Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kultová Obecná škola skrýva tragické osudy: Nedostatok talentu, drogy a náhla smrť

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: YouTube, divadlovceletne.cz, Facebook, SITA, ČT)

Obecná škola zaznamenala od roku 1991 obrovský úspech. Príbeh z horkosladkej doby totalitného života o mužovi, ktorý sa stal vzorom pre mnohých malých chlapcov a o príbehoch ľudí zo susedstva sa stal rokmi povinnou výbavou každého filmového fanúšika. Osudy hercov však neboli vždy ružové. Čo sa s nimi stalo?

Václav Jakoubek (Eda Souček)

Kultová Obecná škola skrýva
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: YouTube, divadlovceletne.cz, Facebook, SITA, ČT)

Jakoubek stvárnil v Obecnej škole Eda, hlavnú detskú postavu a žiaka legendárneho Igora Hnízda. V ôsmich rokoch sa zúčastnil kastingu na film Poslední motýl (1990), kde hľadali chudých chlapcov. Bola to jeho prvá snímka, no hneď o rok na to prišiel zlom v jeho detskej kariére. Zahral si syna Libuše Šafránkovej a Zděňka Svěráka. Objavil sa ešte v niekoľkých snímkach, svoju poslednú "detskú" úlohu si zahral v 18-ich rokoch vo filme Co chytneš v žite (1998). Za túto rolu si vyslúžil nomináciu na Českého leva. Napriek tomu však kvôli nedostatku talentu herectvo nikdy nevyštudoval. Nedokončil ani maturitu a snažil sa vyučiť za kaderníka. Ani to sa mu ale nepodarilo. V súčasnosti pracuje vo Švajčiarsku a stále účinkuje ako herec v divadelnom spolku Kašpar v Divadle v Celetné.

Marek Endal (Rosenheim)

Kultová Obecná škola skrýva
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: YouTube, divadlovceletne.cz, Facebook, SITA, ČT)

V Obecnej škole stvárnil uličníka a ostal nímaj v reálnom živote. Okrem Obecnej školy už neúčinkoval v žiadnom filme a nehrá ani v divadle. Jeho kariéra sa totiž otočila. Endalovu kriminálnu minulosť odštartovali problémy s drogami. Začal fetovať a bral aj pervitín, ktorý si vyrábal v rodičovskom dome. Neskôr ho predával aj iným narkomanom. Nedostatok peňazí ako výhovorka u polície neprešla, Endal tak strávil pol roka vovyšetrovacej väzbe a dva roky za mrežami. Rodičia mu potom zrušili trvalý pobyt u nich doma. Ani basa ho neodradilaa začal rozkrádať železo a predávať ho. Drogám holdoval aj naďalej. Za krádeže mu hrozilo päť rokov. V súčasnosti údajne žije v Ústí nad Labem, no ďalšie informácie nie sú známe.

Radoslav Budáč (Tonda Čejka)

Kultová Obecná škola skrýva
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: YouTube, divadlovceletne.cz, Facebook, SITA, ČT)

Ani tejto detskej hviezde to do tretice z hereckého hľadiska nevyšlo. Budáč si zahral v troch filmoch, no potom si povedal dosť. Síce malhereckú kariéru dobre našliapnutú, ďalšie ponuky neprichádzali a tak zavesil túto profesiu na klinec. V poslednom filme Šmankote, babičko, čaruj! (1998) dokonca sám uznal, že jeho herecký výkon bol zlý. Vyštudoval španielske gymnázium a potom filozofiu. Snažil sa podnikať na Slovensku, aleani to mu nevyšlo. V súčasnosti sa venuje hudbe a žije pokojným životom, k filmovej kariére sa nepriznáva. Vraj o sebe tvrdí, že je alkoholik.


Mohlo by vás zaujímať:Ľudia sa rozlúčili s tragicky zosnulým Třískom: Emotívne slová slovenského herca!


Zdeněk Svěrák (pan Souček)

Kultová Obecná škola skrýva
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: YouTube, divadlovceletne.cz, Facebook, SITA, ČT)

Zdeněk Svěrák patrí spolu so svojím bratom k významným postavám českej kinematografie. Herec, textár, spisovateľ, no predovšetkým scenárista. Podpísal sa pod mnoho filmov Jiřího Menzela (Vesničko má středisková, Na samotě u lesa), Oldřicha Lipského (Jáchyme, hoď ho do stroje, Marečku, podejte mi pero) či Ladislava Smoljaka (Kulový blesk, Vrchní prchni). Vďaka scenáristickému umeniu otca a režisérskemu nadaniu syna (Jan Svěrák)vznikli úspešné "Svěrákovské filmy" ako Obecná škola, Kolja, Tmavomodrý svet, Vratné láhve či najnovší film Po strništi bos. Zdeněk celý život pracoval tak, že ho pri písaní scenára tlačili termíny. Teraz vo svojich 80-ich rokoch si užíva čas a priestor na tvorivú činnosť, napríklad sa snaží o skompletizovanie knihy desiatich poviedok.

Libuše Šafránková (pani Součková)

Kultová Obecná škola skrýva
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: YouTube, divadlovceletne.cz, Facebook, SITA, ČT)

Túto herečku netreba predstavovať. Každý divák pozná jej filmy a zrejme najčastejšie si ju dávame do súvisu s Popoluškou. Od malička chodila do rôznych dramatických krúžkov a hrala v divadle. Neskôr študovala na dramatickom oddelení brnenského konzervatória. Pôsobila v niekoľkých divadlách a prvé skúsenosti s filmom nabrala pri Babičke Boženy Němcovej. Postupne začali prichádzať ďalšie a ďalšie ponuky. Od 80. rokov sa objavila v mnohých snímkach ako Popoluška, Kolja, Jak utopit doktora Mráčka či Báječné léta pod psa. Je vydatá za herca Josefa Abrháma a v súčasnosti pôsobí na scéne pražského Národního divadla. Dnes však kvôli rakovine už hráva pomenej.Patrí k jedným z najvýznamnejších herečiek českého divadla a filmu.

Jan Tříška (Igor Hnízdo)

Kultová Obecná škola skrýva
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: YouTube, divadlovceletne.cz, Facebook, SITA, ČT)

Bohužiaľ, pred pár týždňami zasiahla herecký svet správa o tom, že Jan Tříška spadol z Karlovho mosta v Prahe. Z kómy sa už neprebral a svet tak trúchli nad ďalším mužom, ktorý odišiel do hereckého neba. Ako jeden z najtalentovanejších hercov generácie 60. rokov si Tříska vyslúžil prezývku český Marlon Brando. V roku 1977 sa rozhodol emigrovať z komunisticky kontrolovanej krajiny. Usadil sa v Kalifornii a podarilo sa mu preraziť aj v Hollywoode. V Spojených štátoch natočil 44 filmov, vrátane dvoch s Milošom Formanom. Po emigrácii sa komunistický režim v Československu pokúsil herca vymazať z vedomia ľudí. Jeho filmy alebo seriály sa nesmeli vysielať, no po zmene režimu v roku 1989 sa vrátil do českého povedomia s triumfálnymi vystúpeniami ako kráľ Lear na javisku a ako učiteľ Igor Hnízdo vo filme Obecná škola.

Viac o téme: Zdeněk SvěrákLibuše ŠafránkováJan Tříska
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu