koprodukčných drámach Konfidentalebo Colette, kde si zahral s francúzskou herečkou Clémence Thiolyovou. Predvlani potom navyše režijne a scenáristicky debutoval autorským filmom Pôjdeme k moru, za ktorý dostal niekoľko cien.

Jiří Mádl
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

"Od malička milujem filmy. Aj keď som hral hokej, chodil som do kina aj trikrát týždenne,všetko vreckové na to padlo. V budúcnosti by som sa chcel venovať réžii, herectvuaj písaniuscenárov. To, že mám všetky tieto profesie, je mojou jedinou výhodou proti ostatným, vzájomne sa dopĺňajú. Keď sa poučíte o jednej, pomôže vám to aj v tej druhej. A to je cenné,"povedal.

V blízkej budúcnosti sa Mádl postaví opäť pred kameru aj za ňu. Napríklad Fero Fenič s ním počíta pre jeden z dielov dokumentárneho cyklu portrétov tuzemských osobností Gen, ktorý sa od januára vráti na obrazovky Českej televízie. Mádl má tiež po rolách v Renčovejsnímke Lída Baarová a v poslednom filme Jána Nemca Vlk z Kráľovských Vinohrad, uvedených tento rok, účinkovať v dlho pripravovanom projekte Ivana Fílu Deň šťastia o spevákovi Petrovi Novákovi, ktorého stvárni herec a spevák Vojtěch Dyk.


Mohlo by vás zaujímať:Muži z nich idú úplne zošalieť: Toto sú tie najsexi ryšavky česko-slovenského filmu


Objaví sa aj v britsko-českejdráme Medzihra v Prahe režiséra Johna Stephensona, ktorého fiktívny príbeh je založený na skutočných udalostiach odohrávajúcich sa v Prahe v roku 1787 a spojených so vznikom Mozartovej opery Don Giovanni. "Zahraničné projekty sú pre mňa dobrou skúsenosťou najmä v tom, že sa učím ako režisér. Tých hereckých výziev som v nich ale veľa nemal," priznal talentovaný filmár.

Jiří Mádl
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

V úlohe režiséra zaznamenal ako nováčik úspech komédiouPôjdeme k moru, ktorá doma v ČR nazbierala vyše 100-tisíc divákov a bola uvedená aj v nemeckých kinách. Na serveri csfd.cz získala od divákov vysoké hodnotenie 78%, bola ocenená na plzenskom Finále, v Zlíne a na prehliadke debutujúcich filmárov Voices v ruskom meste Vologda. Ďalšie ceny dostala v Soule aj na festivale Ota Hofmana v Ostrove a Mádl prevzal za scenár zvláštnu cenu spisovateľov. Osobne film uviedol aj v Sydney, Zürichu či na mníchovskom FILMFEST.

Jiří Mádl
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

"Každý jeho úspech (filmu) bol pre mňa bonusom, bol som pripravený na to najhoršie," uviedol Mádl, evidentne spokojný s tým, že príbeh rodiny a priateľstva je stále medzinárodne zrozumiteľný. "Prípravy natáčania prešli mnohými peripetiami, aj uvažovaných režisérov bolo viac. Nakoniec to zostalo na mne," vysvetlil herec.

Tretím scenáristickým (po Pôjdeme k moru a komédii Celebrity s.r.o.) a druhým režijným počinom Jiřího madlo má byť komédia Na streche. "Predlohou som absolvoval štúdiá scenáristiky v USA. Ide o príbeh osamelého starého pána, ktorému do života vtrhne Vietnamec. Vymysliaspolu akýsi riskantný plán a ich spanilá jazda znamená zjavne najlepšiudobu ich života," prezradil k projektu, ktorý musel už niekoľkokrát odsunúť.

Jiří Mádl
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Podľa Mádla sa nedá písaniuscenárov naučiť, avšak základné predpoklady k tomu človek mať musí. "Scenáristickékurzy vám dajú základy, ale je nutné pozerať na filmy, pretože sa meniapostupy aj ľudské vnímanie. Na literárny talent sa spoľahnúť nedá, filmárčina je oveľa technickejšia," vysvetlil.

Viac o téme: Jiří Mádl
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu