Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zločinci sa ich boja a diváci milujú: Filmoví detektívi, ktorí vyriešia každú záhadu

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: SITA)

Sú inteligentní, vtipní a neboja sa ničoho. S dôvtipom a logikou vyriešia každý prípad a odhalia každého vraha. Reč je o detektívoch, pri ktorých vám nič neprejde. Svet detektívok stvoril niekoľko nezabudnuteľných postáv, ktoré sa stali nesmrteľnými. Títo detektívi vyriešia všetko. Súhlasíte?

Hercule Poirot

Zločinci sa ich boja
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA, YouTube/SceneCraft)

Svetoznámy detektív nás sprevádza filmovým svetom už niekoľko desaťročí. Belgického detektíva stvorila spisovateľka Agatha Christie v roku 1920 a vo vyše 50-ich poviedkach rozlúskol mnoho neľahkých prípadov. Na filmovom plátne si ho zahralo niekoľko hercov, napríklad Albert Finney, Peter Ustinov či Kenneth Branagh, ktorý si zahral Poirota v najnovšej verzii Vraždy v Orient exprese. No pre mnohých divákov bude skutočným Herculom Poirotom iba David Suchet. Elegán s francúzskym prízvukom, charakteristickými fúzikmi auhladenými spôsobmi.V úlohe Poirota sme ho videli od roku1989 a presvedčili sme sa, že naozaj nie je prípad, ktorý by nevyriešil.

Sherlock Holmes

Zločinci sa ich boja
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA, YouTube/SceneCraft)

Tvorcom ďalšieho legendárneho detektíva bol Sir Arthur Conan Doyle. Sherlock Holmes je známy svojimi geniálnymi pozorovacími schopnosťami, logickým posudzovaním a využívaním forenznej vedy. Prvýkrát sa objavil v knihe Štúdia v červenom v roku 1887. Odvtedy si diváci mohli prečítať mnohé príbehy a neskôr si ich mohli pozrieť aj na obrazovkách. So svojím pomocníkom, doktorom Watsonom, riešili postupom času mnoho záhad, ktoré sa rokmi zaradili medzi kultové príbehy. Mnohí si svet bez Psa baskervillského či Údolia hrôzy už nevedia predstaviť. V súčasnosti sa úlohy Holmesa ujali dvaja skvelí herci-Robert Downey Jr. vo filmovej verzii a Benedict Cumberbatch v seriálovej.

Mikael Blomkvist aLisbeth Salander

Zločinci sa ich boja
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA, YouTube/SceneCraft)

Trilógia Milénium si rýchlo získala fanúšikov po celom svete. Jedna z najlepšie napísaných detektívok súčasnosti predstavila dvojicu, ktorá spoločne rieši záhady. Mikael Blomkvist a Lisbeth Salanderová sú dvaja na prvý pohľad odlišní ľudia, no majú spoločné záujmy. Knižná verzia Stiega Larssona sa dočkala filmovej verzie hneď v dvoch formách - v americkej a škandinávskej. Amerického detektíva Blomkvista si zahral Daniel Craig, Lisbeth stvárnila Rooney Mara a v škandinávskej verzii si zahrali Michael Niqvist a Noomi Rapace.

Columbo

Zločinci sa ich boja
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA, YouTube/SceneCraft)

Ku kultovým detektívom patrí aj Columbo, ktorého stvárnil Peter Falk. Svojský detektív poriadne dusí svoje obete, aj keď väčšinou od začiatku vie, kto je vrahom. Táto relatívne pokojná detektívka nie je zameraná na drámu, ale na proces odhaľovania postupov a metód, ktoré Columbo pri práci používa. Neodpustí si ani vtipné anektody, z ktorých väčšina odkazuje na jeho manželku. Tú však diváci v seriáli nikdy neuvidia. Columbo sa vysielal s prestávkami od roku 1971 vyše tridsať rokov.


Mohlo by vás zaujímať:Noomi Rapace sedemkrát očarila: Originalitu však brzdí nekvalitný scenár


Veronica Marsová

Zločinci sa ich boja
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA, YouTube/SceneCraft)

Ktorá z nás netúžila byť na strednej aspoň na chvíľu Veronicou Marsovou? Mladou a inteligentnou dievčinou, ktorej prirodzená zvedavosť sa zväčšila potom, čo zabili jej kamarátku. Spolu so svojím otcom policajtom sa vydala po nebezpečnej ceste. Chcela odhaliť, kto je vrahom. Život sa jej obrátil naruby. Obyčajná stredoškoláčka musela odrazu čeliť nebezpečiu, o ktorom sa mnohým len sníva. Po skončení seriálu však aj Veronica zahodila kariéru súkromného očka za hlavu. Po desiatich rokoch sa fanúšikovia dočkali aj filmovej verzie, ktorú odpremiérovali v roku 2014.

Jessica Fletcher

Zločinci sa ich boja
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Youtube)

Jessica Fletcherová síce nie je na slovo vzatý detektív, je to skôr spisovateľka, ktorá rada píše detektívne príbehy. Inšpiruje sa skutočnosťou, pretože v jej okolí sa často udejú zvláštne veci či vraždy, ktoré pomáha vyriešiť. Jessicu Fletcher si v seriáli- To je vražda, napísala -zahrala oscarová herečka Angela Lansbury. Diváci sa dočkali dvanástich sérií a štyroch filmových verzií.

JakeGittes

Jack Nicholson
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA, internet)

Uhladený, nežný, elegantný... aj taký bol Jake Gittes v Čínskej štvrti Romana Polanského. V hlavnej úlohe sa predstavil oscarový Jack Nicholson a po jeho boku si zahrala hollywoodska hviezda Faye Dunaway. Film noir sa stal míľnikom vo svetovej kinematografii a neskôr sa stal pre mnohých fanúšikov detektívneho žánru kultovým. Čínska štvrť totiž predstavuje dielo zachytávajúce éru precízne vytváraných filmov, ktoré za sebou nechávajú stály odkaz.

Axel Foley

Zločinci sa ich boja
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Youtube)

Bláznivý, no obávaný Axel Foley takisto patrí k postavám, ktoré nám vo filmovej sérii spestrovali život. NetradičnéhoPolicajta z Beverly Hills si zahral skvelý komediálny herec Eddie Murphy. Ten dokonca vypomáhal aj pri niektorých scénach, kedy tvorcovia tápali ako ďalej. Film oživil svojimi nápadmi a neskôr sastal inšpiráciou pre mnohé ďalšie postavy. Vtipné je, že asistentka réžie si zo strachu, že film bude prepadák, v titulku zvolila iné meno. Z jej strany to zrejme s odstupom času bola obrovská chyba.

Martin Riggs aRoger Murtaugh

Zločinci sa ich boja
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Youtube)

Nespútaný Mel Gibson (Martin Riggs)a trochu rozvážnejší Danny Glover (Roger Murtaugh) v roku 1989 vdýchli život postavám dvoch detektívov. Kultová Smrtonosná zbraň je plná humoru, dôvtipu a prípadov, ktoré niekto musí vyriešiť. Táto dvojka je na to ako stvorená. Film sa stal jedným z najobľúbenejších i najlepšie hodnotených snímok na svete. Úlohu Riggsa mal pôvodne stvárniť Bruce Willis. Willisovi sa zrejme viac zapáčila Smrtonosná pasca, kde si zahral úlohu detektíva Johna McClanea.

Viac o téme: Benedict CumberbatchMel GibsonRobert Downey Jr.Danny GloverDavid SuchetHercule PoirotSherlock HolmesAngela Langsbury
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu