Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Otvorene proti diskutovanej cirkvi: Leah Remini vyhrala Emmy za boj proti scientológii!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA)

Leah Remini sa rozhodla opustiť scientologickú cirkev v roku 2013. Na rozdiel od iných neodišla v tichosti tak, akoby sa od nej čakalo. O dva roky napísala knihu, ktorú rozšírila o dokument. Otvorene kritizovala najkontroverznejšiu cirkev, odhalila tajomstvá a praktiky a dokonca vyhrala cenu Emmy.

Herečka, spisovateľka, producentka a aktivistka Leah Remini bola členkou scientologickej cirkvi od detstva. V roku 2013 však nastal zlom a Remni sa rozhodla cirkev opustiť. Kým ostatní, ak sa im to podarilo, odišli v tichosti, ona sa rozhodla odhaliť praktiky jednej z najdiskutovanejších cirkví na svete. 


Mohlo by vás zaujímať: Populárny seriál American Horror Story sa v novej sérii zameria na zvolenie Donalda Trumpa


Dva roky po odchode napísala knihu Troublemaker: Surviving Hollywood and Scientology. V roku 2016 sa rozhodla dať svojim skúsenostiam vizuálnu tvár a zrodil sa dokument Leah Remini: Scientology and the Aftermath. V dokumente sa sústreďuje najmä na rozhovory s ľuďmi, ktorým sa tiež podarilo po dlhom boji opustiť spoločenstvo. Odhaľuje zverstvá a desivé tajomstvá kontroverzného náboženstva.

Otvorene proti diskutovanej cirkvi:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

V novej sérii pokračuje vo svojej investigatívnej práci a spolu s Mikeom Rinderon, takisto bývalým členom cirkvi, sa vydáva po stopách ďalších ľudí, ktorí sú ochotní svedčiť. Mnohí sa totiž obrovského spoločenstva s neuveriteľným dosahom boja. "Aj keď som bola členkou cirkvi tak dlho, naďalej ma ohromujú niektoré jej praktiky, o ktorých som sa dozvedela. V tomto príbehu sa toho skrýva oveľa viac, než si vie ktokoľvek predstaviť. Druhá séria je prelomom, na svetlo vyjdú mnohé ďalšie veci," povedala Remini.

Mnohých totiž dodnes prenasledujú, členovia rodiny, ktorí sú stále členmi cirkvi, s nimi odmietajú hovoriť a mnohí sa musia vyrovnávať s traumami a strachom. Remini odhaľuje tajné organizácie, usporiadanie v spoločenstve, náplň práce, nútené potraty, státisíce premrhaných peňazí, riadené manželstvá či manželstvá, v ktorých ste spolu nemohli byť ani počas obednej prestávky. Za múrmi tejto korporácie sa skrývajú stredoveké praktiky, ktoré mnohých divákov šokujú.

Otvorene proti diskutovanej cirkvi:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Odchod Leah Remini nebol prechádzkou v ružovej záhrade. Pretože sa rozhodla prehovoriť, scientologická cirkev spustila na jej osobu sériu útokov. Osočovali ju v médiách, jej slová považovali za klamstvá a označili ju za chladnú a zmätenú, a to vďaka príbehom zverejneným v amerických magazínoch. 

Leah Remini s manželom Angelom Pagánom
Zobraziť galériu (4)
Leah Remini s manželom Angelom Pagánom  (Zdroj: SITA)

Kým cirkev sa vyjadrila, že nikoho jej odchod nezaujímal, ich činy a slová hovoria niečo iné. Vznikali mnohé weby a videá, ktoré mali zdiskreditovať nielen osobu Leah Remini, ale aj osoby, ktoré v dokumente vystupovali. Takéto opatrenia sa robia v prípade naozaj škodlivého dokumentu alebo v tom druhom - ak je to pravda. O tejto problematike by sa dalo diskutovať ďalej, dôležité je, že Leah Remini sa zviditeľnila a je hlasom všetkých, ktorých cirkev roky utláča.

Scientológovia sa proti dokumentu ohradili a na začiatku každého dielu je vyhlásenie, ktorým sa od všetkého dištancujú. Je teda na divákovi, ktorej strane uverí. Druhú sériu v súčasnosti vysiela program A&E. Dokumentárny seriál vyhral ocenenie Emmy Awards za Najlepšiu informačnú sériu alebo špeciál v hlavnom vysielacom čase.

Viac o téme: DokumentLeah ReminiScientológia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu