Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Bolesť, utrpenie a nekonečná samota: Herci bojovali s vlastnými démonmi, patril im celý film!

(Zdroj: koláž Telkáč)

Je ťažké natočiť film, kde vystupujú dve alebo tri postavy. No film s jednou postavou, ktorá ťahá celý dej, je takmer herkulovská výzva. Vyžaduje si to skvelú spoluprácu na pľaci, talentovaných tvorcov, kreatívne riadenie a jedinečné herecké výkony. Práve v týchto filmoch sme toho boli svedkami.

Stroskotanec (2000)

Pri tomto filme neostalo snáď ani jedno divácke oko suché. Chuck Noland prežil haváriu lietadla. Napriek tomu si situácia vybrala svoju daň. Na pustom ostrove totiž ostal sám. Zo svojho pohodlného života, v ktorom mal všetko, ho vytrhla táto nečakaná udalosť. Musel sa naučiť ako prežiť. Musel si zabezpečiť príbytok, jedlo, musel prežiť... Čo je však najhoršie, musel na ostrove prežiť úplne sám štyri roky, čo ho takmer priviedlo na pokraj šialenstva. Oscarový Tom Hanks dojal milióny divákov a o kvalite jeho herectva niet pochýb.

Pochovaný zaživa (2010)

Ešte predtým, než sa Ryan Reynolds stal cez noc fenoménom vďaka úlohe šialeného antihrdinu Deadpoola, objavil sa v mysterióznej drámePochovaný zaživa. Zahral si amerického šoféra v Iraku, ktorého počas cesty napadli. Po zobudení ho čakal šok. Ostal uväznený v rakve len s mobilom a svetlom. Tí z vás, ktorí trpia klaustrofóbiou, budú mať problém. Počas celého filmu sa sústredíte na výkon jediného herca. Reynolds vás donúti cítiť sa ako on. Pochovaný zaživa. Ostáva mu kyslík len na 90 minút. Strhujúci thriller španielskeho režiséra Rodriga Cortésa je natočený sugestívnym a veľmi napínavým spôsobom,miestami až sdokumentárnou presnosťou.

127 hodín (2010)

Jamesa Franca zvyčajne vidíme v inom svetle. Preto vás prekvapíživotopisná snímka o 26-ročnom mladíkovi, ktorý musel bojovať o život. Aron Ralston sa v roku 2003 vydal do Utahu, aby strávil víkend lozením po odľahlých skalách národného parku Canyonlands. Jeho výlet sa však zmenil na boj o vlastný život. 127 hodin totiž strávil v divočine s rukou priľahnutou ohromným kameňom. K dispozícii mal len trochu jedla apár kvapiek vody. Bojoval nielen s prírodou, ale aj s vlastnými démonmi.

Revenant: Zmŕtvychvstanie (2015)

Jeden muž. Jedna príroda. Jeden príbeh. Úloha, ktorá vyniesla Leonardovi DiCapriovi vytúženého Oscara. Po istom čase sa ocitol sám. Po útoku grizlyho ho nechali napospas smrti. No ani smrť synači vážne zranenia ho neodradili od toho, aby sa pokúsil prežiť a pomstiť. Po vlastných sa dostal spať do základného kempu. Skúsený lovec totiž vie, ako prežiť v divočine. Síce má DiCaprio na konte úlohy, ktoré by si Oscara zaslúžili viac, v snímke AlejandraGonzáleza Iñárritu sa predstavil v úplne inej role. Spoliehal sa na svoje herecké majstrovstvo, pretože v príbehu z polovice 19. storočia nebol preňho bohatý scenár potrebný.


Mohlo by vás zaujímať:Z normálu až na pokraj šialenstva: Tieto postavy prišli o rozum!


Terminál (2004)

Ďalší príbeh, v ktorom Tom Hanks exceloval v hlavnej úlohe. V spolupráci so Stevenom Spielbergom vytvoril obraz Viktora Navorského, ktorý po príchode do New Yorku netušil, že v jeho domovskej krajine prebehol vojenský prevrat. Ostal uväznený na letisku, pretože vstup na americkú pôdu mu zakázali. Po prevrate pochádzal z neexistujúcej zeme. V tranzitnej časti Kennedyho letiska musel počkať, kým v jeho krajine skončí občianska vojna. Postupne spoznáva labyrint obrovského terminálu plného absurdít, ctižiadosti, zábavy, ale aj romantiky, ktorú prežije vďaka letuške Amélii.

Gravitácia (2013)

Sandra Bullock si zahrala v životopisnej dráme z doslova vesmírneho prostredia. Doktorka Ryan Stoneová je skvelou lekárkou a inžinierkou na svojej prvej misii vo vesmíre. Sprevádza ju veterán Matt Kowalsky (George Clooney), ktorý je naopak na svojej poslednej ceste. Behom rutinnej výpravy dôjde ku katastrofe. Loď je zničená a obaja sú vydaný napospas vesmíru. Kowalsky sa obetuje, aby zachránil život mladšej kolegyni. V tom momente sa začína jej boj o život. Stratí akékoľvek spojenie so Zemou a v zdanlivo nesplniteľnej úlohe sa ocitne úplne sama. Pochytí ju panika,strach a nezostáva jej ani veľa kyslíka. Ryan sa však nevzdá a rozhodne sa prežiť.

Locke (2013)

O réžiu aj scenár sa postaral Steven Knight. V hlavnej úlohe Tom Hardy. V jednom aute sa toho môe udiať viac, než si viete predstaviť. Ivan Locke je vzorný otec a úspešný podnikateľ. V najdôležitejšom okamihu svojho života však dvihne telefón. Rozhovor odštartuje sled udalostí, ktoré odhalia zákutia jeho minulosti. Celý jeho život sa začne zmietať v kríze. Jediné chybné rozhodnutie totiž dokáže zničiť váš starostlivo vybudovaný život.

Secret Honor (1984)

A na záver chuťovka. Na rozdiel od predchádzajúcich snímok si tuzahral doslova len jeden herec. Jednu postavu. V jednej miestnosti. V ostatných prípadoch síce vyniká na obraze len jedna postava, no v pozadí sa stále odohráva dej mimo ich života. Tu však uvidíte len Phillipa Bakera Halla v úlohe prezidenta Nixona. Filmponúka samostatnú úvahu o živote,politickej kariére a "skutočných" dôvodoch škandálu Watergate, ako ajo jeho rezignácii.

Viac o téme: Tom HardyLeonardo DiCaprioTom HanksRyan ReynoldsPhillip Baker Hall
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu