Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

19. ročník MFF Bratislava už pozná svojich víťazov: TIETO filmy patria k najlepším

Oceňovanie víťazov 19. ročníka MFF Bratislava Zobraziť galériu (3)
Oceňovanie víťazov 19. ročníka MFF Bratislava (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Cenu za najlepší hraný film získala na 19. ročníku Medzinárodného filmového festivalu (MFF) Bratislava dráma Chlapi neplačú (2017) v réžii Alena Drljevića.

Rozhodla o tom porota v zložení Jean-Marc Barr, Katarína Krnáčová a Bojan Vuletić, ktorá sa pri výbere toho najlepšieho jednohlasne zhodla a "ocenila dielo, v ktorom podal herecký kolektív ohromne silný a inšpirujúci herecký výkon o snahe vyrovnať sa s tragickou historickou udalosťou". Ako tiež uviedli, považovali za dôležité zdôrazniť, že hlavné posolstvo filmu o zmierení je v súčasnej politickej situácii nesmierne dôležité.

Cenu za réžiu udelili Soleen Yusef za jej autorskú snímku Dom bez strechy (2016). Filmárka podľa poroty preukázala majstrovské režisérske zručnosti vzhľadom na skutočnosť, že víťazná snímka je jej absolventským filmom. Ako uviedli, Yusef sa "s odvahou a úprimnou citlivosťou zaoberala problematikou mužov v silne patriarchálnej spoločnosti a rozhodla sa natáčať v nebezpečnej časti sveta, Kurdistane - národe, ktorý sa národom ešte len stáva".

Oceňovanie víťazov 19. ročníka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Za najlepší ženský herecký výkon ocenili Laetitiu Dosch, ktorá vo filme Paula (2017) "v role ženy, ktorej sa skrz slabosť podarilo nájsť silu, podala od začiatku filmu až do jeho konca nesmierne úprimný, autentický a bohatý herecký výkon, ktorý bol pre všetkých v porote inšpiráciou". V mužskej hereckej kategórii triumfoval Navid Mohammadzadeh, "pán, ktorý preukázal neuveriteľne pestrú škálu emócií, a podal úprimný a presvedčivý herecký výkon v každom okamihu vývoja svojej postavy - muža, odsúdeného na tragédiu" v dráme Bez dátumu, bez podpisu (2017).

Práve posledná menovaná snímka získala aj Cenu poroty FIPRESCI, ktorá ju označila za "presvedčivú ukážku iránskej kinematografie venovanú etickým labyrintom moderného života". Študentská porota ocenila snímku Paula, cenu za najlepší dokumentárny film získali Meteory (2017), cenu za najlepší krátky film Ostrovy (2017) a zvláštne uznanie poroty súťaže krátkych filmov si vyslúžil titul Amatéri (2016).

Oceňovanie víťazov 19. ročníka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

V rámci aktuálneho ročníka podujatia si tiež popredný európsky herec a osobitý režisér Jean-Marc Barr prevzal cenu za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii a laureátkou ocenenia MFF Bratislava a držiteľkou pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy v roku 2017 sa za dlhoročnú umeleckú tvorbu stala významná slovenská herečka Božidara Turzonovová.

Program festivalu, ktorý v hlavnom meste potrvá ešte do štvrtka, sa tento rok prvý raz objaví aj v mestách v širšom regióne, pričom vybrané festivalové tituly ponúknu 15. a 16. novembra kiná v Modre, Senci a Malackách.

Viac o téme: MFF Bratislava
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu