Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Depresie, šialený Joker a obrovský talent: Heath Ledger sa ničil na úkor hereckého majstrovstva!

(Zdroj: SITA)

Osud Heatha Ledgera poznajú fanúšikovia veľmi dobre. Talentovaný a netradičný herec získal obdiv po celom svete. Účinkoval v mnohých filmoch a vdýchol život naozaj rozdielnym postavám. Bohužiaľ, do herectva vkladal toľko, že to nakoniec nezvládol.

Niečo z toho naznačovalo aj jeho meno Heath, čo je skratkou mena Heathcliff. Jeho sestra sa volala Katherine. Bol to odkaz na román Búrlivé výšiny. V mnohých dokumentoch sám herec, ale aj ľudia z jeho okolia vraveli, že ho to poznamenalo. Rodený Austrálčan napriek tomu dokázal svoj talent a ohúril ľudí po celom svete. Zahral si postavy, na ktoré nikdy nezabudneme. Vkladal do nich všetko a ich prípravám venoval nielen čas, ale aj kus zo seba.


Mohlo by vás zaujímať:Heath Ledger ako ste ho ešte nevideli: VIDEO Pozrite si prvú ukážku z nového dokumentu!


10 vecí, ktoré na tebe nenávidím (1999)

Ledgerova prvá známejšia úloha bola v tínedžerskom filme. Zahral si nedostupného a legendami opradeného študenta, ktorý bol pre všetkých záhadou. Zblížil sa s takisto svojskou Kat (Julia Stiles). Ledgerova herecká stopa bola citeľná aj v tejto romantickej tínedžerskej komédii. Dokonca stihol predviesť aj spevácke číslo.

Príbeh o rytierovi (2001)

V tomto príbehu sa ako rytier William uchádzal o srdce krásnej Jocelyn, ale aj o svoju česť. Jazda na koni išla Ledgerovi od ruky, pretože cvičil aikido a ovládal skvele jazdecké techniky. Všetky scény preto točil sám bez kaskadéra, okrem jednej, ktorá bola príliš nebezpečná. Počas natáčania si vybil predný zub. Za túto úlohu dostal Ledger do tej doby svoj najvyšší honorár sedem miliónov dolárov. To ešte nevedel, čo ho čaká.

Skrotená hora (2005)

Po úlohách v žánrovo ľahších filmoch prišla dráma Skrotená hora. Príbeh lásky dvoch mužov, ktorí museli bojovať s okolím a svoju lásku roky skrývať. Vo filme si zahral s Jakeom Gyllenhaalom a Michelle Williams. S oboma sa počas natáčania zblížil. Do Michelle Williams sa zamiloval a neskôr sa stala jeho manželkou. S Gyllenhaalom sa spriatelil do tej miery, že sa stal krstným otcom ich malej Matildy Rose. V Hollywoode označili tento film za jednuz najlepšie natočených snímok. Ledger bol za túto úlohu nominovaný na Oscara.

Legendy z Dogtownu (2005)

Rok 2005 bol v Ledgerovej kariéry naozaj plodným. Ďalšímz piatich filmovsa v tomto roku stala životopisná dráma Legendy z Dogtownu. Napriek tomu, že si nezahral hlavnú úlohu, jeho charizma sa niesla v celej dráme. Film o skupinke mladých tínedžerov podľa skutočnej udalosti, ktorív 70. rokoch vynašli revolučný štýl skateboardingu, bol natočený pomocou ručnej kamery. Ledger kvôlimenšej úlohe Skipa odmietol mnoho lukratívnych ponúk, jednou z nich bola aj hlavná úloha v snímke Alexander Veľký.


Mohlo by vás zaujímať:Extrémne prípravy hereckých špičiek: Izolácia, rozchod či pobyt na psychiatrii!


Candy (2006)

V tomto príbehu o tragických účinkoch drog si zahral spolu s Abbie Cornish. Dej je rozdelený na tri časti. Uvidíte lásku a drogy v troch štádiách. Naozaj dych berúca snímka začína odhaľovať temnú stránku Ledgerovej oddanosti k herectvu. Dvaja ľudia, tri úrovne, jeden výsledok. Vidieť ho raz niektorým stačiť určite nebude.

Temný rytier (2008)

Úloha Jokera v druhej Nolanovej batmanovke začala pribíjať pomyselný klinec do Ledgerovej rakvy. V rámci tejto úlohy priviedol hereckú prípravu k vrcholu. To, čo predviedol na plátne, sa nedá nazvať nijak inak ako majstrovský kúsok. Dokonca sám Michael Caine povedal, že predčil svojho predchodcu Jacka Nicholsona. Ledgerov otec našiel po jeho smrti denník, do ktorého si zaznamenával všetky nápady, ako šialeného Jokera vylepšiť. Režisér Christopher Nolan mu v tomto nechal voľnú ruku. Cez poslednú stranu denníka bolo veľkým napísané bye, bye (ang, zbohom, pozn. red.). Zaujímavosťou je, že to ako si Joker olizoval pery vyšlo len z Ledgerovho zlozvyku. Aby dokázal šialenstvo zahrať čo najautentickejšie, izoloval sa od všetkých na celých šesť týždňov. Za túto úlohu získal právom Oscara In memoriam.

Imaginarium Dr. Parnassa (2009)

Imaginárium bol Ledgerov posledný film, ktorý nestihol dotočiť do konca. Zahral si hlavnú úlohu Tonyho v mysterióznom príbehu o hre s dušami. Väčšinu komických dialógov počas natáčania improvizoval sám. Scenár bol preňho len vodiacou líniou. Po tragickej a pre mnohých nečakanej smrti hrozilo, že sa film nedokončí. Tvorcovia nakoniec po pár mesiacoch projekt obnovili. Úlohu Ledgera zaňnho dohrali Colin Farrell, Jude Law a Johnny Depp. Celé svoje honoráre venovali jeho dcére Matilde. Vďaka nim je zabezpečená do konca života.


Mohlo by vás zaujímať:Šokujúce odhalenie, otec Ledgera po rokoch prehovoril: Smrť si zavinil sám!


Ledgerove herecké majstrovstvo nemôže nikto poprieť. Bol výnimočnou postavou, ktorá dnes zdobí hollywoodske nebo. Zomrel vo veku 28 rokov na zlyhanie srdca v dôsledku nešťastnej kombinácie liekov na jeho depresie a nespavosť. V posledných dňoch sa z neho vytratil život. Bohužiaľ to, čo najviac miloval, dohnalo jeho život do tragického konca.

Viac o téme: Heath LedgerTemný rytierJoker
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu