Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Terorizovali svet a dodnes desia ľudí: Dostaňte sa do mysle najšialenejších vrahov

(Zdroj: Youtube)

Či si to priznáme, alebo nie, temné veci priťahujú každého z nás. Síce sa nám z toho často obráti žalúdok hore nohami, nevyhneme sa tomu. Práve preto sa príbehy vrahov a ich desivých činov dostávajú na filmové plátna. Ich príbehy stále fascinujú milióny ľudí. Čo ich viedlo k tomu, aby zabíjali? Ako rozmýšľajú?

Zodiac (2007)

Masový vrah Zodiac vyčíňal v 60. a 70. rokoch v Severnej Kalifornii. Jeho identita dodnes nie je známa. Potvrdených je päť obetí, no vraj sa dopustil takmer 30-ich vrážd. Tento vrah terorizoval obyvateľov San Francisca niekoľko desiatok rokov. Predlohou príbehu sa stala kniha Roberta Graysmitha, ktorý bol len obyčajným kresličom pre San Francisco Chronicle. Spolu s cynickým novinárom a jeho kolegom Paulom Averym sa podieľali na vyšetrovaní jeho prípadu.Zodiac posielal do novín listy a šifrované správy o svojich budúcich, ale aj minulých vraždách. List dostal aj Avery. Túžba zistiť jeho totožnosť sa stala závislosťou pre mnohých novinárov a vyšetrovateľov. V úlohe novinára sa predstavil Jake Gyllenhaal apolicajtov si zahrali Mark Ruffalo a Robert Downey Jr. David Fincher odviedol, ako pri mnohých iných snímkach, z postu režiséra skvelú prácu.

Monštrum (2003)

Charlize Theron v úlohe vrahyne a prostitútkyAileen Wuornos, ktorá počas svojho života znenávidela mužov. Počas jedného roka zastrelila na Floride siedmich mužov. Na základe odtlačkov prstov ju v roku 1991 zatkli a bola odsúdená na trest smrti, ktorý vykonali v roku 2002. Aileen vyrastala v patologickom prostredí. Ako jedenásťročná sa v škole zaplietla do sexuálnych aktivít výmenou za cigarety, drogy a potraviny. Pohlavný styk mala aj s bratom a neskôr uviedla, že ju v detstve zneužíval aj jej starý otec. V 15-ich odišla z domu a začala s prostitúciou, jej hnev voči mužom narastal a vyvrcholil vraždami.

Bostonský prípad (1968)

Príbeh inšpirovaný bostonským škrtičom Albertom DeSalvom, ktorý za necelé dva roky zabil 13 žien. K vraždám sa priznal sám DeSalva a usvedčili ho aj detailya DNA z miesta činu. Vo filme prípad vyšetruje bostonská polícia, ktorá po čase vytvori špeciálnu komisiu na čele s právnym teoretikom Johnom Botomlym (Henry Fonda). Na prvý pohľad sériu vrážd nič nespojuje, no Botomlyho s jeho spolupracovníkom detektívom Di Natalom (George Kennedy) privedie na stopu vraha náhoda. V úlohe sériového zabijaka sa predstavil Tony Curtis.

Henry: Portrét masového vraha (1986)

Jeden z najkontroverznejších filmov je založený na životnom príbehu amerického sériového vraha Henryho Lee Lucasa. Michael Rooker podáva v úlohe charizmatického samotára, ktorý sa poflakuje ulicami Chicaga a vraždí, nezabudnuteľný výkon. Lucasa usvedčili z 11-ich vrážd, napriek tomu zo začiatku tvrdil, že zabil až 60 ľudí, počas súdu potvrdil sto zabitých a neskôr hovoril až o 3000 vraždách. Neskôr však tieto tvrdenia poprel. Diagnostikovali ho ako psychopata a bol odsúdený k trestu smrti, no neskôr sa verdikt zmenil na doživotie.


Mohlo by vás zaujímať:Každou dekádou zmenia váš pohľad na svet: Na tieto filmy musíte naozaj dozrieť!


Kanibal Dahmer (2002)

Jeffrey Dahmer patril k tým najhorším sériovým vrahom, ktorých Amerika mala. Dahmer pracoval cez deň v čokoládovni a v noci obchádzal černošské gay bary, kde si náhodne vyberal svoje obete. Patrili medzi ne väčšinou mladí homosexuálni gigolovia černošského a ázijského pôvodu. Zvyčajne ich najprv opil a potom uškrtil. Bol kanibal a nekrofil, na svojich obetiach sa posmrtne uspokojil a často si nechával zo svojich obetí trofeje. Usvedčili ho v Milwaukee 15. februára 1992z vrážd 17-ich mladých chlapcov a odsúdili na 937 rokov väzenia. Zomrel dva roky po uväzneni. Jeden z väzňov ho dobil metlou, tvrdil, že chcel pomstiť všetky jeho obete. Film vykresľuje fascinujúceho, no bezcitného vraha, ktorý svoju desivú fantáziu premenil na realitu. V úlohe Dahmera sa predstavil Jeremy Renner.

Krvavé leto v New Yorku (1999)

David Berkowitz, známy ako Samov syn, začal vraždiť v lete roku 1977. Šialený maniak si vyberal milenecké páry a osamelé dievčatá. Bol usvedčený z vraždy šiestich ľudí a dlho sa mu darilo unikať a zabíjaťbez stôp. Nakoniec ho chytili a odsúdili k šiestim doživotným trestom. Svoje obete strieľal a okrem šiestich zabitých zranil osem ľudí. Podobne ako Zodiac posielal listy do novín, kde sa podpísal ako "Samov syn".

Kronika smrti (2004)

Meno Charlesa Mansona je známe po celom svete. Manson spolu so svojím kultom, ktorý nazýval "Rodina" vraždil nevinných ľudí. Vraždenie jedného z najbeštiálnejších maniakov premenilo kvetinové 60. roky na jatky. Temná dráma bola natočená podľa knižnej predlohy spisovateľa Vincenta Bugliosiho, ktorý sa tiež aktívne podieľal na vyšetrovaní. Film sleduje Mansonov život od narodenia až po súdny deň. Zrejme najznámejšou bola vražda tehotnej herečky Sharon Tateovej, manželky poľského režiséra Romana Polanskeho, spolu s jej priateľmi u nich doma. Polanski sa v tej dobe nenachádzal v dome. Pôvodne bol odsúdený na trest smrti, no jeho rozsudok sa zmenil na doživotie. Dodnes sedí vo väzení v Kalifornii, má 82 rokov.

Snowtown (2011)

Tento príbeh je založený na živote austrálskeho vraha Johna Buntinga. Na tzv. snowtownských vraždách sa podieľali štyri osoby, z ktorých Bunting bol veliteľom. Elizabeth Harveyová vychováva troch synov v jednom z chudobných predmestí a pri výbere svojich priateľov je obzvlášť opatrná, keďže jej posledný partner mal sklon k pedofílii. Nevedomky si však domov privedie ešte väčšieho netvora. Bunting so svojou partiou drží nad tými, ktorých sám označí za deviantov, sadistickú ochrannú ruku. Jedným z členov jeho partie sa stane Jamie, Elizabethin syn. Proces s týmito štyrmivrahmi patril k najdlhším v austrálskej histórii, boli usvedčený z desiatok vrážd, pričom Bunting zabil 11 ľudí. Súd ich odsúdil na doživotné tresty.

Chyťte vraha (1992)

John Wayne Gacy patrí takisto k notoricky známym sériovým vrahom v Amerike. Film Chyťte vraha je inšpirovaný práve príbehom tzv. "Vraždiaceho klauna". Prezývku dostal kvôli tomu, že v rámci charitatívnych akcií, na prehliadkach a detských večierkoch vystupoval ako klaun Pogo. Gacyho usvedčili z 33-och vrážd mladých chlapcov, ktorých napadol, týral, mučil a niektoré obete aj znásilnil. Gacyho odsúdili na trest smrti a popravili v roku 1994. Chyťte vraha je inšpirovaný práve jeho životom.

Viac o téme: ZodiacCharles MansonKrvavý masaker v New YorkuBostonský prípadChyťte vraha
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu