Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Kramár o politike a zásahoch do natáčania Únosu: Nezabúdajte, umenie má veľkú silu!

Maroš Kramár Zobraziť galériu (6)
Maroš Kramár (Zdroj: TASR)

Internet nedávno obletelo video, v ktorom sa herec Maroš Kramár poriadne pustil do politiky a niektorých jej predstaviteľov. Spolu s Kristínou Farkašovovu sa ako zástupcovia hereckej obce zúčastnili Konferencie o zrušení Mečiarových amnestií v parlamentnej kinosále pred premietaním filmu Únos. S pokojom Angličana a úsmevom na tvári adresoval politikov ostré, priame a pre nich naozaj zahanbujúce slová.

Na úvod štvrtkovej diskusiepodchválila Lucia Ďuriš Nicholsonová Kramárov herecký výkon vo filme Únos, kde stvárnil bývalého kontroverzného premiéra Slovenskej republiky. "Dobrý deň, som zvyknutý zdraviť dobrý večer, lebo väčšinou hrám večer a našťastie mávam úplne vypredané. Bohužiaľ, tu sa mi to nestalo. Je mi to ľúto," povedal na úvod Kramár, ktorého nízka účasť politikov v sále mrzela."Ten, kto reční, toho nikto nepočúva. Predstavte si, žeby som ja neprišiel do divadla a vy ba ste si zaplatili vstupenku."

VIDEO Kramár o politike
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

To, čo politici predvádzajú je podľa Kramára otrasné divadlo. Kritizoval politikov za to, že si neplnia svoje povinnosti. Podľa herca si nevážia fakt, že si ich ľudia zvolili. Nerešpektujú ani to, že súplatení z daní ľudí, ktorí aj niečo robia. Rovnako poukázal aj na arogantné správanie politikov k novinárom, voči ktorým majú priam psiu povinnosť odpovedať na otázky.

VIDEO Kramár o politike
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Nikto ma neplatí

"Ja som tu sám za seba. Nie som tu za žiadnu politickú stranu, neplatí ma Soros, neplatia ma mimovládky. Nikto ma neplatí. Ja som tu sám. Je to moja občianska povinnosť aj odvaha," uistil prítomných, že sa za jeho prejavom nič neskrýva. Zároveň poďakoval za pozvanie a šancu prehovoriť.


Prečítajte si tiež: Kramár sa pustil do politikov v parlamente: Vaše divadlo je otrasné, správate sa dosť arogantne


Kramár spomenul príhodu z roku 1986, kedy rečnil na zjazde SZM. Diskusiu však prerušili a všetkým prítomnýmvzali ich príspevky. Nasledujúci rok po tejto diskusii nesmel pracovať, pričom v televízii púšťali jeho staré filmy. Podľa hercových slov politici vyvolávali dojem, že zarába. "Odstrihli mi telefón. Rok som nesmel pracovať. Nezarábal som, iba plat a v divadle bol vždy malý plat. To bolo tak na cigarety. Takže všetko toto naše vystupovanie, keď nás žiadate, aby sme tu ako "populárne tváričky" rozprávali, my tým siahame na dno. Ideme do niečoho... nevieme, čo nás čaká. Možno zajtra budeme mať kontroly. Dneska je to bežné," dodal herec.

VIDEO Kramár o politike
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

"Všetko je tu pokrivené, a to pokrivenie začalo hneď na začiatku podľa mňa. O tom je tento film, ktorý uvidíte." Kramár spomenul aj výroky Vladimíra Mečiara v televíznej debate. Bývalý premiér v nej povedal, že je to celé zvláštne. Vraj to nebude náhoda, že vznikol film a že pán Budaj dal návrh na zrušenie amnestií. Vraj to všetko ide ruka v ruke a niekto to niekde vzadu režíruje. "Nie je to pravda, tento film sa chystal veľmi dlho, pokiaľ viem. Veľmi dlho sa proti nemu snažili isté kruhy, aby sa nenatočil. Zmenil sa scenár, menilo sa obsadenie. Ja som nemal hrať tú postavu, ktorú som hral. Nakoniec mi prischla," povedal Kramár na adresu Mečiarových slov.

VIDEO celého prejavu Maroša Kramára

"Som rád, že tento film vznikol a som rád, že sme sa opäť presvedčili, že umenie má veľkú silu. Nezabúdajte na to, páni politici. Umenie má veľkú silu. Tá vlna sa zdvihla. Dúfam, že sa niečo stane," vyzdvihol herec silnejúcu úlohu umenia.

Na záver svojho prejavu dodal príhodu s Andrejom Dankom, ktorá sa týkala natáčania filmu Únos. "Spomenie pikošku, aby som to odľahčil celé. Keď sme robili tento film, ako bolo povedané, vďaka veľkorysosti pána Danka, stáli sme s Jankom Greššom (prezident Kováč) na chodbe a prišiel taký pán. Povedal zdravím, zdravím, ta som vám to tu vybavil. Ja som ani nevedel, kto to je," spomínal herec, pričom hovoril o povinnosti, ale aj slušnosti, politika predstaviť sa.

VIDEO Kramár o politike
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

"Vybavil som vám, aby ste to mohli točiť. Dúfam, že o pár rokov nebudete natáčať film o mne. Keď odišiel tento pán, tak som sa Janka spýtal, kto to je. Povedal, že to je pán Danko. Ešte nebol kapitán."Podľa hercových slov od stretnutia s Andrejom Dankom veľa čsu neubehlo, no už stihol dať námet na film. "Bude to pekná fraška, ak to budeme točiť. Už teraz mi je ľúto herca, ktorý sa bude musieť učiť tie dlhosiahle monológy o ničom," dodal Maroš Kramár.

Po jeho prejave sa ho Nicholsonová spýtala na udalosti z 86. so slovami, že možno o tri roky bude nejaká revolúcia. Kramár opäť poukázal na silu študentov. "Prepáčte, mám toho veľa v hlave. Som dosť nahnevaný. Chcel by som len upozorniť, že tá revolúcia prišla. Začali ju študenti a pridali sa herci. A ak viete, tak sa opäť chystá nejaký študentský pochod, takže pozor na to. Je tu veľká vlna odporu a nespokojnosti," reagoval Kramár.

VIDEO Kramár o politike
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Viac o téme: ÚnosMaroš KramárVladimír MečiarAmnestie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu