Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

VIDEO Oscary sú rozdané: Šok večera, La La Land nie je najlepší, vymenili obálky!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA)

V noci z nedele na pondelok sa konal 89. ročník odovzdávania prestížnych Cien Akadémie (Academy Awards). Oscary patria každoročne takmer 90 rokov k najväčším slávnostiam vo filmovom priemysle. Získať Oscara je pre hercov, režisérov, skladateľov, dokumentaristov a všetkých ostatných tým najdôležitejším ocenením. Pozrite si zoznam najlepších výkonov za minulý rok a prekvapenie na záver!

Moderátorom tohtoročného slávnostného večera bol Jimmy Kimmel a filmová obec sa ako každý rok zišla v Los Angeles v Dolby Theatre. Toto sú filmy a tvorivé osobnosti, ktoré si cenu Oscara za ich výkony a nápady v roku 2016 zaslúžili najviac.

Šesť cien a šok pre La La Land

Warren Beatty a Faye Dunaway prišli na počesť 50. výročia ich spoločnej snímky Bonnie a Clyde (1967) odovzdať cenu v kategórii najlepší film. Zdalo sa, že víťaz tejto kategóri neprekvapí a najprv vyhlásili z najlepší film muzikál La La Land. No tvorcovia a herci počas ďakovných cien zažili šok. Niekto si pomýlil obálky, preto Beatty vyhlásil zlý film."Nebol to vtip," zdôraznil79-ročný herec.

V jeho obálke totiž bolo meno Emmy Stone, nie filmu La La Land. Tvorcovia La La Landu však na kameru ukázali pravú obálku, aby si ľudia nemysleli, že to bol vtip.Oscara v kategórii najlepší film získala po oprave výsledkovdráma Barryho JenkinsaMoonlighto dospievaní černošského gaya v drogovej štvrti.

Warren Beatty ukazuje obálku so správnym víťazom v kategórii najlepší film.
Zobraziť galériu (6)
Warren Beatty ukazuje obálku so správnym víťazom v kategórii najlepší film.  (Zdroj: SITA)

Muzikál La La Lando vzťahu začínajúcej herečky a džezovéhoklaviristu bodoval v kategóriáchRéžia (Damien Chazelle),Najlepšia pôvodná filmová pieseň(City of Stars), Najlepšia pôvodná filmová hudba (Justin Hurwitz),Kamera(Linus Sandgren), Výprava (Sandy Reynolds-Wasco, David Wasco) aNajlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe, kde zvíťazilaEmma Stone.

Goslinga tromfol vynikajúci Casey Affleck. Prevzal si cenu za najlepšieho herca v hlavnej úlohe vo filme Manchester by the Sea. Herec podľa jeho reakcie cenu naozaj nečakal: "Wau! Do kelu! Toto pre mňa naozaj veľmi veľa znamená. Jedným z prvých ľudi, ktorý ma učil ako hrať, bol Denzel Washington, ktorého som dnes prvýkrát osobne stretol. Obdivujem to, čo robia ostatní nominovaní. Som tu len preto, lebo sa mnohí iní ľudia spojili. Ďakujem Mattovi Damonovi za túto príležitosť. Ben, ďakujem ti, mám ťa rád," povedal Affleck.

VIDEO Oscary sú rozdané:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Najlepšou herečkou v hlavnej úlohe sa stala Emma Stone: "Ďakujem Akadémii. Natalie, Isabelle, Ruth, Meryl - boli ste neuveriteľné, vzhliadam k vám a obdivujem vás. Neviem to vyjadriť slovami a je pre mňa obrovskou cťou, že môžem stáť po vašom boku. Ďakujem Ryanovi za to, že ma rozosmieval a že dvíhal latku vyššie a bol mi skvelým partnerom v tomto šialenom dobrodružstve. Ostatných si nájdem a všetkých vás vyobjímam!"

VIDEO Oscary sú rozdané:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)


Mohlo by vás zaujímať:Oscary sa blížia, toto sú najhorúcejšie tipy na víťazov: Ovládne La La Land celý večer?


Damien Chazelle si prevzal sošku za najlepšiu réžiu. "Je to pre mňa veľká česť. Chcem v prvom rade poďakovať ostatným nominovaným. Ďakujem za to, akí ste užasní filmári a že ma svojou prácou inšpirujete. Ďakujem štábu, všetkým, ktorí sa podieľali na filme, Ryanovi a Emme za to, že ho oživili. Chcem poďakovať aj Justinovi, ktorého poznám od 17-tich rokov. Ďakujem rodičom, že vo mňa stále verili. Svojej láske Olivii. Bol to film o láske a mal som veľké šťastie, že som sa mohol zamilovať počas tvorby tohto filmu," povedal 32-ročný režisér.

Damienovi Chazellovi predala cenu Halle Berry
Zobraziť galériu (6)
Damienovi Chazellovi predala cenu Halle Berry  (Zdroj: SITA)

Ocenenia vo vedľajších úlohách neprekvapili

Prvého Oscara na dnešnom slávnostnom udeľovaní cien 89. ročníka prevzal čerstvý otec, herec Mahershala Ali, za svoju vedľajšiu úlohu v nezávislej dráme Moonlight. Pri preberaní ocenenia poďakoval svojim učiteľom a tiež manželke, ktorá pred štyrmi dňami porodila.

Najlepšou herečkou vo vedľajšej úlohe sa stala Viola Davis."Ďakujem svojmu kapitánovi, Denzelovi Washingtonovi a iným,ktorí mi pomohli dostať sa tam, kde som."Po jej emotívnom prejave zavtipkoval moderátor Jimmy Kimmel, že herečku zrejme po tomto prejave nominujú na cenu Emmy. Za výpravu si prevzali cenu manželia Vascovci za film La La land.

VIDEO Oscary sú rozdané:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Klient (The Salesman) iránskeho režiséra Asghara Farhadiho, ktorý sa na udeľovaní cien nezúčastnil na protest proti imigračnému výnosuamerického prezidentaDonalda Trumpa. "Rozdeliť svet na kategórie 'my' a 'naši nepriatelia' vyvoláva strach, nečestné ospravedlňovanie agresie a vojny," uviedol vo vyhlásení.

Galavečer odštartoval Justin Timberlake s nominovanou piesňou Can't Stop the Feeling z filmu Trollovia. V priebehu ceremoniálu potom postupne vystúpili aj Lin-Manuel Miranda a Auli'i Cravalho s piesňou How Far I'll Go z animovanej snímky Vaiana: Legenda o oceáne, Sting s piesňou The Empty Chair z dokumentu Jim: The James Foley Story a John Legend predstavil piesne City of Stars a Audition (The Fools Who Dream) z muzikálu La La Land. V rámci tradičnej spomienky na hviezdy, ktoré navždy odišli v uplynulom roku,zaspievala Sara Bareilles.

KOMPLETNÉ VÝSLEDKY

Najlepší film: Moonlight

Najlepšia réžia: Damien Chazelle (La La Land)

Najlepšia herečka v hlavnej úlohe: Emma Stone (La La Land)

Najlepší herec v hlavnej úlohe:Casey Affleck (Manchester by the Sea)

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Viola Davis (Fences)

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe: Mahershala Ali (Moonlight)

Najlepší celovečerný animovaný film:Zootropolis(Byron Howard, Rich Moore aClark Spencer)

Najlepší adaptovaný scenár: Moonlight (Barry Jenkins, Tarell Alvin McCraney)

Najlepší pôvodný scenár: Manchester by the Sea (Kenneth Lonergan)

Najlepšiahudba (pôvodná): Justin Hurwitz (La La Land)

Najlepšia filmová pieseň (pôvodná): City of Stars (La La Land, Justin Hurwitz, Benj Pasek a Justin Paul)

Najlepšia kamera (kinematografia): La La Land (Linus Sandgren)

Najlepšie kostýmy: Fantastické zvery a ich výskyt (Colleen Atwood)

Najlepší celovečerný dokumentárny film:O.J.: Made in America (Ezra Edelman, Caroline Waterlow)

Najlepší krátky dokumentárny film:The White Helmets (Orlando von Einsiedelo a Joanna Natasegarová)

Najlepší strih:Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu(John Gilbert)

Najlepší cudzojazyčný film:Klient (Asghar Farhadi)

Najlepšie masky:Jednotka samovrahov(Alessandro Bertolazzi, Giorgio Gregorini, Christopher Nelson)

Najlepšia výprava (scénografia): La La Land

Najlepší krátky animovaný film:Piper(Alan Barillaro a MarcSondheimer)

Najlepší krátky hraný film:Školský zbor (Kristof Deák a Anna Udvardy)

Najlepší strih zvuku:Sylvain Bellemare (Prvý kontakt)

Najlepší mix zvuk:Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu (Kevin O´Connell, Andy Wright, Robert Mackenzie a Peter Grace)

Najlepšie vizuálne efekty: Kniha džungle (Robert Legato, Adam Valdez, Andrew R. Jones aDan Lemmon)

Viac o téme: OscarAcademy AwardsVýsledky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu