Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Myslíte, že predpovedať budúcnosť je nemožné? Mýlite sa, z týchto filmov vás zamrazí!

(Zdroj: Youtube)

Je naozaj zaujímavé, ako vízie niektorých režisérov či scenáristov dokážu dokonale predvídať budúcnosť. Či už je to len čistá náhoda, alebo mal autor naozaj v pláne poukázať na hroziace nebezpečenstvo z rôznych okruhov v spoločnosti, svojím spôsobom sa to naplnilo.

Equilibrium (2002)

Britlantná snímkaKurta Wimmera v hlavnej úlohe s Christianom Baleom možno svoju predpoveď až tak do bodky nenaplnila, no aj to sa zrejme raz stane skutočnosťou. Táto snímka nám však okrem iného ukazuje aj niektoré aspekty minulosti, nielen budúcnosti. John Preston (Christian Bale) je totiž zvláštnym agentom v 21. storočí, vo svete po tretej svetovej vojne. Je vycvičený k trestaniu ľudí, ktorí nedodržiavajú spoločnosťou stanovené pravidlá. Striktný režim totiž likviduje každého, ktoprejaví akúkoľvek emóciu, ničia sa všetky knihy či iné umelecké diela, ktoré môžu evokovať akúkoľvek emóciu v človeku. Dnes sú emócie pre mnohých prepychom, ktorý si v tejto uponáhľanej dobe nemôžu dovoliť a ktorý sa berie ako forma prejavu slabosti. Je otázne, ako sa bude tento stav vyvíjať ďalej. V snímke je štát založený na strachu a represii, čo tu kedysi bolo a dnes od toho takisto nie sme ďaleko.

Večný svit nepoškvrnenej mysle (2004)

Myšlienka zmazania istej časti pamäte a spomienok je úchvatná, a to len preto, že chcete. Pre človeka je to takmer nepredstaviteľné, preto je myšlienka tohto filmu ako predpovede takmer nemysliteľná. Večný svit nepoškvrnenej mysle, v hlavnej úlohe Jimy Carrey a Kate Winslet, ukazuje príbeh rozchodom poznačeného Joela, ktorý sa rozhodne po zdrvujúcom zistení takisto vymazať spomienke na svoju bývalú priateľku. Nie je to však jednoduché, je potrebné vykonať párhodinový proces. Možno vás však udiví fakt, že je to naozaj možné. Takmer jedenásť rokov po filme tým holandskýchvedcovnašli v spolupráci s American Psychological Association spôsob ako vymazať traumatické spomienky ľuďom, ktorí sú nimi poznačení. Procedúra, samozrejme, v skutočnosti neslúži na vymazanie myšlienokani spomienokkvôli obyčajnému rozchodu, ale na vymazanie problémových spomienok na smrť, prepadnutia či dokonca na znásilnenie.


Mohlo by vás zaujímať:


Trumanshow (1998)

Dnes to bude znieť úplne banálne, ale kedysi sa v televízii nevyskytovalo toľko reality show ako v súčasnosti. V roku 1998 bolo na televíznych obrazovkách možno pár reality show, ktoré sa na tie dnešné ani zďaleka neponášali a predstava takýchto programov bola absurdná až do takej miery, že o tom natočili film. Dnes sú televízie plné Farmy, Návštevníkov, Kardashianiek, Skutočných paničiek, Geissenovcov a podobných šou. Celebrity sú radi stredobodom pozornosti a takmer každá celebrita sa rada ukazuje či odkrýva pozadie svojho života. Peter Wier takúto situáciu dokonale predvídal v snímke Truman show v hlavnej úlohe s Jimom Carreym. Film totiž skúma moc médií a stále menej zreteľnú hranicu medzi skutočnosťou a virtuálnou realitou. Hlavná postava Truman Burbank totiž do svojej tridsiatky vôbec netuší, že žije vo filmových ateliéroch a celý jeho život sledujú milióny divákov po celej Amerike.

Tvárou v tvár (1997)

V roku 1997 bolo nepredstaviteľné, aby sa dala vykonať tak závažná plastická operácia, akou bola výmena tvárí. Akčný thriller Tvárou v tvár (1997) režiséra Johna Wooa, v hlavnej úlohe Nicolas Cage a John Travolta, však divákom ukázal nemožné. Po takmer dvadsiatich rokoch však táto predstava nie je až taká vzdialená. V marci 2010 tím tridsiatich španielskych doktorov vykonali prvú úspešnú transplantáciu celej tváre pacientovi zranenému počas streľby. Tento príklad nasledovali aj francúzski lekári v tom istom roku takisto s celotvárovou transplantáciou, ktorá zahŕňala aj funkčné viečka a slzné kanáliky.

Mechanický pomaranč (1971)

Kubrickova snímka podľa knižnej predlohy mnohých pobúrila, no nebola ďaleko od reality vtedy a dnes už vôbec nie. Najmä čo sa Anglicka týka, v roku 2011 sa totiž diali podobné výtržnosti presne tak, ako sfilmoval Kubrick. Zločin a bezprávie boli na každom kroku. Podobne ako Alexov gang, ktorý chodil hore dole, flákal sa po uliciach, ničil veci, terorizoval ľudí a dokonca znásilňoval počas toho, ako si spieval "Singing In The Rain". Výtržníci v Anglicku však neboli až takí násilní, no ostáva len na predstavivosti obyvateľov, čo by sa stalo, keby ekonomika klesala naďalej a počet výtržníkov a intenzita ich činov by stúpali - nie je vylúčené, žeby sa v Britániivyformoval podobný gang ako vykreslili Kubrick a Burgess v Mechanickom pomaranči.


Mohlo by vás zaujímať:


Vojnové hry (1983)

Čerstvá herecká tvár Hollywoodu Matthew Broderick si v 80. rokoch zahral vo filme, v ktorom ukázal veci dnes už úplne bežné. Vojnové hry odhaľujú svet hackerov,hackovania počítačov a kybernetických vojen. Dnes bežná vec, no v tom čase, kedy ešte nepoznali internet a poriadne ani počítače, bola takáto predstava naozaj pre mnohých možno smiešna, no minimálne nereálna.

Matrix (1999)

Kým filmSuper Mario Bros. (1993), natočený na motívy svetoznámej počítačovej hry, tak trochu predpovedal zničenie dvojičiek v New Yorku, Matrix predpovedal niečo oveľa zaujímavejšie - presný dátum! Matrix sa totiž odohráva v súčasnosti a v budúcnosti zároveň, v Matrixe je rok 2199, zatiaľ čo reálne je rok 1999. Znamená to, že roboty vo filme vedia a dopredu naprogramovali všetky historické udalosti v histórii ľudstva do roku, kedy existujú - prírodné katastrofy, vraždy či rôzne útoky. Neo alias Thomas Anderson (Keanu Reeves) pracoval v jednej z dvojičiek, teda v jednej z budov World Trade Center. Dátum sa objavil iba na pár sekúnd v scéne, kedy Nea vypočúval agent Smith a prezeral si jeho doklady. Je tam dátum 11. september 2001 ako dátum vypršaniaplatnosti jeho pasu práve v deň, kedy začal jeho boj za lepšiu budúcnosť. Náhoda alebo predpoveď?

Viac o téme: Christian BaleMatrixJim CarreyKate Winslet
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu