Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Prví Slováci na Mount Evereste: Dobrodružný Barabášov film prichádza do kín!

Pavol Barabáš
Pavol Barabáš (Zdroj: SITA)

Slovenský režisér Pavol Barabáš uviedol v utorok večer v jednom z bratislavských multiplexov v slávnostnej predpremiére svoj nový dokument Vábenie výšok. Snímka približuje život, odvážne expedície a vízie prvej slovenskej horolezeckej generácie, ktorá sa odhodlala k výstupu na Mount Everest.

Pavol Barabáš vo filme zároveň mapuje i pôsobenie Ivana Gálfyho, ktorý je považovaný za priekopníka slovenského expedičného horolezectva. Dokument nie je len oslavou úspechov prvých slovenských horolezcov, ale prináša tiež svedectvo o ich nenaplnených snoch, keď sa pokúšali preliezť najstrmšiu stenu Mount Everestu a zobrazuje aj tragické okamihy, ktoré sa zapísali do dejín slovenského horolezectva.


Mohlo by vás zaujímať:VIDEO Slovenská príroda očami filmárov: Tieto skvosty musíte vidieť!


Známy režisér je veľmi vďačný za pomoc pri tvorbe filmu. „Chcel by som všetkým horolezcom, ktorých vo filme spomínam, veľmi poďakovať, pretože ich príbehy ma v mladosti veľmi ovplyvnili a isto ovplyvnili aj mnohých z vás. A chcel by som poďakovať aj všetkým ľuďom, ktorí mi pri tomto filme pomáhali, takisto RTVS, ktorá mi poskytla svoje archívy a Audiovizuálnemu fondu. Ak sa vám bude ten film páčiť, budem rád, keď to poviete svojim priateľom,“ poznamenal Barabáš.

Spolu s ním k divákom a diváčkam počas večera prehovoril i horolezec Ivan Fiala, ktorý sa v snímke aj objavil. „Hory sa stali náplňou môjho života. Keď som vystúpil na osemtisícovku, bol to obrovský zlom. Vtedy som svoj život začal deliť na 'prednangaparbatový' a po. No tak, ako mi hory mnoho dali, tak mi aj mnoho vzali. Je to už dvadsaťdeväť rokov, čo mi zahynuli štyria chlapci pri zostupe z Everestu. To je zážitok, ktorý by som nikomu nedoprial. A štyri roky predtým v horách zahynul zas ďalší dobrý priateľ. Takže, žiaľ, nebolo to len o tých veľkých emóciách a krásnych zážitkoch,“ uviedol.

Dokument, ktorý získal počas uplynulého víkendu Cenu divákov na Medzinárodnom festivale horských filmov v Poprade, prichádza do slovenských kín 19. októbra.

Viac o téme: Pavol BarabášVábenie výšok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu