Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Ako svet prichádza o básnikov: Pozrite sa, ako sa zmenili herci za 35 rokov!

Ako svet prichádza o básnikov Zobraziť galériu (7)
Ako svet prichádza o básnikov (Zdroj: csfd.cz)

Od uvedenia na scénu kultovej českej komédie Ako svet prichádza o básnikov ubehne už neuveriteľných 35 rokov. Najväčší úspech zaznamenala hneď prvá časť, v ktorej sa pretkávajú príbehy dospievajúcich gymnazistov s básnickým talentom. Pozrite sa, ako sa za ten čas herci zmenili.

Pavel Kříž(56 rokov)akoŠtěpán Šafránek

Úspešnú hereckú kariéru začal práve postavouŠtěpána.V roku 1981 si ho všimol režisér Dušan Klein a úloha gymnazistu mu navždy zmenila život. V roku 1987 však emigroval do Kanady. Dostal občianstvo, herectva sa zriekol a vyštudoval psychoterapiu. Stretol tam aj svoju životnú lásku - filmovú animátorku Bonnie.Do Česka ho opäť zlanáril Klein, ktorý nakrúcal štvrté pokračovanie básnikov.Jeho v tom čase už manželka však počas cesty potratila.Kříž sa od návratu predstavil v mnohých ďalších úspešných filmoch.

Ako svet prichádza o
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: koláž Telkáč)

Mohlo by vás zaujímať:FOTO Ubehlo už 18 rokov: Čo robia a ako vyzerajú detskí herci z Pelíškov?

David Matásek (54)akoKendy

Jeho herecká kariéra odštartovala v roli študenta Kendyho. Neskôr v roku 1988 založil skupinu Orlík, v ktorej bol spolu s Danielom Landom najvýraznejšou osobnosťou.Zahral si aj v ďalších básnických pokračovaniach, ale účinkoval aj vo filme Hodinový manžel. Vo vzťahoch nemal príliš veľké šťastie. Je trikrát rozvedený, minulý rok mu o 25 rokov mladšia priateľka porodila štvrté dieťa.

Ako svet prichádza o
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: koláž Telkáč)

Miroslava Šafránková (59)akoBorůvka

Jej pôvodné meno bola Miloslava. Účinkovanie v básnikoch nebolo zďaleka vrcholom, v roku 1990 si zahrala postavu Arabely. Má sestru, ktorou je oveľa známejšia herečka Libuše. Profesionálna kariéra sa zasekla v roku 1992. Vydala sa do Nemecka za manžela Miroslava. Okrem iného vyštudovala ekonómiu a venovala sa podnikaniu - založila dve tlačové a mediálne agentúry. K herectvu sa už nikdy nevrátila.

Ako svet prichádza o
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: koláž Telkáč)

Míla Myslíková (†71)akoŠtěpánova matka

Skvelá herečka zomrela v roku 2005 na mozgovú mŕtvicu.Na svojom konte má obrovské množstvo nakrúcaní, no diváci si ju navždy zapamätajú ako Štěpánovu starostlivú mamu.Sama debutovala ešte v roku 1954 vo filme s Vlastom Burianom Najlepší človek.V skutočnom živote ju postihlo veľké trápenie. Herečka bola totiž neplodná.Vydala sa iba raz, za o 25 rokov staršieho muža.

Ako svet prichádza o
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: koláž Telkáč)

Mohlo by vás zaujímať:Nezabudnuteľná Fontána pre Zuzanu a osudy hercov: Tragické úmrtia či životná láska!

Adriana Romanová-TarábkováakoJeskyňka

Ako 18-ročná tínedžerka si zahrala postavu sympatickej Jeskyňky. Od deväťdesiatych rokov sa však vo svete šoubiznisu viac nepohybuje. Neprijali ju na VŠMU a ona sa na herectvo vykašlala. Jevydatá za Zdena Romana, s ktorým začala aj podnikať.Mihla sa ešte v natáčaní pokračovania ságyKoniec básnikov v Čechách či v seriáli V mene zákona, no inak sa naplno venuje rodine a biznisu.

Ako svet prichádza o
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: koláž Telkáč)

Joseph Dielle ako Mireček

Nezabudnuteľný Mireček, v reálnom živote občan Konga, pôsobil ako režisér v národnej televízii a teraz to už dotiahol dokonca na post riaditeľatelevízneho impéria DVS Plus.Do Afriky sa definitívne vrátil v roku 1987. Černošský herec si účinkovaním v básnikoch získal mnoho sympatií po celom Česku a Slovensku.On to však už považuje za minulosť, na nikoho z hereckých kolegov nemá kontakt a dokonca už vraj zabudol aj češtinu.

Ako svet prichádza o
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: koláž Telkáč)

Viac o téme: David MatásekPavel KřížAdriana Romanová-TarábkováMiroslava ŠafránkováMíla MyslíkováJoseph Dielle
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu