Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Introverti, šialenci, utiahnutí čudáci, no geniálni režiséri: Spoza kamery menia svet!

Zobraziť galériu (13)
(Zdroj: SITA)

Režiséri sú pre mnohých filmových fanúšikov hlavným dôvodom, prečo si film pozrieť. Majú svoju reputáciu a na konte množstvo vysoko oceňovaných diel. Rokmi si vytvorili meno, ktoré je každému veľmi dobre známe. Woody Allen, Martin Scorsese, David Fincher, Steven Soderbergh, David Lynch, Christopher Nolan, Quentin Tarantino a mnohí ďalší patria k režisérskym špičkám, ktoré hýbu filmovým svetom.

Woody Allen

Klasik. Hneď ako dopíše jeden scenár, pustí sa do ďalšieho. Viac ako šesť desaťročí chrlí tento svojský režisér jeden filmový skvost za druhým. Woody Allen, vlastným menom Allan Stewart Konigsberg, patrí jednoznačne kjedným znajväčších mien svetovej kinematografie. Medzi jeho najznámejšie diela patrí Annie Hall, Manhattan, Polnoc vParíži, Interiéry, Hana ajej sestry, Zlaté časy rozhlasu, Alice, Pozor na Harryho, Match Point, Jasmínine slzy, Café Society amnohé ďalšie. Jeho milostný život je rovnako zaujímavý, ako jeho diela.

Introverti, šialenci, utiahnutí čudáci,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Herečky, ktoré si vyberal,boli jeho múzami aniektoré aj dlhoročnými priateľkami. SDiane Keaton, Miou Farrow či Stacey Nelkin strávil niekoľko rokov. Zo vzťahu sMiou Farrow sa paradoxne zrodil ďalší vzťah. Spolu si adoptovali dcéru Soon-Yi Previn, sktorou Allen tvorí pár dodnes.Má na krku niekoľko obvinení zo sexuálneho napadnutia svojej druhej adoptívnej dcéry Dylan. Mnohí však tvrdia, že je to len pomsta ohrdnutej manželky, ktorú nahradila jej dcéra. Okrem písania, režírovania ahrania sa Allen venuje aj jazzovej hudbe, pretože je jej obrovským fanúšikom. Sám hrá na klarinet.

Darren Aronofsky

Autora filmov Requiem za sen (2000), Fontána (2006), Wrestler (2008), Čierna labuť (2010) či najnovšej snímky matka! (2017) netreba predstavovať. Len dva celovečerné filmy stačili Aronofskemu na to, aby sa dostal medzi špičku uznávaných nezávislých režisérov vSpojených štátoch. Od detstva bol televíznym maniakom, matka ho pred televíziu posadila so slovami „už neplač“. Postupne si zamiloval klasické filmy amaľoval graffiti.

Introverti, šialenci, utiahnutí čudáci,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Po strednej škole študoval na Harvarde animáciu ahraný film. Po úspešnom ukončení štúdia začal navštevovať americký filmový inštitút, kde vroku 1993 natočil sherečkou Lucy Liu film Protozoa. Otri roky natočil známy psychologický sci-fi thriller Pi. Vsúčasnosti sa do kín dostal jeho najnovší film matka!, vktorom hlavnú úlohu stvárňuje Jennifer Lawrence spolu sJavierom Bardemom. Síce ukritikov veľmi neuspel, diváci mu aj tak dali slušné hodnotenia. Aronofsky začal počas natáčania filmu randiť sherečkou Jennifer Lawrence.

Lars von Trier

Lars von Trier patrí nepochybne ktým kontroverznejším postavám. Dánsky režisér vyštudoval Národnú filmovú školu, kde sa venoval krátkometrážnym študentským snímkam ako Nocturne (1980) či Den sidste detalje (1981). Tie si odniesli aj ceny za najlepšie filmy na jednotlivých ročníkoch filmového festivalu vMníchove.Jeho prvým filmom bol Prvok zločinu (1984), ktorý získal vCannes cenu za techniku. Opár rokov však nastal zlom vjeho tvorbe.

Introverti, šialenci, utiahnutí čudáci,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Dozvedel sa, že jeho otec je syn známeho skladateľa Hartmanna aže je vpodstate obeťou genetického experimentu svojej matky, ktorá chcela syna stvorcovskými génmi. Vo filme tak skončil so štylizáciou ajeho snímky sršali surovosťou aúprimnosťou. SThomasom Vinterbergom zakladá filmársky manifest Dogma 95, zktorého sa postupne vyvinulo významné postmoderné hnutie dánskeho aeurópskeho filmu vôbec. Trier už od malička trpel depresiami arokmi sa rozhodol premietnuť svoje vízie aj do filmu. Jeho voľne nazvanou depresívnou trilógiou sa stali filmy Antikrist (2009), Melanchólia (2011) advojdielna Nymfomanka (2013). Síce na seba nenadväzujú, no majú mnoho spoločných prvkov. Vďaka manifestu sa vyznačuje svojskou technikou arukopisom, ktorý dokážete vmnožstve diel určite rozoznať.


Mohlo by vás zaujímať:Napätie, strach, prekvapenie: Týchto 12 psycho filmov sa zahrá s vašou mysľou


James Cameron

Rodený Kanaďan James Cameron má konte slušnú zbierku filmov, ktoré určite všetci dobre poznáme. James Cameron sa narodil v kanadskom Ontariu a už počas navštevovania základnej školy sa venoval písaniu sci-fi poviedok. Dokonca počas hodín biológie napísalPriepasť (The Abbys), ktorú v roku 1989 premietol do úspešného sci-fi thrilleru. Keď videl, aké ťažké je dostať sa do hollywoodskej filmovej mašinérie, jeho nádeje opadli a rozhodol sa študovať fyziku a angličtinu naKalifornskej univerzite.

Introverti, šialenci, utiahnutí čudáci,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

V škole dlho nevydržal, pretože v hlave mal len filmy a školské prostredie mu neposkytovalo dostatok priestoru. Rozhodol sa preto, že bude robiť šoféra nákladiaku a popri tom písať scenáre. Filmárčinu nikdy neštudoval. Okrem toho je režisérom Terminátora (1984), Votrelcov (1986) či Avatara (2009). K jeho najznámejším filmom však bezpochyby patrí Titanic (1997), v hlavnej úlohe s Kate Winslet a Leonardom DiCapriom.Pri strihaní si vrajna monitor prilepil žiletku s odkazom"Použiť iba v prípade, že film nebude fungovať".Titanic nakoniec zafungoval, získal 11 Oscarov a James zaň dostal odmenu 115 miliónov dolárov. Bol päťkrát ženatý a má štyri deti.

Martin Scorsese

Rodák z Queensu je jedným z najoceňovanejších režisérov súčasnosti. Jeho počiatky sú späté s aktivitami autorskej generácie Nového Hollywoodu. Na svojom konte má viac než 25 filmov, vyštudoval New York University a začínal ako strihač. Na svojom konte má niekoľkých Oscarov a ocenení BAFTA. Medzi jeho najznámejšie snímky patria Špinavé ulice (1973), Taxikár (1976), Mafiáni (1990), Mys hrôzy (1991), Kasíno (1995), Gangy v New Yorku (2002), Letec (2004), Prekliaty ostrov (2010) či Vlk z Wall Street (2013).

Introverti, šialenci, utiahnutí čudáci,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Najčastejšie spolupracuje s Robertom De Nirom a Leonardom DiCapriom, ktorí si zahrali hlavné úlohy v niekoľkých jeho snímkach. Bol päťkrát ženatý a má tri deti. V roku 1990 založil spolu s niekoľkými ďalšími režisérmi The Film Foundation, ktorá podporuje americké štúdia v ich snahe uchovávať a reštaurovať klasické filmy. V budúcnosti plánuje natočiť životopisnú snímku o Frankovi Sinatrovi a jeho najbližší projekt s názvom The Irishman sa mal začať natáčať v auguste tohto roka.

Quentin Tarantino

Spomedzi všetkých režisérov má zrejme Quentin Tarantino najčitateľnejší rukopis. Síce ho niektorí nazývajú vykrádačom b-čkových žánrov, napriek tomu je autorom nezabudnuteľných diel svetovej kinematografie. K jeho najznámejším dielam patrí snímka Pulp Fiction: Historky z podsvetia (1994), ktorá mu zaručila svetový úspech. Navštevoval školu herectva v Los Angeles a privyrábal si ako vyhadzovač v pornokine.

Introverti, šialenci, utiahnutí čudáci,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Po skončení štúdia si našiel prácu v prestížnej videopožičovni VideoArchives na Manhattane. Tam si vyslúžil prezývku "magor z videopožičovne". Práve v tejto práci videl nespočetne veľa filmov, vedel takmer každú scénu. To bola pre Tarantina podľa jeho známych tá najlepšia škola. Na list jeho skvelých diel patria Gauneri (1992), Štyri izby (1995), Jackie Brownová (1997), Kill Bill (2003, 2004), Sin City - mesto hriechu (2005) či Nehanební bastardi (2009). Jeho filmy sa vyznačujú akciou, násilím a veľmi živočíšnymi, krvavými scénami. Dnes je v pozícii, že môže natočiť akýkoľvek film, ak sa vojde do rozpočtu desiatich miliónov.

Christopher Nolan

Christopher Nolan patrí k jedným z najlepšie zarábajúcich režisérov v histórii. Niet sa čomu čudovať. Na svojom konte má celkovo trinásť filmov, za ktorými stojí ako režisér aj ako scenárista, čo sa nestáva často. Narodil sa v Londýne, kde študoval anglickú literatúru. Napriek tomu sa popri štúdiu venoval filmom a natočil svoj prvý, osemmilimetrový film Tarantella (1989). Zaujal aj na americkom festivale Image Union, čo mu otvorilo dvierka do študentskej filmárskej spoločnosti.

Introverti, šialenci, utiahnutí čudáci,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Jeho prvým celovečerným filmom bol Following (1998), bezrozpočtový, čiernobiely avýroba trvala takmer rok. Medzi ďalšie snímky, ktoré mu zaručili miesto na popredných režisérskych priečkach patrí Memento (2000), Insomnia (2002), Dokonalý trik (2006), Počiatok (2010), Interstellar (2014) a Dunkirk (2017). Okrem toho natočil tri filmy o Batmanovi, kde si úlohu ochrancu Gothamu zahral Christian Bale a do úlohy Jokera Nolan obsadil Heatha Ledgera, ktorý úlohe obetoval všetko a jeho výkon bol ocenený posmrtným Oscarom.Je ženatý s Emmou Thomas, ktorú spoznal na škole v Londýne, keď mal 19 rokov.


Mohlo by vás zaujímať:Každou dekádou zmenia váš pohľad na svet: Na tieto filmy musíte naozaj dozrieť!


David Lynch

Aj David Lynch patrí k režisérom, ktorých rukopis spoznáte na míle ďaleko. Jeho celovečerným debutom bola snímka Mazacia hlava (1977), na ktorom začal pracovať rok po presťahovaní do Los Angeles. Bolo to preňho výnimočné dielo, pretože na ňom pracoval šesť rokov a vidieť v ňom veľa spomienok a úsekov z režisérovho života. Komerčný úspech a popularitu mu zaručila jeho ďalšia snímka Sloní muž (1980).

Introverti, šialenci, utiahnutí čudáci,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Medzi jeho najznámejšie diela patrí Modrý zamat (1986), Lost Highway (1996), Mullholland Drive (2001) či seriálová aj filmová verzia Mestečka Twin Peaks. Inland Empire (2006) spolu s filmami Mullholland Drive a Los Highway odhaľuje problematiku rozpoltenej ľudskej osobnosti ako neoddeliteľnej súčasti postmodernej reality. Bol štyrikrát ženatý a má štyri deti, z ktorých jeho prvorodená dcéra Jennifer sa takisto venuje réžii a scenáristike.

David Fincher

Nechodil na filmovú školu, pretože to nepotreboval. Podľa jeho slov to, čo je réžia, zistíte až potom, keď sa zotmie a vy musíte natočiť ešte tri scény. David Fincher vyrastal v Kalifornii, všetko sa začalo, keď ako osemročný videl film Butch Cassidy a Sundance kid. Odvtedy pobehuje s kamerou v ruke. Keď mal 18 rokov, požiadal svojho suseda, režiséra Georgea Lucasa, či by mu nedohodil prácu v jeho trikovej spoločnosti. Podieľal sa tak na dvoch filmoch z dielne Lucasovej spoločnosti (Návrat Jedihoa Indiana Jones a Chrám skazy).

Introverti, šialenci, utiahnutí čudáci,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Natočil množstvo klipov pre hudobníkov ako je Madonna, Aerosmith, Billy Idol či Paula Abdul. Jeho snom však bolo režírovať sci-fi. Ponuky ujať sa filmu Votrelec³ (1992) mu preto nerobilo problém. Neustále konflikty s vedením, ktoré ho kontrolovalo, však skončilo jeho odstúpením od projektu. Film dokončili bez jeho účasti a aj po tom všetkom bol prijatý kritikmi adivákmi veľmi dobre. Na čas sa vrátil k točeniu videoklipov, no tri roky po Votrelcovi nastal zlom v jeho kariére a vkinách sa objavil Fincherov psychologický thriller Sedem (1995). Nasledovali filmy Hra (1997), Klub bitkárov (1999), Zodiac (2007), Podivný prípad Benjamina Buttona (2008) či Stratené dievča (2014).

Robert Zemeckis

Študoval na Juhokalifornskej univerzite a dnes ho považujú za žiaka Stevena Spielberga. Robert Zemeckis sa preslávil najmä snímkou Forrest Gump z roku 1994 v hlavnej úlohe s Tomom Hanksom, ktorý získal šesť Oscarov. Preslávil sa aj trilógiou Návrat do budúcnosti, kde si hlavné úlohy zahral Michael J. Fox. Odvážnym krokom tohto okuliarnatého vizionára bola čierna komédia Smrť jej pristane (1992), kde si zahrali Meryl Streep, Goldie Hawn a Bruce Willis, ktorá napriek originalite a vysokým hodnoteniampo komerčnej stránke pohorela.

Introverti, šialenci, utiahnutí čudáci,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Nasledovali snímky Stroskotanec (2000), Let (2012), Na lane (2015) či Spojenci (2016), ktorými si svoje postavenie medzi režisérmi upevnil. Na konte však má aj film ocenený Zlatou malinou Gothika (2003), kde si zahrala Halle Berry. Na Gothike sapodieľal iba ako producent. Svoj súkromný život obetoval filmu, bol dvakrát ženatý, no podľa jeho slov je ťažké skĺbiť manželstvo s filmárčinou. Má tri deti.


Mohlo by vás zaujímať:Máte radi Jo Nesba? Pripravte sa na mrazivú adaptáciu Snehuliaka s Michaelom Fassbenderom


Tim Burton

Niet svojskejšieho režiséra, než je Tim Burton. Jeho filmy sú opradené charizmou a len málokto nespozná režisérov podpis. Dvorným hercom Tima Burtona je dlhé roky Johnny Depp a jeho manželkou bola takisto svojrázna herečka Helena Bonham Carter, s ktorou má dve deti, nopred troma rokmi sa po trinástich rokoch manželstva rozišli. Duchom introvert, no extravagantný a uletený výzor si všimne každý. Tima Burtona prostredie mimo kultúry nebavilo, odjakživa bol fanúšikom kníh, maľovania a sci-fi filmov.

Introverti, šialenci, utiahnutí čudáci,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Po strednej škole sa prihlásil naCalifornia Institute of the Arts, kde práve štúdio Disney hľadalo mladé talenty. Prihlásil sa na výukový program, kde sa mu veľmi zapáčilo, stal sa nadšeným členom tímu Disneyho animátorov. Nadšenie netrvalo dlho, pracovať tam bolo preňho príliš otrocké a málo kreatívne. Štúdio si však všimlo jeho talent a umožnilomu natočiť dva krátkometrážne filmy. Medzi jeho najznámejšie snímky patrí Beetlejuice (1988), dva diely o Batmanovi, Nožnicovoruký Edward (1990), Ed Wood (1994), Ospalá diera (1999), Mŕtva nevesta Tima Burtona (2005), Charlie a továreň na čokoládu (2005), Sweeney Todd: Diabolský holič z Fleet Street (2007) či jeho najnovšie dieloDomov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej(2016).

Steven Spielberg

Steven Spielberg sa narodil v Ohiu, no keďže bol synomelektroinžiniera, často sa sťahovali. Máloktoré miesto vedel nazvať domovom, pretože nikde nestrávil dlhú chvíľu.To neprospelo ani jeho školskému prospechu, rodičia si tiež prestávali rozumieť, často sa hádali a nakoniec sa rozviedli. Z mladého Stevena sa stal introvert, ktorý sa skrýval v izbe. V ôsmich rokov objavil otcovu osemmilimetrovú kameru a film sa stal jediným záchytným bodom, kde mohol plne využiť svoju predstavivosť.

Introverti, šialenci, utiahnutí čudáci,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Z kedysi introvertného a utiahnutého chlapca sa stal svetovo uznávaný a najlepšie zarábajúci režisér. Medzi diela, ktoré tvoria históriu patria Čeľuste (1975), E. T. - Mimozemšťan (1982), Schindlerov zoznam (1993), ale aj séria filmov o Indiana Jonesovi, film Jurský park (1993), Chyť ma, ak to dokážeš (2002), Terminál (2004) či Most špiónov (2015). Bol dvakrát ženatý, jeho druhou ženou je herečka Kate Capshaw, s ktorou vychováva sedem detí.

Viac o téme: James CameronSteven SpielbergTim BurtonQuentin TarantinoMartin ScorseseChristopher NolanStanley KubrickWoody AllenRobert ZemeckisDavid LynchDavid FincherLars von Trier
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu